hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 01. 18. (VI/3) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A törvény haragot szül

Január eleje óta a szlovák belpolitika "slágere" a magyar kedvezménytörvény, melynek fogadtatása enyhén szólva is ellentmondásos északi szomszédunknál. Pozsonyi lapok rámutatnak: Orbán Viktor számára a törvény elfogadásában főleg a Trianon utáni szindróma, valamint az a tény játszott szerepet, hogy szüksége van a Csurka-féle nacionalisták szavazatára a választásokon. Hazai kritikusok szerint nem szerencsés már a magyarigazolvány külleme sem, mivel a koronás címer arra utal, hogy a jelenlegi magyar kormány az egész Kárpát-medencét igyekszik a Szent Korona-tan befolyása alá vonni. 

Darabokra hullt karrier

Saját bombája végzett Raed Karmival, a Fatah egyik terrorszervezetének tulkaremi vezetőjével. Szabadon halt meg, nem a palesztin biztonsági rendőrség börtönében, annak ellenére, hogy Arafat nemrég arról tájékoztatta az európai tisztségviselőket, hogy Karmit őrizetbe vették. Karmi a 2000 szeptemberében Arafat által kirobbantott erőszakos cselekmények kezdete óta kilenc izraeli polgári személy és katona haláláért, valamint öngyilkos merényletek megszervezéséért felelős. 

Bin Laden elhajózott

Minden jel arra mutat, hogy a félszem? és titokzatos Zainul al-Abideen Abu Zubaida több mint egyszer? palesztin mézkereskedő. A harmincéves gázai Abu Zubaida Afganisztánban a szovjetek ellen harcolva veszítette el egyik szemét. A sajtójelentések szerint az Oszama bin Laden által utódjaként kijelölt Abu Zubaida a mézkereskedelem mellett az al-Kaida első számú toborzója és terroristakiképzője volt, emellett összekötőként is szolgált bin Laden és a világban elszórva található terroristasejtek között. 

Szomszédok

Vlagyimir Putyin lengyelországi látogatása az orosz, sőt talán az egész európai külpolitika egyik legfontosabb eseménye volt a héten, ilyenre ugyanis az utolsó nyolc év alatt nem volt példa. Lengyel számítások szerint az oroszországi piacról való távozást és az Európa felé való nyitást követően Lengyelország kétmilliárd dollárt és 150 ezer munkahelyet vesztett el. Most újra eljött az együttműködés ideje.

Belföld

A sajgó szabadság

"A legrosszabb következett be, amitol tartottunk, vagyis hogy a választások idején Magyarországon a beavatkozás politikája jellemzi majd a médiát. Bizonytalanság, megfélemlítés légkörében kell a sajtó munkatársainak dolgozniuk – értékelte lapunknak Aidan White, a Nemzetközi Újságíró Szövetség elnöke a választási kampány elso heteinek sajtóeseményeit. Miközben a magyar jobboldal azt állítja, hogy Magyarországról a nemzetközi sajtóban megjelent kritikus tudósítások hátterében az itt dolgozó külföldi tudósítók – a Financial Timestól a Frankfurter Allgeimeine Zeitungig – politikai elfogultsága áll, addig az egyik érintett szerint a probléma azokkal van, akik a kritikus tudósításokat veszélyeztetésnek tekintik. 

A gyűlölet hullámhossza

– Hallotta, hogy ott kell lennünk tizenhetedikén? – Hol? – A Parlament előtt 17 órakor. – Ezt a provokációt! Ezek arra várnak, hogy valaki fejbe vágja az egyik banán orrút, és lehessen jönni riportot készíteni arról, hogy antiszemitizmus van Magyarországon. – Felháborító! Eddig a zsinagógában ünnepeltek, de lassan övék már az egész ország. Még ez a kicsi is…

Pamflet a pártvezérről

Szabó Lukács, a MIÉP egykori alelnöke tollából karácsony előtt igen érdekes írás látott napvilágot. A Magyar Élet cím? közéleti lap több mint száz oldalon keresztül foglalkozik Csurka István múltjával és jelenével. 

Hét vezér koktél

2002. január 12-én tartották meg a Nagykanizsai Konzervatívok második bálját. A rendezvény fővédnöke Csurka István, a MIÉP elnöke, védnökei Boros Imre miniszter, Ifj. Hegedűs Lóránt és Zakó László MIÉP, valamint Koczka Csaba fideszes parlamenti képviselők. A rendezők meglepetésére azonban Boros és a Fidesz-tagok nem jelentek meg.

Chartára hangolva

Otthont Magyarországból Összefogás néven új civil szervezet alakult, amelyhez eddig több mint kétszázhúsz neves értelmiségi csatlakozott. A mozgalom egyik szellemi elődjének a Demokratikus Chartát tartja. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!