hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Prágai karácsony
Tévéválság a Vencel téren

2001. 01. 06.
A "prágai tavasz" ezúttal karácsonykor érkezett. Százezres tömeg tüntetett napokon át a közszolgálati televízió székháza előtt és a Vencel téren, felidézve az 1989-es eseményeket. Jóllehet a nemzetközi média is tág teret szentelt az eseményeknek, a cseh közönség 1989 óta példátlan aktivitását a közszolgálati televízió élén történt hirtelen változás váltotta ki. Az adó előző elnökét homályos gazdasági vádak miatt menesztették, Jiri Hodac pályázatát pedig mindössze huszonnégy óra leforgása alatt választotta ki harmincnégy pályázó munkája közül a cseh parlament által felállított bizottság. Ez a sietség vált gyanússá a prágaiak számára, és váltotta ki történelmi dühüket, amit a fagyos ünnepnapok sem hűtöttek le. 



Sztrájkoló cseh tévések. Nem engednek Fotó: Reuters

Aidan White, a Nemzetközi Újságíró Szövetség brüsszeli székhely? főtitkára a Heteknek elmondta: példaadónak tartja a cseh emberek érzékeny reagálását a közszolgálatiság veszélyeztetése láttán. "Egyetlen politikai csoport sem használhatja a saját érdekeinek megfelelően a közszolgálati televíziót. A cseh parlament nem alkotott eddig olyan médiatörvényt, amely biztosítaná a függetlenséget a közszolgálati média számára, de örömmel hallom, hogy pénteken egy olyan javaslat megvitatására kerül sor, amely már figyelembe veszi az Európa Tanács ajánlásait – mondta el lapunknak a főtitkár. – A televízió előtt összegyűlt százezres tömeg azt jelzi, hogy a cseh polgárok érzékenyek a közszolgálatiság megőrzésére. Ezt nagyon örvendetesnek és helyesnek tartom, és bízom benne, hogy ezúttal tartós eredményhez vezet. Természetesen minden politikai párt megkísérli a maga javára kihasználni az eseményeket, ezzel együtt a demonstráció az emberek őszinte kívánságát fejezte ki a független tájékoztatás iránt. Nem gondolom, hogy a cseh állami televízió ezt megelőzően bármikor is aranykorát élte volna, de még soha nem került sor eredményes vitára ezzel kapcsolatban. Úgy látom, hogy most megérett a helyzet arra, hogy valódi megoldás szülessen. Nagyon kevés olyan ország van Kelet-Közép-Európában, ahol a közszolgálati adók mentesek lennének a politikai manipulációktól. A magyarországi helyzet például közismerten kritikus, és remélem, hogy a cseh emberek demokráciáért való kiállása a magyar embereket is ráébreszti, hogy a jelen helyzet teljes mértékben elfogadhatatlan. Bízom abban, hogy a cseh példa éreztetni fogja a hatását az egész régióban." A brüsszeli szakember szerint mindkét oldalon tanulni kell még a demokráciát. "Az újságíróknak ébereknek kell lenniük, hogy ne váljanak politikai manipulációk alanyaivá, a politikusoknak pedig meg kell tanulniuk, bármilyen nehéz is, hogy a demokrácia egyik alapköve a független és szakmai közszolgálati tájékoztatás" – fejezte ki Aiden White főtitkár.

Jaroslava Moserová, a cseh parlament egyik képviselője, aki a televízió ügyében a bizottsági különmeghallgatás egyik kezdeményezője volt, lapunknak elmondta: a kinevezés körülményei valóban aggályosak voltak, a parlament reakciója is csupán a karácsonyi ünnepek miatt késett. A politikusnőt meghatotta az emberek kiállása a demokrácia mellett, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan megnyugtató eredmény születik. "Az emberek egyszerűen ragaszkodnak ahhoz a jogukhoz, hogy hallhassák az igazságot" – mondta Moserová.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!