hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Legelnek már a vörös üszők
Bármikor felépülhet a Templom állítja Richman rabbi

2001. 01. 06.
Jeruzsálem óvárosában 1987 óta működik a Templom Intézet, amely a több mint 1900 éve nem létező szent hely emlékét kívánja népszerűsíteni, különleges módon: az elmúlt 14 év során gondos kutatómunkával, eredeti anyagok felhasználásával elkészítette a Salamon király által három évezrede felépített Szentély áldozati eszközeinek másolatát, amelyeket a nagyközönség számára is bemutatnak. A szervezet vezetőjét, Haim Richman rabbit az eddigi tevékenységük mellett a távoli terveikről is kérdeztük.



Jelenet Spielberg filmjéből. Ő ilyennek álmodta meg a frigyládát 

– A jeruzsálemi óvárosban járva feltűnnek azok a poszterek, képeslapok, amelyek a hajdani szentély képét a modern nagyvárossal a háttérben ábrázolják. Mire utal ez a montázs?

– A Templom felépítésének terve nem egyszerűen a mi intézetünk célja, nem magánkezdeményezés, és nem is egy fanatikus csoport célkitűzése, hanem ez a Bibliának a központi témája, egy jövőre néző parancs, amit a zsidó nép kapott. Mi hiszünk abban, hogy – mint minden prófétai üzenet a Bibliában – egy nap ez is beteljesedik. Intézetünk célja megtenni minden lehetségest, hogy – békés eszközökkel – közelebb kerüljünk a Templom felépítésének napjához. Ez a kép nem szimbólum, mi valóban hiszünk abban, hogy a zsidók fel fogják építeni a Templomot. 

– Nem gondolják, hogy a Templom-hegy kapcsán az elmúlt hónapokban megmutatkozott rendkívüli indulatok irreálissá – sőt veszélyessé – teszik ennek a célnak a hirdetését?

– Nem. Abban hiszünk, hogy Isten hozott bennünket ide vissza, és az események irányát is ő szabja meg. 

– A politikusok azonban másképp dönthetnek. Elképzelhetőnek tartja, hogy az amerikai tervek szerint valamiképp megosszák a Templom-hegyet?

– Ezt ostoba ötletnek tartom. Lehet, hogy vannak, akik akkor lennének elégedettek a zsidókkal, ha a föld alatt – a Templom-hegyből ugyanis csak ezt a részt hagynák meg nekünk – látnák őket. Szerintem Clinton úr siet, és szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe, ezért mindent megtenne, hogy az utolsó pillanatban összehozza ezt a békét. De a Templom-hegy a zsidók egyetlen szent helye, az egyetlen hely a földön, amelyet Izrael Istene kiválasztott, hogy a nevét oda helyezze. Jeruzsálem jelentőségét szimbolikusan a Templom-hegy fejezi ki. A Biblia több mint 700 alkalommal említi Jeruzsálemet, míg a Korán egyszer sem. A muszlimok kihasználták a zsidók szétszóratását, és elfoglalták a Templom helyét, majd ezután átírták a zsidó történelmet, és megpróbálták elhitetni a világgal, hogy a Templom-hegy soha nem volt a zsidóké. Mindez semmit sem változtat azon, hogy a Templom-hegy a zsidó nép szíve és lelke.

– Miért szükséges Önök szerint a Templom felépítése?

– Először meg kell nézni, hogy mi a cél. A cél az, hogy ezt a parancsot kaptuk. Mi az élet célja? Mi a lélegzetvétel célja? Isten arra teremtett minket, hogy szolgáljuk őt, és hogy betöltsük az akaratát, ami fontosabb ok a templomépítéshez, mint a mi akaratunk. Isten nem törölt el egyetlen parancsolatot sem azokból, amiket örökre ránk bízott, és éppen úgy, ahogy a zsidók megtartják a szombatra vagy az étkezési törvényekre és az ünnepekre vonatkozó parancsolatokat, a mi intézetünk célja a Templom újjáépítésére kapott parancsolat teljesítése. A Templomot minden próféta úgy írja le, hogy ez a világmindenség központja.

– Milyen rövid távú céljaik vannak?

– Tevékenységünk középpontjában a Templom felszerelésének, áldozati tárgyainak helyreállítása áll. 

– Ásatásokban is részt vesznek?

– Ami a régészeti munkálatokat illeti, erre alig van lehetőség. A Templom-hegyet felügyelő iszlám vallási hatóság, a wakf az elmúlt néhány évben és különösen 2000-ben szándékos kampányt indított arra, hogy eltüntesse a zsidó jelenlét minden bizonyítékát és nyomát a hegyen. Az iszlám hivatalos álláspontja szerint a Templom-hegyen soha nem állt templom. Ahogy egyes emberek azt állítják, hogy soha nem volt holokauszt, hogy ez egy mítosz, amit a zsidók találtak ki, így vannak emberek, akik azt állítják, hogy soha nem állt templom a Templom-hegyen. Hogy mondhat valaki ilyen abszurd dolgot, amikor minden lelkész, bibliakritikus, laikus, prédikátor, diák tudja, hogy itt volt a két templom, amelyek összesen több mint nyolcszáz éven keresztül álltak az írott történelem korszakában. Ehhez a tényeket kell megváltoztatni: az arabok ezért szándékosan megsemmisítik a bizonyítékait az ezen a helyen talált templomnak. Az elmúlt 14 hónapban szándékosan elpusztították az első és második templom több száz tonnányi maradványát, és szeméttelepeken szórták szét a leleteket Jeruzsálem körül. Ez megdöbbentette az izraeli közvéleményt mind a jobb-, mind a baloldalon, vallásosakat és világiakat egyaránt. Internetes honlapunkon láthat fotókat azokról a tárgyakról, amelyeket a Jeruzsálem környéki szeméttelepeken találtunk.

– Spielberg filmje óta sokan találgatják, hogy merre lehet az elveszett frigyláda. Önök szerint megvan valahol?

– Szerintem igen, mégpedig a filmtől eltérően nem Egyiptomban, hanem a Templom-hegy belsejében valahol egy titkos kamrában. A hagyomány szerint előre látva a Templomot fenyegető veszedelmet, Salamon király rejtekhelyet készített a szentély kincsei számára. A Templom-hegy belsejében talán egy bonyolult kazamatarendszer lehet, amelybe Jósiás izraeli király a megszállás elől ezeket a felbecsülhetetlen értékeket elrejthette. Vannak, akik azt állítják: tudják, hogy merre van ez a kamra és azt is, hogy a frigyláda érintetlenül ott van a mai napig. 

– A másolatokkal pótolni tudják az eredeti eszközöket? 

– Az intézetben azon dolgozunk, hogy amikor felépül a Templom, minden készen legyen az istentiszteletre, akkor is, ha az eredeti eszközök nem válnak hozzáférhetővé. Ezek az edények azonban nem modellek, hanem valódiak. Valódiak, autentikusak és pontosak – pontosan úgy készültek, ahogy a Biblia leírja őket, az eredeti anyagból, legyen az arany, réz vagy ezüst. A Biblia szerint ezek "kóserek": megfelelnek a templomi szolgálatra. Nagyon kevés kivétellel nem fontos, hogy meglegyenek az eredeti edények; amikor a Templom felépül, akkor ezeket az edényeket lehet majd használni a templomszentelési szolgálatban, és erre a célra készítettük el őket. 



Palesztin önkéntesek egy keresztesek által épített termet újítanak fel a Templom-hegy belsejében. Ők is magukénak érzik Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!