hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 06. 24. (IV/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az évezred kihívása

Amikor 1988-ban James Hansen, a NASA Goddard Űrkutató Központjának igazgatója az Egyesült Államok szenátusa előtt mondott beszédében először irányította a közvélemény figyelmét az általa használt fogalommal globális felmelegedésnek nevezett jelenség veszélyeire – azt állítva: "99 százalékig biztos vagyok" abban, hogy emberi tevékenység okozza a globális felmelegedést –, legtöbb kollégája komolytalannak tartotta állítását. Az eltelt idő azonban Hansent látszik igazolni: az angol környezetvédelmi miniszter nemrégiben a huszonegyedik század legnagyobb kihívásának nevezte a problémát. A sarkvidéki jégtakaró olvadása és a felmelegedés nyomán kitáguló víztömegek együttes hatása az óceánparti vidékeket fenyegeti, míg a hőség és aszályok nyomán kiszáradt erdők hatalmas erdőtüzekkel fenyegetnek – áll egy nemrég megjelent amerikai tanulmányban.

A focisták népszerűbbek az ellenzéknél

Újabb politikai merénylet történt Jugoszláviában: otthonában rálőttek Vuk Draskovicsra, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SzMM) elnökére. Az utóbbi időben népszerűségéből sokat veszített politikus könnyebb sérüléseket szenvedett. A közvélemény Miloseviccsel szembenálló része a szerintük kompromittálódott ellenzéki öregek helyett az Ellenállás Diákmozgalomban látja a változás lehetőségét.

Central Park-i rémdráma

Fiatalokból álló banda mintegy ötven nőt zaklatott a múlt hét végén a New York-i Central Parkban – fényes nappal. A Puerto Rico-i Nemzeti Nap alkalmából rendezett esemény kapcsán a szakemberek a médiában mindinkább elburjánzó erőszakos, illetve szexuális tartalmú filmek és műsorok felelősségére hívják fel a figyelmet.

Putyin és a Család

Szabadon engedték Vlagyimir Guszinszkijt, az NTV tévétársaság valamint a Moszkva visszhangja rádióadó és több újság tulajdonosát, akinek a múlt heti letartóztatását nemzetközi tiltakozás kísérte. A botrány azonban még mindig nem csendesedett el: a politikusok és az orosz média az egész elmúlt héten át letartóztatásának lehetséges okait és üzenetét taglalták.

Haider a zsebnapóleon francia elnökről

Meghiúsultak az Ausztria elleni szankciók felszámolására irányuló kísérletek a kétnapos uniós csúcstalálkozón, így egyelőre kétséges a bővítéshez nélkülözhetetlen intézményi reformok kimenetele. A portugáliai Santa Maria da Feirában megrendezett tanácskozáson kitűnt: az osztrákoknak megvannak az eszközeik arra, hogy megbénítsák az EU döntéshozatalát. Egyre többen – Olaszország, Finnország, Dánia és Írország – szeretnék befejezni a bojkottot, de egyelőre a saját határaikon belüli szélsőjobb előretörésétől tartó franciák és németek ragaszkodnak a korlátozások fenntartásához.

Hajózható a Mars

Felszíni víz nyomaira bukkantak a Marson – jelentette egy internetes hírforrás a szenzációs hírt, amelyet a NASA kutatói hivatalosan csak június 29-i sajtótájékoztatójukon kívántak nyilvánosságra hozni. Azzal már régóta tisztában voltak a tudósok, hogy a Marson nagyon régen lehetett víz, de eddigi megfigyeléseik szerint a felszínen a vékony légkör miatt az nem maradhatott meg folyékony halmazállapotban, legfeljebb jég formájában a sarkokon, illetve a felszín alatt. A szkeptikusok emlékeztetnek viszont a néhány éve nagy feltűnést keltett bejelentésre egy mikrobákat tartalmazó állítólagos meteordarabról, amelyről kiderült: földi baktériumokat néztek "marslakóknak".

Belföld

Nosztalgiára nem lehet a jövőt építeni

"Dolgozzon mindenki egy fél órát a harminchat fokos kukoricamezőn, mielőtt a köz nevében mikrofont ragad" – mondta Németh Miklós a debreceni Citrom Klub rendezvényén. Az Aranybika üvegtermében megrendezett, botrányosan rosszul hangosított "közéleti talk-show" mintegy kétszáz vendége a legnagyobb illemtudással ülte végig az alig hallható bő egyórás beszélgetést, amelyen az exminiszter gyermekkoráról éppúgy nyilatkozott, mint a közelmúlt londoni, európai uniós "tanoncéveiről".

Törvény által homályosan

Alkotmánybírósághoz (AB) fordul a két legnagyobb ellenzéki párt az úgynevezett ügynöktörvény módosítása kapcsán. Nikolits István, volt titkosszolgálati miniszter, szocialista politikus és Hack Péter szabaddemokrata országgyűlési képviselő abban egyetért, hogy az átszabott törvény önkényesen állapította meg az átvilágítandók körét, de a helyzet valós megoldását másban látják.

Zavaros olaj

Olajügyben egyaránt a teljes nyilvánosság stratégiáját választotta a kormánypárti Fidesz–MPP, az MDF, valamint az ellenzéki MSZP és az SZDSZ. Pallag Lászlótól, az olajbizottság elnökétől ugyanis azt követelik, hozza nyilvánosságra az összes, az olajmaffiával állítólagosan összefonódott politikust leleplező bizonyítékát. Pallag ezt lapzártánkig nem tette meg. A Hetek úgy értesült, hogy a kisgazdapárt Pallag mellé rendelte egy vezető tisztségviselőjét, nehogy a politikus meggondolatlan és pontatlan nyilatkozatot tegyen, illetve nehogy bárki félrevezethesse. Ennek gyanúja ugyanis az eddig történtek alapján is felmerült.

Kódolva

Soha nem tapasztalt hangnem lopózott be a fővárosi önkormányzatba, amióta a MIÉP is frakcióval rendelkezik – jelentette ki lapunknak Kollár György szabaddemokrata képviselő, akit pártja az eddig elhangzott és általuk antiszemitának, irredentának vagy útszélinek tartott MIÉP-es hozzászólások összegyűjtésével bízott meg. A politikus elmondta: nem kívánják jogi útra terelni a dolgot, céljuk az, hogy a MIÉP-et az önkormányzatba juttató választópolgárok szembesüljenek azzal, kikre is adták szavazatukat.

Gyermekvállalás helyett bűntudat

A mai magyar családokban az apa szerepe erőteljesen háttérbe szorult, a szocializáció elnőiesedett, a gyermek elvetetésekor pedig nem is annyira az előzetes felvilágosítás, esetleg az anyagi feltételek hiánya, hanem sokkal inkább az anya személyiségének éretlensége – vagy magára hagyása – tekinthető az abortusz elsődleges okának. Mindehhez társul a posztabortusz szindrómának nevezett jelenség, amely az abortusz következményeként fellépő, hosszú távú pszichikai vagy fizikai problémák együttese, s amelynek eredője mindig a bűntudat. A védőnők pontos és korrekt felvilágosítással kívánnak segíteni, hogy a nők körültekintően tudjanak dönteni.

Felhevülve a mélységbe

"Természetesen azért megyünk szabadságra, mert regenerálódni szeretnénk, de ez nem azt jelenti, hogy csak zabálni és inni kell, két hét alatt behozni az egész évi lemaradást" – állítja Dr. Klabuzai Zoltán, a siófoki kórház baleseti sebészetének főorvosa, aki három évtizedes pályafutása alapján úgy látja: az üdülőhelyi balesetek fő oka a nyaralók hirtelen megváltozó mentalitása, vagyis hogy vakációs időszakban sokan "elfelejtenek" gondolkodni.

Lángolnak az erdők

Az ágasegyházi tűzvészt követően, amelyről múlt héten lapunk is beszámolt, pénteken a leégett területtől két kilométerre ismét lángra kapott egy fenyves-borókás terület. Az oltást végző erők csütörtök délután alighogy levonultak a területről, újabb jelzést kaptak: lángol az erdő. A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen. Míg az előző tűz magántulajdonosok erdőit emésztette fel, addig a mostani már jócskán belekapott a Kiskunsági Nemzeti Park területébe is. Az ágasegyházi tűz oltása közben repülőgépről vették észre, hogy Kaskantyú és Bócsa között, mintegy 20 kilométerre az ágasegyházi tűztől, szintén ég az erdő. Szabó József ezredest, kecskeméti tűzoltóparancsnokot az elmúlt napok eseményei kapcsán kerestük meg.

Hit és értékek

Nők a pünkösdi mozgalomban

Bár a korábbi évszázadok nem sok feladatot tartogattak a nők számára a keresztény egyházakban, a jelek szerint ez – legalábbis ami a pünkösdi-karizmatikus felekezeteket illeti – változóban van. A huszadik század elején Aimee Semple McPherson, majd Kathryn Kuhlman világszerte ismert előfutárai voltak a mai igehirdető aszszonyoknak: százezreket szólítottak meg eredményesen az evangélium jó hírével és az isteni gyógyulás üzenetével. Mindkettőjük szolgálatáról elmondható: nemcsak megtanították az embereket arra, hogy higgyenek a csodákban, hanem különleges egyéniségükkel igazi színfoltok voltak a pünkösdi egyházban. Évtizedekig azonban kevesen követték őket ezen az úton.

Kenyeret és cirkuszt

A Péneiosz és Alpheiosz folyó völgyében, szelíd lankák között fekszik Olümpia. Zeusz szent körzete – merthogy városnak aligha nevezhető – 1170 éven keresztül adott otthont a négyévente megrendezett olimpiai játékoknak. A görög–római világ valamennyi sportolója igyekezett magának és szülővárosának dicsőséget szerezni az itteni vadolajfa-koszorú elnyerésével. A játékok idejére általános fegyverszünetet hirdettek ki, amelynek következtében az olimpia a béke jelképévé vált. Az olimpiai játékok szellemisége azonban a klasszikus görög világ hanyatlásával kezdett megváltozni: a stadionban lelkes amatőrök helyett kitenyésztett profi sportolók küzdöttek, az erkölcsi megbecsülés helyett egyre fontosabbá vált az anyagi haszon, s a játékokon való részvételből gátlástalan politikusok igyekeztek maguknak erkölcsi tőkét kovácsolni.

HÁTTÉR

A kígyófejűek rakománya

Ketten élték túl. Elmondásuk alapján a doveri tragédia lassan összeállt. Sötét volt, és nagyon meleg, a hűtőrendszer nem működött. A konténerbe zárt hatvan illegális kínai bevándorló teljes erővel kaparta és ütötte a vasajtókat, közben kiabáltak. De mire a vámhivatalnokok később, a rutinellenőrzés során kinyitották az ajtókat, ötvennyolcan már megfulladtak, csak az ajtókhoz legközelebb fekvő két férfi maradt életben. Az áldozatok a feltételezések szerint kínaiak voltak, akiket már négy hónapja hurcoltak ide-oda Európában.

Házi rabszolgák és cselédek

Erővel hurcolják el őket, vagy szélhámosság áldozatai lesznek; a barmokhoz hasonló módon szállítják őket országról országra. Úgy dolgoznak, hogy sem életükre, sem biztonságukra nincsen garancia, a fizetésük pedig koszt és egy kis lyuk, ahol lehajthatják fejüket. Ha ellenkezni próbálnak, megcsonkíthatják, vagy akár meg is ölhetik őket. Ők a rabszolgák. Egyes felmérések szerint szerte a világon mintegy 27 millió ember él rabszolgasorban.

Zöldelő határok

Embercsempészettel alaposan gyanúsítható magyarok a fényképeken, amiket mi azért nem nézhetünk meg, mert az akták titkosak, de ahogy elképzeljük, nagyjából olyan pózban állnak, mint a Közönséges bűnözők cím? film tékadobozán. Öten vannak egymás mellett, közülük négyen indifferens kifejezéssel tekintenek a győri határőrök szolgálati automatájába, míg közülük egy személy, egy másik csoportképen látható kakukktojással együtt hozzásegített két nyugatra vágyó román állampolgárt ahhoz, hogy az Orient Expressz padlásterében meghúzódva más minőség? "élettérben" lássák meg ugyanazt a Napot, amely Romániából is látszik. Az elmondás szerint a tanúként meghallgatott határsértő, arcát a laterna magica felé fordítva, a következő képen már egyenesen rámutat a magyarra, akinek arca – enyhén szólva is – halmozott szociokulturális hátrányokról árulkodik. Amikor a padlástérbe segítette a románokat, kénytelen volt csak és kizárólag azokra a bankjegyekre gondolni, amelyek nagy tételt nem igazából jelentenek, de azért az ország jelentős részének havi átlagbérnek, amiből élni kéne, éppen megfelelne. Szánom és hallom, bánja ő ezt már, mint a hetet ellő kutya a létfenntartási ösztön kényszerét.

Privilegizált cégek

Nem hullanak a fejek, pedig ezt ígérte a miniszterelnök, ha április elejétől nem kezdődik el az M3-as autópálya építése. Ugyan áprilisban nekiindultak a földmérők, de nem sok dolguk akadt, hiszen az útvonalat már korábban kijelölték, így a Borsod Invest Kft. és a Geodézia Eger Mérnöki Iroda mindössze a számokat ellenőrizte az Uniter 83 Kft. munkatársaival közösen. Az előrelépés azóta is annyi, hogy a Magyar Fejlesztési Bank kijelölt két magyar tulajdonú építőipari céget – a Betonútépítő Nemzetközi Építőipari Rt.-t és a Vegyépszer Rt.-t –, amelyek megépíthetik az útszakaszt.

Gázos helyzet a Molnál

A személyi változás nem módosítja a Mol regionális stratégiáját – mondta lapunknak Antalffy Krisztina, a cég kommunikációs igazgatója, kommentálva Csák Jánosnak, a Mol igazgatósága elnökének váratlan lemondását. Csák döntése összefüggésben van a kormánynak azzal a határozatával, hogy a gáz árát 12 százalékkal emeli. "Lemondásommal lehetővé kívánom tenni, hogy a vállalat vezetése az új helyzetben meghatározza a gázüzletág és a vállalat jövőjét" – áll az elnök lemondó közleményében.

Jövedéki termék lesz a bor

Az Európai Unió által előírt jogharmonizáció következtében augusztustól jövedéki termék lesz a bor. Az új szabályok nemcsak a bortermelőkre, hanem a szőlőtermelőkre is vonatkoznak. A jövedéki adó mértéke literenként szőlőborra 5 forint, egyéb borra 20 forint, így tehát biztosra vehető, hogy áremelkedés lesz az ősszel. Nagykorú családtagonként azonban évi 250, háztartásonként legfeljebb ezer liter menynyiségig saját bor után nem kell adót fizetni.

Nyári diákmunkacsúcs

A nyári vakáció kezdetével a diákmunka főszezonja is elkezdődött. A nyár első hónapjában általában több a jelentkező, mint a munka, de a tapasztalatok szerint ez július második hetétől megfordul, mivel a diákok többsége akkor már nem dolgozni vágyik, hanem inkább nyaralni.

APRÓPÉNZ

Nyugdíjemelés kilátásban Szeptemberben vagy októberben dől el, hogy milyen mérték? lesz az egész évre vonatkozó pótlólagos nyugdíjemelés – közölte a miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén. A nyugdíjasok egyesülete 2,5-3 százalékos emelésre számít. A kormányfő azt azonban nem tudta megígérni, hogy az 1995 és 1998 között elszenvedett 12 százalékos értékvesztést utólagosan pótolni fogják. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!