hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 06. 10. (IV/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Földrengéshullám

Földrengés-sorozat rázta meg a héten a Csendes-óceáni szigetvilágot: a legsúlyosabbra Szumátrán került sor, ahol százhúszan vesztették életüket, több mint ezren pedig megsebesültek. Megmozdult a föld Japánban, Kínában, Burmában is – a tudósok szerint a rengések között öszszefüggés van. Újra rengett Törökországban is, ahol a tavalyi katasztrófák folytatódásától tartanak.

Magyarok a romvárosban

Összeszorult a gyomrom, amikor az este leszállta után hatalmas csata: gépfegyverropogás, ágyú- és rakétalövegek mély dörrenését hallottam az ágyamon fekve Groznij szétlőtt belvárosában, egy ideiglenesen felállított fabarakkban.

SS-köszöntés Haider híveinek

"Becsületünk a hűség" – Ernest Windholz, az Oszták Szabadságpárt (FPÖ) alsó-ausztriai szervezetének újonnan megválasztott vezetője ezzel a Waffen–SS jelszóval köszöntötte a kitüntetett idősebb párttagokat a párt hétvégi kongresszusán.

A Bill Vlagyimir show árnyai

Ellentmondások kísérték Bill Clinton európai körútját mind az Európai Unióban, mind Kelet-Európában. Az amerikai elnök kitüntetést kapott Berlinben az európai egység elősegítéséért, ugyanakkor szövetségesei kritizálták is Washingtont új csillagháborús tervei miatt. Szívélyesen fogadták Bill Clintont a hét elején Kijevben, míg a moszkvai dumában megtartott beszédét Amerika-ellenes felhangok kísérték az orosz képviselők részéről. A reakciók érthetőek: az USA számára geopolitikai szempontból rendkívül fontos Ukrajna, ezért anyagi áldozattól sem riad vissza, hogy Kijev előtt felcsillantsa a nyugati integráció reményét. Az oroszok ugyanakkor nem örülnek annak, hogy nyugati határaiknál kopogtat az Észak-atlanti Szerződés Szervezete.

Clinton pere Oroszországban

"Felhívás vallomástételre egy Oroszország-elleni összeesküvés vádlottjaként." Valahogy így jellemezhető Bill Clinton háromnapos látogatása.

Putyin nem hívta a pápát

Az amerikai elnök még Moszkvában volt, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaszországba és a Vatikánba látogatott. A Szentszék szerint Putyin segítséget kért Oroszország európai integrálásához, míg Giuliano Amato olasz miniszterelnöknek javasolta, hogy Európa és Oroszország állítson fel közös rakétavédelmi rendszert.

Sasok és Tigrisek

Etnikai ellentétek, illetve a föld tulajdonjoga feletti kérdés eldöntése áll a csendes-óceáni szigetvilágban a héten több helyszínen is lezajló katonai puccsok hátterében. A lázadók a Fidzsi-szigeteken immáron egy hónapja tartják fogva a kisebbségi miniszterelnököt – a példán felbuzdulva a héten a Salamon-szigetek lázadó milíciája is puccsal próbálta megoldani az egymással szemben álló etnikumok között feszülő ellentétek problémáját.

Belföld

Újra vihart kavar a HM-listák ügye

"Az a kérdés, hogy egy katona esetében a teljesítmény számít-e szakmai felkészültséggel párosulva, vagy a politikai szimpátia. Egy demokratikus jogállamban az előbbi" – állítja Mécs Imre, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának szabaddemokrata tagja az úgynevezett HM-listák ügyével kapcsolatban. A héten a bíróság előtt a vitatott intézkedés kapcsán tanúvallomást tevő tisztek ellen fegyelmit indítottak. Két politikus az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult emiatt. A katonák között azért okozott felzúdulást az ügy, mert éppen leépítés előtt áll a sereg, és tartanak attól, hogy az elbocsátások nem szakmai, hanem ideológiai alapon fognak történni.

Traktorokkal demonstrálók

A rendszerváltás elmúlt tíz éve során lassan hozzászokhattunk a nyugati világban már úgy-ahogy elfogadott véleménynyilvánítási formához, az agrárdemonstrációkhoz. Szerdán és csütörtökön összesen 30 szervezet tartott demonstrációt a hazai utakon. A félpályás útlezárásokon közel 3 ezer gép és 5 ezer gazda vett részt. Az eddigiektől eltérően egy új momentum is felmerült: a szervezők próbapereket indítanak az FVM ellen, államigazgatási jogkörben okozott kár címén. A bírált miniszter szerint egy szűk gazdasági csoport áll a tüntetések mögött.

Készül a kontrollált állam programja

Az SZDSZ a mindenkori minimálbér kétszeresét kitevő diplomás minimálbér bevezetését javasolja a közszférában – jelentette be Magyar Bálint pártelnök. Ennek értelmében, ha jövőre megvalósul a kormány 40 ezer forintos minimálbér-elképzelése, a felsőfokú végzettséggel rendelkező közalkalmazottak és köztisztviselők legalacsonyabb fizetése 80 ezer forint lenne. A szabaddemokraták már szeptemberben elképzelhetőnek tartanak egy minimálbér-emelést a közszférában; ennek keretében a diplomával nem rendelkezők esetében 30 ezer forintra, a diplomásoknál pedig 60 ezer forintra növekedne a legkisebb fizetés összege.

Szocialisták csapdája

"Megleckéztetni akarjuk…" – idézett egy névtelen telefonhívásból a Várhegyi-per harmadrend? vádlottja, s ezzel alátámasztotta az elsőrend? vádlott Várhegyi Attila azon állítását, mely szerint a szocialista többség? közgyűlés teremtett olyan helyzetet, amely alapján perbe lehetett fogni az egykori szolnoki polgármestert, a Fidesz Országos Választmányának elnökét. Az ügyészség 190 millió forint vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolja Várhegyit, az államtitkár viszont csütörtöki meghallgatásán kijelentette: nem az általa jegyzett adásvételi szerződések, hanem éppen az azokat megsemmisítő, szocialista többséggel hozott határozat révén érte kár Szolnok városát.

Zsebmetszők évadja

A nyaralási idény kezdetével újra megszaporodtak a zsebtolvajok okozta bűncselekmények mind a fővárosban, mind az üdülőkörzetekben. Ezt az "ipart" űző bűnözők nagy számban külföldről érkeznek, leginkább a számukra gazdag nyugati turisták kizsebelésére. A rendőrség óvatosságra inti a polgárokat.

Vallásos bűnszövetkezet

Három év börtönre és négy év közügyektől való eltiltásra ítélte a Győri Városi Bíróság Kántor Antal katolikus papot, akit még 1996-ban vett őrizetbe a rendőrség. Az akkoriban a győri egyházmegyei kincstár és könyvtár igazgatójaként funkcionáló egyházi vezetőt többrendbeli sikkasztás és illegális fegyvertartás vádjával állították bíróság elé.

Hit és értékek

Százszoros növekedés

XIII. Leó pápa a közelgő XX. századot a Szentlélek évszázadának nevezte, és elrendelte, hogy az új század első napján, 1900. január 1-én világszerte imádkozzanak a Szentlélek kiáradásáért. Meglehet, nem úgy és nem olyan körben remélte imája beteljesedését, mint ahogyan történt; mindenesetre az elmúlt száz év átlagában a világ leggyorsabban növekvő vallási mozgalmának a pünkösdi-karizmatikus megújulás bizonyult.

Pünkösd tegnap és ma

Nagy valószínűség szerint Jézus Krisztus születése után a harmincadik évben teljesedett be a keresztény meggyőződés szerint az Ószövetség sávuót, azaz hetek nevű ünnepe. A második legnagyobb ószövetségi zarándokünnepre – melynek konkrét időpontját mindig az ötvennapos kalkulációval határozták meg (az első zsengék ünnepétől számított hét hét eltelte utáni napon) – nemcsak Júdeából, Szamáriából, Galileából, hanem az akkori világ zsidó diaszpórájának jelentősebb közösségeiből is érkeztek zarándokok Dávid városába, Jeruzsálembe, hogy ilyen formában is kifejezzék a Mindenható személye iránti feltétlen tiszteletüket. (2000. 06. 10.) 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!