hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 03. 29. (VI/13) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Beol vas Lady

Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök "megreformálhatatlannak" nevezi az Európai Uniót A kormányzás művészete cím? új könyvében, és kifejti, hogy Nagy-Britanniának ki kellene lépnie a közös mezőgazdasági politikából és az unió kül- és védelmi politikájából. Szavai kisebb vihart kavartak a brit parlamentben, ahol Tony Blair miniszterelnök Iain Duncan konzervatív vezető szemére hányta, hogy egyetlen szóval sem határolta el magát a "Vaslady" kijelentéseitől. 

A jobb hozza a jobbszélt

A múlt vasárnapi portugál parlamenti választások igazolták az előzetes elemzések – és az ország egyik felének – várakozásait. A kormányváltás előrevetíthető volt, hiszen a helyhatósági választások kudarca után magába roskadt és "lefejezett" Szocialista Párt (PS) maga rohant a "vesztébe", amikor António Guterres lemondása után az előrehozott választásokon mérettetett meg.

Csapás csapást követ

Az első, nem hivatalos becslések akár ötezer halálos áldozattól és több mint háromezer sebesülttől tartottak az Afganisztánt hétfőn éjjel sújtó földrengés után. Az ENSZ legutóbbi jelentése azonban már jóval kevesebb, mintegy nyolcszáz áldozatról szól. A háború csapásaiból kilábalni igyekvő Afganisztánt az elmúlt hónapokban több földrengés is sújtotta, tovább nehezítve az amúgy is lassan folyó munkálatokat.

Tovább melegszik a helyzet

Darabokra hullott egy óriási, Pest megye nagyságú jéghegy az Antarktisz partjainál, amit a napokban nyilvánosságra hozott műholdas felvételek is bizonyítanak. Tudósok szerint harminc éve nem került sor hasonló eseményre, amely ismét a globális felmelegedés problémáira irányítja rá a szakemberek figyelmét.

Inog az olasz jobb

A felvonulók szerint a nép hatalmáról, a demokrácia erejéről tanúskodott a múlt szombati milliós tüntetés Rómában, Berlusconi miniszterelnök viszont a vállalkozások rugalmasságát félti a tiltakozóktól. A megmozdulást a három legnagyobb olasz szakszervezet kezdeményezte, miután Silvio Berlusconi jobboldali kormánya olyan törvényi változtatásokat tervezett, melyek bevezetésével egyszer?bbé válna a dolgozók elbocsátása. A baloldali tiltakozásra árnyékot vetett a reformok atyja, Marco Biagi kormányzati tanácsadó ellen elkövetett merénylet, hiszen még sokan emlékeznek a hetvenes és nyolcvanas évek politikai gyilkosságaira, melyek akkor rettegésben tartották Itáliát. Berlusconinak már a szövetségesei is megkérdőjelezik, hogy ebben a megosztott helyzetben a miniszterelnök képes-e továbbra is ellátni feladatát. 

Belföld

Mindnyájunknak el kell menni?

"Az a Magyarország, amelynek jobbá, szebbé, gazdagabbá tételén most munkálkodunk, nem kirekesztő, hanem befogadó, toleráns és sokszínűségre törekvő ország, és az is marad." (Martonyi János külügyminiszter, a budapesti gettó felszabadításának évfordulóján.) Egy dunántúli gimnáziumban olyan méreteket öltöttek az antiszemita megnyilvánulások, hogy egy lányt szülei kivettek az intézményből. A család otthonában fogad, és mielőtt a történetbe kezdenének, az apa kijelenti: csak nevük és az iskola nevének említése nélkül járulnak hozzá az interjúhoz. Az alábbiakban ezért nem a szereplők igazi nevét tüntetjük fel. 

Választási romavita

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője becsületsértés miatt beperelte Kövér Lászlót, a Fidesz ügyvezető alelnö-két. Eddig a hír, ám amit elindított, élő cáfolata annak a hiedelemnek, hogy a cigányság a Fidesz mögé sorakozott volna a Lungo Drom (LD) vezetésével. Az érintettek szerint a cigányszervezet által beígért háromszázezer szavazatnak jó, ha a tizedét képesek öszszetrombitálni a jobboldal számára. 

Új fiúk mozija

Az újabban szinte csak a volt szocialista ünnepségek "másképp ünneplésére" szakosodott Fidelitas ezúttal a forradalmi ifjúsági napokra emlékezett a Szindbád moziban. A Fidesz ifjúsági tagozata által bemutatott Régi idők szocija címet viselő rövidfilmmel azonban nemcsak az "átkos" rendszer pártfunkcionáriusait tették nevetségessé, hanem saját magukat is.

Hit és értékek

Isteni erő vagy mágia?

Rovatunkban ezen a héten is a Magyar ATV-n vasárnap délelőttönként jelentkező Vidám vasárnap cím? műsorhoz érkezett nézői kérdések közül válogattunk néhányat, amelyek megválaszolására a műsorban már nem maradt idő.  A múlt heti adásban utalt az alternatív gyógymódokkal kapcsolatos fenntartásaira. Úgy gondolom, hogy a test különböző jelzései utalhatnak a belső lelki folyamatokra, ezért a gyógyításhoz hasznos lehet ezek feltárása is. Ilyen összetett, fizikai és lelki diagnózist és segítséget ad több keleti terápia, így az Önök által említett reiki gyógymód is. Ez utóbbi ráadásul az Önök által is gyakorolt, kéz érintésével való gyógyítást alkalmazza.

Egy halál, amiből élünk

Ezen a hétvégén a nyugati civilizáció Jézus Krisztus halálának és feltámadásának emlékét ünnepeli – amelyhez máig ambivalens módon viszonyul. Összeállításunk az ünnep eredeti tartalmát és mai formáit járja körül.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!