hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Gyilkol a Balkán-szindróma

Az egykori Jugoszlávia területén hat olasz szolgálatot teljesítő katona halt meg leukémiában az elmúlt időszakban, francia katonai kórházakban további négy, Belgiumban pedig öt leukémiában szenvedő balkáni veteránt kezelnek.  A halálesetek nagy valószínűséggel összefüggésbe hozhatók a NATO által az 1999-es koszovói háborúban kilőtt több mint 31 ezer olyan gránáttal, amelyek gyengített uránt tartalmaztak. Jugoszláviai bevetés után több, egészségi problémákkal küszködő belga és portugál katonánál is a "Balkán-szindrómára" gyanakszanak.

Prágai karácsony

A "prágai tavasz" ezúttal karácsonykor érkezett. Százezres tömeg tüntetett napokon át a közszolgálati televízió székháza előtt és a Vencel téren, felidézve az 1989-es eseményeket. Jóllehet a nemzetközi média is tág teret szentelt az eseményeknek, a cseh közönség 1989 óta példátlan aktivitását a közszolgálati televízió élén történt hirtelen változás váltotta ki. Az adó előző elnökét homályos gazdasági vádak miatt menesztették, Jiri Hodac pályázatát pedig mindössze huszonnégy óra leforgása alatt választotta ki harmincnégy pályázó munkája közül a cseh parlament által felállított bizottság. Ez a sietség vált gyanússá a prágaiak számára, és váltotta ki történelmi dühüket, amit a fagyos ünnepnapok sem hűtöttek le. 

Felemás a szentév mérlege

A Vatikán a szentév befejeződése előtt próbára teszi önnön nemzetközi tekintélyét azzal, hogy békeküldöttet irányít a térségbe – írta a La Stampa cím? olasz napilap arra utalva, hogy II. János Pál a Szentföldre küldi személyes megbízottjaként Roger Etchegaray bíborost, részben azzal a feladattal, hogy átadja a katolikus egyházfő békére felszólító üzenetét az izraeli és a palesztin félnek. A főpapnak ez az útja a Szentszék szándékai szerint a korábban lezajlott pápai út folytatása lenne, amennyiben a keresztények, a zsidók és a muzulmánok közötti megbékélés ügyét szolgálja. Minderre roppant kényes helyzetben kerül sor – hívja fel a figyelmet a lap, amely felidézi a pápa sikertelennek bizonyult kezdeményezéseit is az elmúlt évből.

Összeállt a Bush-kormány

Húsz nappal azután, hogy nyilvánosságra hozták George W. Bush győzelmét, a megválasztott elnök kijelölte kormányának utolsó, még hiányzó tagjait. Akkor, alig három hete Bush megígérte: egy egész nemzet elnöke lesz, nemcsak egy párté, és valóban úgy látszik, hogy igyekszik betartani fogadalmát, mivel kabinetje próbálja híven tükrözni a társadalom összetételét. 

Szélütést kapott Szaddám

Szilveszter éjjel súlyos agyvérzést kapott Szaddám Huszein iraki vezető – röppent fel a nemzetközi sajtóban a hír. Az értesülést egyelőre nehéz megerősíteni, mivel az iraki média hallgat az ügyről. Damaszkuszban mindenesetre egy ellenzéki csoport megerősítette Szaddám Huszein kórházba szállításának hírét.

Belföld

Kötelességből optimisták

Az évezred első éve fordulatot jelent majd a parlament életében is – hallhatjuk a médiában napok óta a miniszterelnök és a kormány többi tagjának konszolidációt ígérő szavait. A 2000-es "botrány-krónika" után ez minden bizonnyal egybecseng a választópolgárok óhajával is. A Hetek megpróbálta befogni 2001 előszelét, ezért négy meghatározó párt négy meghatározó politikusát kerestük meg kérdéseinkkel az új évre vonatkozóan.

Ellenzéki vétó

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot. A most nyilvánosságra került – a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kidolgozott – indítvány nem különbözik attól a változattól, amelyről már lapunk is többször hírt adott. 

Kisgazda belviszály

Több kisgazda politikus nyilvánosan és igen határozottan bírálja Torgyán József pártelnököt, ami azt jelzi, hogy valami olyan történt az elmúlt napokban a vezetőjéhez legendásan lojális mentalitású pártban, ami áttörte egyes politikusaik "tűréshatárát". Vagy azon szárny tagjainak van igaza, akik szerint "álkisgazda-érzelm?" karrieristák és árulók lepték el a pártot.

Egyensúly vagy cenzúra

Új évezredhez újfajta sajtó dukál: magyarabb, kormánypártibb, de legalábbis jobban megzabolázott, mint az eddigi – derül ki a kormánypártok és a MIÉP legutóbbi megnyilvánulásaiból. Pokol Béla kisgazda politikus – lapértesülések szerint Orbán Viktor kormányfő személyes kérésére – ismét benyújtja a parlamentnek "lex Pokolként" elhíresült törvényjavaslatát, mely szerint a sajtóban megjelent véleményeket is helyreigazíttathatnák az érintettek. A MIÉP olyan új médiafigyelő intézmény felállítását szorgalmazza, mely "leleplezné a valótlan sajtóközleményeket".

Állami utazások

A jövő héten nyilvánosságra kerülnek annak a 85 oldalas jelentésnek egyes részletei, amelyet a miniszterelnök kezdeményezésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) még a múltban készített arról, hogy menynyire voltak hatékonyak egyes miniszterek 1999-es külföldi utazásai. A jelentést a KEHI elnöke, Sepsey Tamás először titkosította, Orbán Viktor minapi fellépésére azonban napirendre került a titkosítás részleges feloldása. 

Hit és értékek

Legelnek már a vörös üszők

Jeruzsálem óvárosában 1987 óta működik a Templom Intézet, amely a több mint 1900 éve nem létező szent hely emlékét kívánja népszerűsíteni, különleges módon: az elmúlt 14 év során gondos kutatómunkával, eredeti anyagok felhasználásával elkészítette a Salamon király által három évezrede felépített Szentély áldozati eszközeinek másolatát, amelyeket a nagyközönség számára is bemutatnak. A szervezet vezetőjét, Haim Richman rabbit az eddigi tevékenységük mellett a távoli terveikről is kérdeztük.

Próféták évadja

A "próféta" szó hallatán ma legtöbben – helytelenül – valamiféle "jövendőmondóra" gondolnak. Okkultizmussal mélyen átitatott korunkban persze akadnak ilyenek is, mégpedig szép számmal, csakhogy az ő tevékenységüknek semmi köze a bibliai prófétákéhoz. Mellesleg: a próféta (görögül pro-fétész) az, aki "valaki helyett szól", üzenetközvetítő, ha úgy tetszik: postás. A bibliai próféták Isten üzeneteit közvetítették leggyakrabban Izráel, ritkábban a körülöttük élő nemzetek számára. Martin Buber írja A próféták hitéről írt monográfiájában: "A próféták nem úgy viszonyulnak a jövőhöz, hogy majdan biztosan bekövetkező eseményeket előre megjövendölnek. Prófétálni annyit tesz: a közösséget, amelyhez az ige szól, közvetlenül vagy közvetve választás, döntés elé állítani. A jövő nem valami úgyszólván már létező, és ezért tudható dolog. Lényegét tekintve inkább a valódi döntéstől függ". 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!