hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beol vas Lady
Margaret Thatcher új könyve

2002. 03. 31.
Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök "megreformálhatatlannak" nevezi az Európai Uniót A kormányzás művészete cím? új könyvében, és kifejti, hogy Nagy-Britanniának ki kellene lépnie a közös mezőgazdasági politikából és az unió kül- és védelmi politikájából. Szavai kisebb vihart kavartak a brit parlamentben, ahol Tony Blair miniszterelnök Iain Duncan konzervatív vezető szemére hányta, hogy egyetlen szóval sem határolta el magát a "Vaslady" kijelentéseitől. Margaret Thatcher. Óva int Fotó: Reuters

Lady Thatcher kifejtette: "Életem során a legtöbb probléma, amivel a világnak szembe kellett néznie, így vagy úgy, de a kontinensről származott, a megoldások pedig a kontinensen kívülről." A szemrehányásokat rezzenéstelen arccal hallgató Duncan Smith szerint Nagy-Britanniának benn kellene maradnia az unióban, ám az euró bevezetése nélkül. A konzervatív vezető úgy látja: fontos, hogy az ország ellenálljon minden olyan álomnak és törekvésnek, amely az Európai Uniót Amerikával rivalizáló szuperhatalomnak szeretné látni. 

Tony Blair a barcelonai EU-csúcsról szóló beszámolójában idézte Margaret Thatcher szavait, és hozzátette: "Hogyan érvelhet bárki is komolyan az Európai Unióból való kilépés mellett? Hogyan állíthatja bárki is komolyan, hogy az elmúlt fél évszázadban semmi jó nem származott Európából?" 

A miniszterelnök a prosperitásra és a békére, valamint a belépésért most is sorban álló országokra hivatkozva védelmezte Nagy-Britannia EU-tagságát, kijelentve, hogy a kilépés melletti érvelés nem hazafiság, hanem könnyelműség. 

Margaret Thatcher szavait a liberális demokraták és az EU-párti toryk is elítélték. Lord Lamont volt pénzügyminiszter azonban Thatcher mellé állt, kijelentve: "Az európaiaknak teljesen más elképzelésük van Európáról, mint a legtöbb britnek. Meg lennék lepve, ha a barcelonai csúcs sikertelensége után Tony Blair nem jutott volna ugyanerre a következtetésre." 

A kormányzás művészete című, megjelenés előtt álló könyvéről Margaret Thatcher elmondta: "Még egy könyvet akartam írni, és azt akartam, hogy az a jövőről szóljon." A volt brit miniszterelnök attól fél, hogy a vezetők nem ösztöneiket és meggyőződésüket, hanem a divatot fogják követni. Meggyőződése szerint, ha a Nyugat meg akarja őrizni vívmányait a gyermekei és unokái számára, akkor ébernek és erősnek kell lennie. A könyv célja megmutatni, hogyan lehet és kell ezt megtenni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!