hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terroristák gerillaállásban

2000. 11. 18.
Az élesedő palesztin gerillaháború és diplomáciai tapogatózás jegyében telt a közel-keleti konfliktus nyolcadik hete. Nem vezettek eredményre Jasszer Arafat ismételt próbálkozásai, hogy újabb államokat vonjon be az intifádába. Az iszlám államok katari csúcstalálkozóján Egyiptom és Törökország megakadályozta, hogy az Izrael elleni dzsihádra szóló felhívás bekerüljön a zárónyilatkozatba. Az Egyesült Államok elzárkózott attól, hogy békefenntartókat küldjön a harcoló felek szétválasztására, és az Európai Unió is a palesztin állam tárgyalásos úton történő kikiáltása mellett foglalt állást a héten. Izraelben ugyanakkor egyre többen követelik a civil járművek elleni terrortámadások nyomán a hadsereg erőteljesebb fellépését, ám Ehud Barak miniszterelnök kijelentette: "össze kell szorítanunk a fogunkat", mivel ez a palesztin erőszakra történő arányos válasz visszájára sülne el, és az ellenfél céljait szolgálná.

A hét legvéresebb terrortámadását Ramallah közelében egy zsidó polgári lakosokat szállító busz ellen követték el. A merénylők egy robogó autóból nyitottak tüzet a páncélborítás nélküli járműre. Egy ötgyermekes édesanya, Sara Leisa azonnal szörnyethalt. A hidegvér? gyilkosok ezután továbbhajtottak, és néhány száz méterrel odébb egy katonákat szállító buszra lőttek ki gépfegyversorozatot. Ebben a támadásban két izraeli katona halt meg, és további hat megsebesült. 

Az összecsapásoknak most először volt európai áldozata is, egy palesztin faluban, Beit Dzsalában élő német orvos. A faluból a Fatah gerillái az elmúlt hetekben rendszeresen lőtték a közeli jeruzsálemi külvárost, Gilót. A palesztin feleségével néhány éve Beit Dzsalában élő Harald Fischert az egyik izraeli válaszcsapás során az utcán érte gránáttalálat, miközben segítséget próbált nyújtani a szomszédos házban tartózkodó fegyvereseknek. Korábban két Izraelben élő amerikai állampolgárt öltek meg palesztinok, egyiküket, Hillel Lieberman rabbit tóratekercsekkel a kezében, amelyeket az elpusztított nabluszi József-sír romjai közül igyekezett kimenteni. Ismét voltak gyermek áldozatai is a konfliktusnak, legutóbb egy 12 éves palesztin kisfiú, Dzsihad Abu-Sam halt bele az egyik gázai összecsapás során kapott sebeibe.


Összeállításunk: 



Orosz gépeltérítés izraeli célponttal

Búcsú Rabin özvegyétől

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!