hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 04. 29. (IV/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Döntések előtt

A 2000. év hátralevő részében sorsdöntő politikai döntések várhatók Izraelben. Vajon a Cahal kivonja-e csapatait a dél-libanoni biztonsági övezetből? Ha igen, akkor mi történik majd utána? Vajon május 13-ra aláírja-e Izrael és a Palesztin Autonómia-hatóság az elvi keretegyezményt? Vajon kikiáltja-e Arafat a palesztin államot, és ha igen, milyen módon, milyen körülmények között? Vajon aláírják-e a palesztin probléma végső rendezéséről szóló megállapodást? Vajon Szíria is a béke útjára lép, és Asszad lemond arról, hogy a Genezáreti-tó partján verje fel a sátrát? Megannyi kérdés, amelyekre egyelőre nincs válasz.

Reno újabb ostroma

A texasi Waco után talán joggal mondhatná a szemlélő, hogy Janet Reno amerikai igazságügy-miniszter kissé túl könnyedén rendeli el a fegyveres beavatkozásokat. Amikor azonban nagyszombaton hajnalban a bevándorlási hivatal fegyveresei behatoltak Lazaro González miami házába, hogy kiszabadítsák a hatesztendős Eliánt és a gyerek viszszakerülhessen az apai gondozás alá, akkor meg kell vallani: Justicia mérlegének serpenyője az ő oldalukra billent.

Túszejtés a búvárparadicsomban

Huszonegy embert rabolt el a hét végén a világ egyik legnépszerűbb búvárparadicsomából, a Sipidan-szigetről a muzulmán Abu Szajjaf terrorista csoport. A CNN amerikai hírcsatorna szerint annak az Egyesült Államokban raboskodó társuknak a szabadon bocsátását akarják elérni, aki 1993-ban bombamerényletet hajtott végre a Világkereskedelmi Központ épülete ellen.

Patkányinvázió Koszovóban

Montenegró a bombázások előtt sem támogatta Koszovó kiválását a jugoszláv államszövetségből, de azt sem szeretnék, hogy a területre nézve közel azonos, de népességszámában háromszor nagyobb tartomány önálló tagja legyen a most kéttagú délszláv államközösségnek. Ezt a véleményt erősítették meg a nyugatbarátnak tartott kisebbik tagköztársaság vezetői, amikor ötven éve először járt albán küldöttség hivatalos látogatáson Podgoricában. Közben Koszovóban egyre nagyobb problémát jelentenek a szeméthegyeket elözönlő patkányrajok.

Bikov újra Lebegy földjén

Anatolij Bikov krasznojarszki üzletember kiadatása kívülállók és felesleges lárma nélkül történt meg. Ám az orosz újságírók megtudták, hogy mikor érkezik Moszkvába, és betöltötték a Seremetyevo repülőtér várótermét. Az oroszországi szervezett bűnözés elleni harc fő vezetésének munkatársai valóságos színielőadást játszottak el az újságírók előtt. Egy külsőre Bikovra hasonlító embert a várótermen keresztül egy autóhoz kísértek. Az újságírók rájuk rontottak, és üldözni kezdték az autót. Ez idő alatt az igazi Anatolij Bikovot kivezették egy másik ajtón keresztül, és átvitték a "Matrózcsend" nev? vizsgálati helyiségbe.

Belföld

Torgyán a középpontban

Torgyán József köztársaságielnök-jelölése kapcsán csak annyi bizonyos, hogy pártja – élve a Fidesszel korábban kötött paktum előnyével – őt jelöli e tisztre. A pártelnök viszont többféle módon is reagálhat, hisz helyben elfogadhatja a felkérést, de a döntést – gondolkozási időt kérve – akár el is odázhatja. Mindenesetre az egykori ügyvédből lett politikusnak sikerült elérnie, hogy mindenki reá figyel, az is előfordulhat, hogy egy váratlan fordulattal meglepi a közvéleményt. A Heteknek nyilatkozó kisgazda vezetők szavaiból kiderült: több verziót is átgondoltak.

Polt lehet a befutó

Meglepő és váratlan volt, hogy az MDF mást jelölt főügyésznek, mint a Fidesz-MPP. A Hetek információi szerint ez a kérdés koalíciós feszültséghez vezetett, Orbán Viktor miniszterelnök nem véletlenül e héten tett látogatást az MDF-frakciónál, de a látogatástól függetlenül a fideszes és kisgazda politikusok neheztelnek a fórumosokra. Hivatalosan a felek azt nyilatkozták: megállapodtak a hatékonyabb egymás közti kommunikáció kialakításáról.

Per a rágalmazásról

Az elsőfokú ítélet szerint rágalmazás bűntettét követte el Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója és Kertész Péter közíró, mert egy 1994-es sajtóközleményben úgy vélték, Mónus Áron közösség ellen uszított a Nap Tv hat évvel ezelőtti adásában, amikor azt állította: Hitler tehetős zsidók támogatásával valósította meg hatmillió zsidó szisztematikus kiirtását.

Módosítást javasolnak

"A képviselői mentelmi jog ellensúlyaként, a nyugat-európai demokráciákhoz hasonlóan, a magyar parlament elnökének is komoly fegyelmezési joggal kellene rendelkeznie" – mondta Petrétei József az Országgyűlés mentelmi bizottságának keddi ülésén.

A veszély még nem múlt el

Lapzártánkkor mindenütt a Tisza lassú apadásáról adtak tájékoztatást. A csök-kenés óránként egy-egy centit jelent, ám helyenként még így is magasabb a valaha mért csúcsnál. A töltések mindenütt átáztak, gyakoriak a szivárgások, a gátszakadás veszélye még mindig fennáll.

Ítélet: valóban életfogytig

A Legfelsőbb Bíróság a héten helybenhagyta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét, amelyben a bíró, Magyarországon először, ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a büntető törvénykönyv tavaly március 1-én hatályba lépett módosítása értelmében. Az elítélt a komádi Boi Gyula, aki tavaly májusban különös kegyetlenséggel végezte ki családját.

Visszanyert tisztesség

Az állásából tavaly júliusban elbocsátott Kastyják János rendőr alezredes akár újból elfoglalhatná Kiskunhalas város rendőrkapitányi székét. A Munkaügyi Bíróság ítélete szerint ugyanis az exkapitányt jogellenesen bocsátották el állásából. Kastyják szerint az ítélet a jogbiztonság győzelme volt.

Hit és értékek

A kiberpornó kelepcéje

Régóta dúl már a harc a jóérzés? polgárok és a szex-ipar haszonélvezői között. Nálunk épp a "türelmi zónák" kijelölése borzolja a kedélyeket, de sokan álmodoznak arról, hogy egyes nyugati országokhoz – főleg az Egyesült Államokhoz – hasonlóan egyszer talán a magyar városok utcáin sem kell lesütött szemmel elhaladnunk az újságos bódék mellett, sőt még az este tíz utáni csatornaváltás a tévé távirányítójával sem számít majd a jól megfontolandó lépések közé. Aki azonban azt hiszi, hogy azokban az országokban, ahol a pornográfiát száműzték a közterületek nagy részéről, illetve a külön nem megjelölt csatornákról, a házasságokat és a fia-talokat nem fenyegeti többé ez a kór, az nagyot téved. A gonoszság ugyanis – legalábbis egyelőre – nem vész el, hanem átalakul. A XXI. század beköszöntével egyre inkább tért hódít a "kiberszex" elnevezés? szexuális tévelygés, s az ehhez kötődő függőségek és megrögzöttségek. Az alábbi összeállítás elsősorban a Charisma cím? keresztény magazin 2000. márciusi számában közölt információk alapján készült.

Szedd magad, és keverd össze

A globalizáció a vallások és ideológiák területét sem hagyta érintetlenül az elmúlt években. A hagyományos keresztény kultúra számára ma már nem a materializmus, liberalizmus vagy akár az evangéliumi keresztény mozgalmak jelentik a legnagyobb kihívást, hanem azok az újjászületett ősrégi pogány kultuszok, vallások, okkult praktikák és ideológiák, melyeket előszeretettel neveznek ezoterikának ("belső körhöz tartozó"), s amelyek világméretű térhódításától híveik a New Age (Új Kor) eljövetelét várják. A kulturális átalakulást jelzi az is, hogy míg a posztmodern társadalmak feladják a központi zsidó-keresztény értékeket, addig a babonaság, a New Age alapeszméi – például a reinkarnáció, szellemi pragmatizmus, szinkretizmus, fekete és fehér mágia, UFO-jelenségek, parapszichológia, asztrológia – erőtelje-sebben meghatározzák a modern ember gondolkodását, életét, mint a kereszténység különböző irányzatai együttvéve.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!