hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 11. 18. (IV/47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Elnököt Európának

Közvetlen európai elnökválasztásra és kétkamarás parlament bevezetésére hívott fel ismételten Joschka Fischer német külügyminiszter. Miközben a britek aggodalmaikat fejezik ki a nemzeti vétó használatának várható visszaszorítása miatt, az EU-csatlakozásra váró országok szomszédai a bővítéstől tartanak. "Átmeneti fájdalmakkal számolni kell, ezek elkerülhetetlenek, ami Németország közvetlen szomszédait illeti" – mondta a Heteknek Reinhold Bocklet, az európai ügyek bajor államminisztere a csatlakozás nehézségeire utalva budapesti látogatásán. 

Menekülnek az oligarchák

Folytatódik az oligarchák elleni küzdelem, amelyet Putyin elnök megválasztása óta folytatnak az orosz állami szervek. Borisz Berezovszkij és Vlagyimir Guszinszkij a fő céltáblái a harcnak. Úgy hírlik, egyikük sem térne vissza szívesen Moszkvába.

Szabadon választható hit

Az olasz parlament alkotmányügyi bizottsága elfogadta a vallásszabadságról szóló új törvénytervezetet, amely az Itália területén élő minden ember számára alapvető jogként ismeri el saját vallásának gyakorlását. 

Egy nehéz nap éjszakája

Csecsen gépeltérítők egy orosz gép fedélzetén Izraelbe tartanak, hogy az Al-Aksza akcióval támogassák a palesztinok harcát. Az orosz elnök elitkommandósokat küld a Negev-sivatagba. Az izraeli kormányfő különgépével az óceán felett visszafordul, hogy személyesen irányítsa a túszszabadítást, ám gépét a Balkán felett feltartóztatják. Az amerikai elnök elhalasztja ázsiai útját… Az elmúlt hétvégén egy szerencsésen végződött gépeltérítés akciófilmeket megszégyenítő fordulatai néhány órára alaposan felforgatták a világot. A fegyvertelen légi kalózról utólag kiderült: bomba helyett egy vérnyomásmérőt tekert a karjára. Az események krónikáját hírügynökségek beszámolói, valamint az izraeli miniszterelnök különgépén utazó újságíróktól származó információk alapján állítottuk össze.

Hol van Lea

"Hol van Lea?" Ez a kérdés akkor hangzott el, amikor idestova öt esztendővel ezelőtt gyilkos golyók sebezték halálra Jichák Rabint, s az izraeli kormányfő utolsó erejével még hátra fordult, és szemével a feleségét, azt a nagyszer? élettársat kereste, akivel jóban-rosszban öt évtizedet töltött el. És most Lea is elment… Öt évvel élte túl a férjét, akit még tizenöt évesen ismert meg, s akit a kamaszlány nemcsak azért becsült nagyra, mert a Palmah harcosa és már korán vezetőinek egyike volt, de azért is, mert – mint Férjem, életünk cím? könyvében megírta – számára olyan volt, mint Dávid király.

Belföld

Új vezetőség, új arcok

Interjú Demszky Gábor főpolgármesterrel, az SZDSZ új elnökjelöltjével

Fontos emberek az olajmezőn

Megdöbbentő és félelmetes. Így jellemezhető egy tüzetes olvasás után Sándor István, "Papa" egykori főrendőr nyilvánosságra hozott "vallomása". Az olajbizottság előtt mondottakból ugyanis egy velejéig romlott társadalom képe rajzolódik ki, ahol szinte mindenki lefizethető, sok a "tégla", azaz a beépített ember szinte mindenhol, illetve ahol az alvilág kapcsolatot talált a politikai elittel. 

Erzsébetvárosi címervita

Az önkormányzatok kialakulásával a fejlesztéseken túl elkezdődtek a helyi hagyományok ápolására, a kerületi lokálpatrióta szellem újjáélesztésére irányuló törekvések is. Ennek egyik megnyilvánulása volt a kerületi címerek bevezetése, amely – a heraldika szabályai szerint – a hely történeti jellegzetességeit hivatott (jel)képviselni. Az Erzsébetváros eddig a szomszédos V. kerület címerén osztozott, a közelgő millenniumi zászlóavatás miatt azonban a VII. kerület polgármestere saját címert készült terveztetni. 

Elkövető: a Heroin

Az elmúlt héten három fiatal nő halt meg kábítószer-túladagolásban, és ezzel huszonhétre emelkedett a drog idei halálos áldozatainak száma. Egy 19 és egy 29 éves nő a budapesti MÁV-kórház vécéjében "lőtte túl" magát, egy másik 29 éves nőre pedig egy gyorsétterem mellékhelyiségében bukkantak, őt szintén a "szer" ölte meg. Mindhárman heroint fecskendeztek magukba.

Hit és értékek

János, a Bemerítő

Izrael történetének legnagyobb prófétája volt. Teveszőr ruhát viselt, sáskát és erdei mézet evett. Állandó lakhe-lyét a júdeai kősivatagban, a Jordán mellett ütötte fel. Üzenete egyetlen szóban öszszefoglalható: megtérés. Felebarátai, akiket néha egyszerűen csak "mérgeskígyók fajzatainak" titulált, seregestül tódultak hozzá, hogy alámerítse őket "a bűnök bocsánatára". Jánost még a názáreti Jézus is felkereste, akit először ő mutatott be Messiásként Izrael fiainak.

HÁTTÉR

Baloldali reneszánsz várható

Újra aktuális Marx, az osztályharc és a proletárforradalom – állítják azok a radikális, kommunista ifjúsági szervezetek, melyek a rendszerváltás óta, de még inkább az elmúlt egy-két évben kezdtek el tevékenykedni hazánkban. Vannak köztük "újbalosok", trockisták, anarchisták, és bár sok mindenben nem, egy kérdésben mégis egyetértenek: a fennálló rendszert alkalmatlannak tartják a XXI. század túlélésére. 

Globális népviselet

Pontosan másfél évszázad telt el azóta, hogy az indigókék vászonnadrág, közismertebb nevén farmer, elindult világhódító útján: hordják fehérek és feketék, melósok és értelmiségiek, hajléktalanok és milliárdosok, még az amerikai elnök is szívesen fotóztatja magát benne (persze nem a Fehér Házban). Ha a keletkezés pontos dátumáról lehet is némi vita, a "szülőatya" személyéhez a kétség árnyéka sem férhet: ez Levi Strauss, akinek nevét még napjainkban is több százmillió ember viseli magán – úgy deréktájban egy bőrcímkén. 

Árgus szemek a pénzes ládikókon

Az elmúlt hat-hét évben a társadalom széles köreiben meglehetősen negatív kép alakult ki a "gazdagokról", vállalkozókról, üzletemberekről, a gyorsan meggazdagodókról – írta Hankiss Elemér szociológus az elmúlt években megjelent A tulajdon kötelez cím? könyvben. A Tárki Társadalomkutatási Egyesülésnek a könyvben publikált felmérése szerint a lakosság 60 százaléka úgy gondolja, hogy kizárólag csak politikai segítséggel lehet előrejutni a mai magyar társadalomban, a gazdasági és politikai életben. A közelmúlt és napjaink korrupciós botrányai, illetve korrupciógyanús ügyletei a fenti vélekedéseket erősítik, és egyben azt a veszélyt is magukban hordozzák, hogy a gazdagságellenesség erősödik. Ez viszont negatív hatással lehet a becsületes úton felemelkedett rétegekre is.

Szent háborút hirdetnek

Kéthónapnyi nyomozást követően az elmúlt héten olasz hatóságok letartóztatták egy antiszemita internetes honlap készítőit. A rendőrök számítógépeket és írott propagandaanyagot – köztük horogkeresztes plakátokat – foglaltak le a Pisa környékén szerveződött neonáci csoporttól. A Forza Nuova (Új Erő) szélsőjobboldali szervezethez közel álló csoport oldalain a náci időket idéző hangulatkeltéssel szembesülhetett a látogató: maga a címlap földgömböt ábrázolt, amelyet egy termetes pók hálózott be a "cionista világhatalmat" jelképezve. A kép felirata: "Az okkult erők, amelyek kormányozzák a világot." 

Kiretusált szentkép

Hatvanöt éve, 1935 végén meghalt egy tizenkilenc éves székesfehérvári fiatalember, aki előzőleg jezsuita novícius (újonc) volt, majd különös eredet? betegsége miatt elbocsátották a rend kötelékéből. Kaszap Istvánnak hívták. Halála után nem sokkal a szentség hírét kezdték róla terjeszteni. Eleinte csak néhány egyházi ember beszélt róla, majd, a háború alatt, erőteljes világi támogatással kutatások indultak, hogy Rómának javasolhassák a kanonizálást. A vereség szakadéka felé csúszó rezsimnek szüksége volt olyan példaképre, akit mint szenvedő embert állíthatott a nép elé, hogy az is tűrve viselje a várható megpróbáltatásokat. Kaszap István kultuszát a katolikus egyházban ma középkori szellemben újraírt élettörténetével igyekeznek feléleszteni.

Terroristák gerillaállásban

Az élesedő palesztin gerillaháború és diplomáciai tapogatózás jegyében telt a közel-keleti konfliktus nyolcadik hete. Nem vezettek eredményre Jasszer Arafat ismételt próbálkozásai, hogy újabb államokat vonjon be az intifádába. Az iszlám államok katari csúcstalálkozóján Egyiptom és Törökország megakadályozta, hogy az Izrael elleni dzsihádra szóló felhívás bekerüljön a zárónyilatkozatba. Az Egyesült Államok elzárkózott attól, hogy békefenntartókat küldjön a harcoló felek szétválasztására, és az Európai Unió is a palesztin állam tárgyalásos úton történő kikiáltása mellett foglalt állást a héten. Izraelben ugyanakkor egyre többen követelik a civil járművek elleni terrortámadások nyomán a hadsereg erőteljesebb fellépését, ám Ehud Barak miniszterelnök kijelentette: "össze kell szorítanunk a fogunkat", mivel ez a palesztin erőszakra történő arányos válasz visszájára sülne el, és az ellenfél céljait szolgálná.

Íróasztalok és tankok csatája

"A haderőreform egy helyben topog. Ha ez sokáig így marad, akkor ebből előbb-utóbb nagy botrány várható" – nyilatkozta lapunknak Király Béla vezérezredes, akit a miniszterelnök a haderőreform előmozdítására kért fel. A Titanic katasztrófájának napján született honvédtiszt 13 zászló alatt szolgálta hazáját, élettörténetét drámai események, siralomház és amerikai egyetemi katedra, csodába illő váratlan fordulatok jellemzik. Többször is halálos ítéletet hoztak ellene, de mindig megszabadult.

Pokol a síparadicsomban

A januári lesikló-világbajnokságra készülve nyitották meg az elmúlt hétvégén az eddigi legjövedelmezőbbnek remélt osztrák síszezont. Az ünnep azonban az első napon tragédiába fordult: a Salzburg közelében fekvő, egyik legfelkapottabb síparadicsomban, Kaprunban 160 áldozatot követelt az 1974 óta hibátlanul üzemelő hegyi felvonó balesete. A tragédia pontos kiváltó okát egyelőre még vizsgálják – s az is kérdés marad, hogyan kaphattak lángra percek alatt az Ausztriában legbiztonságosabbnak tartott, éghetetlen anyagból készült szerelvények.

Kisebb, de erősebb

Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyarányú atomfegyver-leszerelési javaslattal lepte meg az Ázsiai, Csendes-óceáni Térség Gazdasági Kooperációja (APEC) nev? szervezet csúcsértekezletére készülő Bill Clinton amerikai elnököt. Putyin mongóliai útja során közölte, hogy a Brunei-ben sorra kerülő APEC-csúcson a leköszönő Clinton elnök elé tárja Oroszország leszerelési tervét. Eszerint országa kész további 2008 atomtöltet leszerelésével 1500-ra csökkenteni az orosz nukleáris robbanófejek számát. Az orosz nukleáris arzenál csökkentésének bejelentésével Putyin jelezni kívánt: Oroszország szeretné életben tartani a fegyverzetkorlátozásról szóló tárgyalásokat Moszkva és Washington között, függetlenül attól, ki lesz a következő amerikai elnök.

KÁVÉSZÜNET

Bővült a Szabó Ervin Könyvtár

Demszky Gábor a könyvtár megnyitóján Fotó: Somorjai L.

Miró előtt, Dalí után

A 20. század katalán mestereit bemutató kiállítás – mely a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg – méltán viseli a fenti címet, hisz tematikájában egy teljes század spanyol képzőművészetét igyekszik felvonultatni a látogatók előtt. Nem könny? vállalkozásról van szó, de a szervezők, úgy tűnik, megfelelően oldották meg a feladatot. Az első teremben a Miró előtti mesterek műveit láthatjuk, Pablo Gargallo szecessziós tükréből a nézelődő köszön vissza, s elmélkedhet ez utóbbi két századforduló párhuzamain. Ez a közeg egy kissé vallásos, egy kissé szentimentalista, s nem utolsó sorban hedonista, mely kellő lendülettel rohan a szürrealizmus őrületbe szédült fantazmagóriáiba. A Miró előtti korszakból Pablo Picasso helyenként klasszikusan tiszta, majd szinte minden izmusba belekóstoló művészete emelkedik ki. Minirajzokat látunk tőle, jegyzettömbből kitépett, kedves színekkel életre keltett szolid varrólányokat, és felfirkált anyagi számvetést. A második teremben Miró és Dalí. Zaklatott "gyermekrajzok", piros körbe, kék négyzetbe zárt megpillantott világegyetem. A föld esszenciái. Fekete karikatúrák, gúnyos "ember-állat-portrék", idegen mesét idéző furcsa keramikák. A gyermeki fantázia játékossága vagy e kísértetszázadtól való eszeveszett, mindent elfelejtő menekülés. Aztán Dalí. Vízözön előtti szobor fotója, meg a rózsa, ami fontos. Éva teremtése és Freud. A harmadik kiállítótérbe érve monológgá lesz a dialógus – ezt A. R. Casamada is így látja. Képén elszigetelt, jellegtelen elemek lebegnek, s igazán csak halvány barnaságuk, nehezen megőrzött szögletességük "köti össze" őket, mikor 1990-et írunk. Majd fehér felhő jön, meg a feketék. Valahogy az ezredforduló környékén megszöknek a színek a palettáról, csak a fekete és a fehér marad, némi szürke, s itt-ott fakó égésnyomok. 1998, s Josep Guinovartnál véget ér a világ, tűzzel perzselt gitár hirdeti az emberbe fagyott zene halálát, s így az emberséges, tiszta élet elmúltát. A múlt századi katalán művészet csak egy szelete az európainak, mégis – a művészet egyetemességénél fogva – a tárlaton jól nyomon követhető száz év történelmének, eszme-, művelődés- és szellemtörténetének képekbe, szimbólumokba zárt, nem feledhető, önkényesen újrateremtett bábeli világa.  A kiállítás megtekinthető november 26-ig a Magyar Nemzeti Galériában (Budavári Palota "C" épület, K-V: 10–18 óráig). (Finta Szilvia)

Kétszer kaszálnak

Rab Rábyt sokan ismerik. Voltak évek, amikor valódi esemény volt az ott elfogyasztott ebéd vagy vacsora. Voltak. Péntek este, a turistaszezonnak rég vége. Minden csendes, a helyiség zongoristája időnként szólaltatja meg a pianínót. Ősz van, már nincs kinek játszani, pedig egyáltalán nem zavaróak a felhangzó dallamok. Az étterem igazából egy régiségekkel foglalkozó boltra emlékeztet. Kicsit zsúfoltnak tűnik, talán a mélyre nyúló lámpák és csillárok serege teszi. Meg az, hogy szinte minden sötétbarna. Van, aki szereti. A nemdohányzó rész fegyelmét egy lovagi páncél felügyeli a sarokból. Nem túl szigorú, de rend van. Magyaros étel van, "biokaja" nincs, a választék nem nagy. A döntésben a fényképes melléklet (!) is segíthet. Pincérünk udvarias – szinte gyanús. A megrendelt gulyás kifejezetten finom, a tökéletességhez egy kicsit tovább kellett volna melegíteni. Másodikra egy-egy bécsi szelet kerül a tányérra. Nem túl vékony, nem túl vastag és borjú, nem rossz választás. Palacsinta lekvárral töltve és csokival leöntve a deszszert. Költemény? Nem, de egyszerűen finom. Fizetéskor meglepetést is szolgáltatott az évek óta rendkívül biztos, nem világhírű, konyhájáról híres hely. Nem, nem az árból engedtek! Kiszolgálónk közölte, külön kasszán vannak a fizetőpincértől, ezért ha borravalót kívánunk adni, azt neki jutassuk el. Bravó! Azért őszi-téli kirándulások végállomása még lehet a hely. Nem olcsó, de egy bepillantást még megér. (Rab Ráby, Szentendre) (mlg)

Jéghotel

"Mondja biztos úr, messze van még az a jéghotel?" 

Pápai áldás tehénre és pizzára

Ercolina, Pietro Tavazzani paviai parasztgazda tehene "örök életében" hálás lehet, hogy a Tejharcosok nev? olasz tehenészszervezet őt választotta ki tehéntársai képviselőjének. 

Négyéves ejtőernyős

Toni Stadler szülei azt remélik, hogy fiuk négyévesen, mint a legfiatalabb ejtőernyős bekerül a rekordok könyvébe. "Biztosak vagyunk benne, hogy ő Dél-Afrikában a legfiatalabb ejtőernyős, de az is lehet, hogy az egész világon" – nyilatkozta a Reutersnek Daniela Busatta, Toni édesanyja. Október 27-én, öt nappal öt éves születésnapja előtt került sor Toni tandemugrására 25 mérföldre Fokvárostól, a helyi ejtőernyős klubban. A németországi Essenből származó család már több hónapja Fokvárosban él a családfő, Christian Stadler foglalkozása miatt. Daniela elmondta, hogy már négy éve ugranak ejtőernyővel és az utóbbi időben Toni állandóan azt kérdezte mikor ugorhat ő is. "Nem mi beszéltük őt rá, ő járta ki magának." A kisfiút Paul Lutge ejtőernyős-oktató mellkasára kötözték, aki 10 000 méter magasból ugrott ki a gyerekkel egy egymotoros repülőgépről, majd körülbelül fél perces szabadesés után nyitotta ki az ejtőernyőt. "Nagyon tetszett az ugrás, a szaltózást kivéve. Legközelebb anélkül szeretném megcsinálni" – fordította angolra Toni nyilatkozatát mamája. Hogy mi volt a legérdekesebb Toninak a magasból? "Látni a Robben Island nev? szigetet ilyen tisztán" – mondta. A sziget arról híres, hogy Nelson Mandela, Dél-Afrika miniszterelnöke 27 évből 18-at a szigeten lévő börtönben töltött el a faji megkülönböztetés elleni küzdelme miatt. (Reuters)

A legnagyobb sárkányröptetés

Ausztrália legnagyobb sárkányröptetése a 23. Szélfesztiválon Sydneyben Fotó: MTI

Német szerencsevadászok

Hamis az a legenda, hogy a németek nem szeretnek játszani, elég a sportolók bálványozására gondolni! A tévéképernyőn egymást érik az NSZK-ban a vetélkedők, melyek mind gyakrabban autók, házak, márka-százezrek, -milliók elnyerésével kecsegtetnek. A klasszikus szerencsejátékok 2000-ben is mintegy 50 milliárd DM-et mozgattak meg a legnépesebb EU-tagállamban. Arányát tekintve a kaszinózás (Spielbank) a leginkább pénzigényes (40 százalék) szórakozás, míg a lottózás/totózás (35 százalék) a legelterjedtebb a jóléti Németországban. A hagyományos játékautomatákba és nyerőgépekbe évente 10-12 milliárd márkát dobálnak be a németek, így ennek piaci részesedése megközelíti a 15 százalékot. Lóversenyre alig 800 millió DM-et költenek a németek, s ennél már csak az agárfutamokra áldoznak kevesebbet. Noha az adóhatóságok – időnként a rendőrséggel karöltve – tartanak razziákat az illegális kártyaklubokban, és engedély nélküli autóversenyekről, kutyaviadalokról is ír a sajtó, a Fortunával "svarcban" kacérkodók körét lehetetlen teljesen feltérképezni – Hans Eichel (SPD) német pénzügyminiszter legnagyobb bánatára… (M. G. Berlin)

INNEN-ONNAN

Libahajtó verseny Olaszország többféle állati versenynek ad otthont. Sienna például a lóversenyek otthona, Észak-Olaszország egyik falvacskája, Mirano pedig a libahajtó versenyek helyszíne. Egy helyi csapos eme agyszüleménye száznál is több résztvevőt csalogat. A verseny szabályzata megtiltja a tulajdonosoknak saját vagy az ellenfél madarának fenékbe rugdosását. Minden résztvevő a saját libáját tereli végig egy bottal a nézők által körbevett 419 méteres pályán, akik közül sokan 19. századi farmernek vannak öltözve. A győztes lúd, Spartacus gazdája elmondta, hogyan zajlott a verseny előtti este: "Tegnap már csak egy levezető edzést tartottunk, az este pedig csöndes volt: semmi mulatozás vagy italozás." (Reuters)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!