hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 06. 21. (VI/25) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szaddam nyomában a CIA

Az 1991-es öbölválság óta Szaddam Huszeinnek a legsúlyosabb fenyegetéssel kell szembenéznie: a héten nyilvánosságra hozott értesülések szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség minden felhatalmazást megkapott a szeptember óta a terrorista államok listáján szereplő Irak elnökének elmozdítására. Lassan tehát, de bezárul a kör Szaddam Huszein körül.

Jeruzsálem a helyén marad

A tizenegy éves Galila Bugala a gilói végállomáson szállt fel a 32A jelzés? buszra. Az iskolába igyekvő ötödikes kislány szülei pontosan tizenegy évvel ezelőtt érkeztek Etiópiából. Galila már Izraelben látta meg a napvilágot. Ő volt a hétfői, 1996 óta a legsúlyosabb jeruzsálemi terrortámadás legfiatalabb áldozata. Harminchat órával később még fiatalabbak, egy másfél és egy kétéves kisgyermek testét roncsolta szét a következő gyilkos bombája, szintén Jeruzsálemben. A terrorista autóval érkezett a közeli Ramallahból, Jasszer Arafat fővárosából. Ő volt 2000 ősze, a palesztin terrorhullám kezdete óta a hetvenedik öngyilkos merénylő. Ők hetvenen öszszesen 220 izraelit öltek meg. További 325 izraeli halt meg, és 4152 sebesült meg a gépfegyveres tömegmészárlásokban, késelésekben, lincseléssel végződött emberrablásokban és az útszélről az elhaladó gépkocsikra zúdított lövésektől. 

Szovjet himlő a Megújulás-szigetről

Egy múlt héten Washingtonban rendezett konferencián olyan dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, melyek szerint 1971 nyarán a szovjetek himlő alapú biológiai fegyvert engedtek a levegőbe a kazahsztáni Aral-tó környékén. A kísérlet "eredményeként" himlőjárvány tört ki, amelyben három ember meghalt. A betegség terjedésének megfékezése érdekében mintegy negyvenháromezer embert oltottak be az akkor még széles körben alkalmazott himlő elleni oltóanyaggal. A járvány részleteit ennek ellenére – Juirj Andropov akkori KGB-főnök utasítására – sikerült titokban tartani. 

Új minisztérium védi majd Amerikát

Bush elnök június 6-án beszédet intézett az amerikai néphez, amelyben kifejtette, hogy mintegy száz amerikai kormányhivatal tartozik felelősséggel az ország biztonságáért, de mivel egyiknek sem ez a fő feladata, így számadási kötelezettsége sincs. Javasolta egy Belbiztonsági Minisztérium létrehozását is, amely egyesítene olyan elsődleges fontosságú szerveket, mint a parti, illetve határőrség, a vám-, a bevándorlási, a közlekedésbiztonsági, valamint a szükséghelyzet-kezelő hivatal. "Ennek a minisztériumnak a dolgozói azzal a tudattal jönnek majd be a munkahelyükre minden reggel, hogy legfontosabb feladatuk polgártársaik védelme" – mondotta. 

A bush-Terv

Jeruzsálem A Szent Város megosztottá válik. Nyugat-Jeruzsálem az izraeli fennhatóság alatt marad, Kelet-Jeruzsálem többségét azonban a palesztinok felügyelnék. Az Óvárosban egyedül a zsidó negyed maradna izraeli kézen, ezenkívül a Nyugati Fal, valamint a föld alatti részek; a muzulmán, a keresztény és az örmény negyedek palesztin ellenőrzés alá kerülnek, ahogy a Templomhegy iszlám helyei is. 

Nevek és sorsok

A jeruzsálemi buszrobbantás tizenkilenc áldozata közül tizenhetet tudtak lapzártánkig azonosítani.  A 32A járat iskolába és munkába igyekvő emberekkel volt tele. A hírekben az áldozatok általában számként jelennek meg, pedig mindegyikük sorsa, személyisége, gondolatai és álmai egy-egy pótolhatatlanul elveszett külön világ. 

Belföld

Medgyessy elhárította a vádakat is

A rendszerváltás utáni magyar politikai életben először fordult elő, hogy három hét kormányzás után a miniszterelnök maga beszéljen arról, hogy amennyiben megrendült a belé vetett bizalom, távozik posztjáról. A megingást a Magyar Nemzet keddi cikke okozta, amely egy olyan dokumentumot közölt, miszerint Medgyessy Péter a rendszerváltás előtt együttműködött a kémelhárítással. A hatás nem maradt el, a parlament olyanná vált, mint egy felbolydult méhkas: folyamatosan ülésező, gondterhelt kormánypárti képviselők és a híreket adó-vevő, a választási vereség óta először boldognak látszó ellenzéki honatyák gyűjtőhelyévé. 

Egy mondat kétszázötvenezer forint

A bíróság elsőfokon negyedmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte Kövér Lászlót, mert "megélhetési romának" nevezte Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét. A Fidesz országos választmányának elnöke korábban egy kampányrendezvényen jelentette ki a fentieket. 

Szeptembertől lakható a Sándor-palota?

"Tessék mondani, ez itt már külváros?" – kérdezte Szilvásy Pál nyugdíjast egy angol turistacsoport vezetője a lerobbant padok, a pusztuló növényzet és a kutyapiszok láttán. Az eset a budai várnegyedben történt, ahol a fejlesztésére fordított milliárdok az elmúlt években szinte csak a Sándor-palotára koncentrálódtak – derült ki a Budai Polgárok Társasága lakossági fórumán, amelyen Medgyessy Péter kormányfő jelenlétében a Sándor-palota jövője kapcsán kérdezték a környék lakosainak véleményét.

Hazarendelt nagykövet

Kovács László külügyminiszter szerint teljesen jogszer? volt Schmitt Pál berni nagykövet felmentése, ugyanis a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján köztisztviselő nem végezhet olyan tevékenységet, amely pártatlan, befolyástól mentes működését veszélyeztetné. Mint ismert: Schmitt a jobboldal jelöltjeként indul az őszi főpolgármester választáson.

HÁTTÉR

A foghúzás pillanata

Medgyessy Péter miniszterelnök szigorúan titkos elhárítótiszti múltja körül politikai botrány robbant ki Magyarországon. A botrány látványosan bizonyítja annak a politikának a teljes kudarcát, amelyet a rendszerváltó elit az elmúlt tizenkét esztendőben a pártállami titkosszolgálatok titkos anyagainak kezelése során követett. A kirobbant válság ugyanakkor esélyt ad arra, hogy a kudarcot vallott politikát új megközelítés váltsa fel, és Kelet-Európa más országaihoz hasonlóan egyszer és mindenkorra rendezzük ezt a kérdést.

Munkaparlament vitaparlament helyett

– A Magyar Nemzet hasábjain Medgyessy Péter múltját firtató cikkek jelentek meg. A parlamentben az ellenzék lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. Van-e elképzelésük, miért most jön elő az ellenzék ezekkel a tényekkel?– Szerintem tudatosan felépített politikai támadásról van szó. Nyilvánvaló, hogy most óriási probléma az ellenzék számára, hogy a Medgyessy-kormány a száznapos programmmal egy olyan jóléti rendszerváltozásba kezdett, amely nyilvánvalóan találkozik a társadalom nagy többségének egyetértésével. Várható volt, hogy egy ilyen támadás fogja érni a miniszterelnök urat. Én ezt a támadást nemtelennek tartom, és szerintem csak az az egy célja lehet, hogy "rátakarjanak" azokra a kérdésekre, amelyeket a társadalom támogat.

Izrael, a fájdalmak földje

"A látvány, amit a palesztinok okoztak, minden szónál borzasztóbb" – mondta megrendülten Ariel Saron izraeli miniszterelnök a hétfői jeruzsálemi buszrobbantás helyszínén. Ezen az oldalon szavak helyett mi is csak képeket közlünk: a terror izraeli áldozatairól. Néma halottak és a fájdalomtól meggyötört élők. Palesztinok végeztek velük, de sorsukért felelős szinte az egész világ. Minden kép 2002 márciusa és júniusa között készült. (Forrás: Israeli Emergency Solidarity Fund, Hetek-archív )

Szegény Orbán

Nem mondhatók gazdag embereknek a honatyáink – legalábbis ez tetszik ki a napokban leadott vagyonbevallásukból. Több volt, illetve a jelenleg is a parlament padsorait koptató képviselők nevén nem szerepel autó, mobiltelefon, megtakarításaik is néhány százezer vagy egy-két millió forintot tesznek ki. Kirívó közülük Medgyessy Péter és Zwack Péter, akik több százmillió forintnyi magánvagyonnal rendelkeznek.

Késik a Széchenyi kártya

Sem júniusban, sem júliusban nem indul a Széchenyi kártya – tudtuk meg Bíró Fruzsina, a lebonyolítással megbízott KA-VOSZ Rt. vezérigazgatójától. Az új banki informatikai rendszer tesztelése nyár végéig is elhúzódhat, és a hitelkonstrukciók részleteiről sem született még végleges megállapodás. A program állami támogatásáról még az Orbán-kormány idején hoztak döntést, a Medgyessy-kormány változatlanul hagyta a feltételeket.

Légikáosz Európa-szerte

Gyakorlatilag Európa légiközlekedésének megbénulásához vezethet tizenhárom ország légiirányító szervezetének sztrájkja. A légiirányítók így fejezik ki tiltakozásukat az unió vezetőinek intézkedésével `szemben, akik egységesíteni akarják a kontinens légterét. Szerintük ezzel megszűnnének a nemzeti légterek, s ez a folyamat a légitársaságok privatizációjához, majd munkahelyek megszűnéséhez vezet. Ezreket érint a sztrájk, s nemcsak a turisták, hanem az európai diplomaták, állami vezetők is nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen a hét végén az unió csúcstalálkozójára Sevillába sereglenek a hivatalosok. A tiltakozáshoz szolidalitásból a Malév is csatlakozott. 

Haladék a renitens vállalkozóknak

Haladékot kaptak a kényelmes vállalkozók. Az új parlament 2003. február 15-ig meghosszabbította a régi vállalkozói igazolványok cseréjének dátumát. Eszerint eddig az időpontig a 2000. november 1-je előtt kiadott igazolványok még illetékmentesen megújíthatók. 

Az EU Iránnal flörtöl

Az Európai Unió kereskedelmi és együttműködési szerződést szándékozik aláírni a kilencvenes évek óta amerikai embargó alatt tartott és a terrorizmus köztudottan egyik fő támogatójának számító Iránnal. A héten az unió külügyi biztosa Iránban járt, hogy előkészítse a kereskedelmi megállapodásra irányuló tárgyalásokat. Az EU külügyminiszterei a jövő héten üléseznek ismét a témában, és várhatóan döntenek arról, hogy felgyorsítsák-e a döntést, hiszen ez nem igényelné az unió nemzeti parlamentjeinek évekig is elhúzódható jóváhagyását, hanem a ratifikációhoz elegendő lenne a tizenöt tagkormány és az Európai Parlament elfogadása.

Ió, ció, diákmunka

Itt a diákok által már nagyon várt szünidő. Nagyszer? lehetőség kínálkozik az iskolapadban ülés után az aktív tevékenységre. A diákszervezeti irodák országszerte számos munkalehetőséget kínálnak a diákok számára.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!