hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Medgyessy elhárította a vádakat is
A D-209-es botrány negyvennyolc órája

2002. 06. 23.
A rendszerváltás utáni magyar politikai életben először fordult elő, hogy három hét kormányzás után a miniszterelnök maga beszéljen arról, hogy amennyiben megrendült a belé vetett bizalom, távozik posztjáról. A megingást a Magyar Nemzet keddi cikke okozta, amely egy olyan dokumentumot közölt, miszerint Medgyessy Péter a rendszerváltás előtt együttműködött a kémelhárítással. A hatás nem maradt el, a parlament olyanná vált, mint egy felbolydult méhkas: folyamatosan ülésező, gondterhelt kormánypárti képviselők és a híreket adó-vevő, a választási vereség óta először boldognak látszó ellenzéki honatyák gyűjtőhelyévé. 



Medgyessy Péter az "arénában". Nehéz napok Fotó: MTI

A parlamenti interpellációs időszak napján, kedden a jobboldali Magyar Nemzet címlapon közölte a nagy vitát kiváltó dokumentumot. A megjelenés időpontja – vélhetően nem véletlenül – jó lehetőséget biztosított az ellenzéknek arra, hogy folyamatosan ezzel a témával foglakozzanak. A címlapon közölt faxi-milén ugyan nem szerepel Medgyessy Péter neve, de a D-209 számú elvtárs, szigorúan titkos tiszt (úgynevezett SZT-tiszt) egyes adatai mellett viszont ott található a személyazonosságot "felfedő" pontos születési idő és édesanyja neve. A dokumentum olyan kinevezést tartalmaz, amely a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnöksége II–7. osztályának állományába szól. A III. Főcsoportfőnökség az állampárti rendszer titkosszolgálatát jelentette, amelyen belül a II. osztály végezte a kémelhárítást és a 7-es számú csoport a nemzetközi együttműködés területén végzett elhárítást.

Medgyessy Péter a napirend előtti felszólalásban rögtön ezzel a témával nyitott. A miniszterelnöknek és az őt élesen bíráló Pokorni Zoltánnak, a Fidesz pártelnökének többkörös szópárbaja azzal végződött, hogy a kormányfő kijelentette: a felmerült kérdésre – igazak-e az újság állításai – kétféle választ adhatna. Ha valóban SZT-tiszt volt, akkor nem mondhatja el, ugyanis ez államtitoknak minősül. A másik válaszlehetőség az, hogy az állítás valótlan. Végül azt javasolta, hogy Pokorni olvassa el egy napilapnak adott tavaly májusi interjúját. 

Az említett cikkben az akkor még kormányfőjelölt azt mondta: "Minden vállalható a múltamból. Az imént elmondott, IMF-fel kapcsolatos történet is azt mutatja, van olyan helyzet az ember életében, amikor szükség van arra, hogy a nemzeti szuverenitás érdekében olyan lépéseket tegyen, amelyek a külföldi hírszerzésekkel szemben – akár a KGB-ről vagy a nyugati hírszerzésekről beszélünk – védik az ország érdekeit." Azt azért meg kell jegyeznünk, hogy a fenti mondatból valószínűleg elég kevesen következtettek volna a napvilágra került tényekre, nevezetesen Medgyessy kémelhárítói múltjára. 

A Fidesz aktivitását jellemzi, hogy Pokorni Zoltán két felszólalása mellett a nap folyamán Rogán Antal frakcióvezető-helyettes is kétszer kért szót a témában. Az SZDSZ-frakcióban több képviselőt sokkolt a miniszterelnökről kiderült információ, és még a nap derekán egy – az újságírói körökben válságnak minősített – tanácskozást hívtak össze. Ezt a feltételezést erősíti meg, hogy az ülés utánra meghirdetett sajtótájékoztató – ami ritka eset – elmaradt. Horn Gábor szabaddemokrata képviselő, államtitkár lapunk kérdésére ekkor azt mondta, hogy nincs semmi gond. Fodor Gábor SZDSZ-es ügyvivő viszont kerekperec kijelentette, hogy ebben a helyzetben egyetlenegy szót sem kíván mondani az ügyről. Kuncze Gábor pártelnök pedig tőle szokatlan módon több újságírót is kikosarazott, amiért másnap – a vihar első hullámainak elülte után – bocsánatot is kért. 



Kuncze Gábor. Visszamanőverezte a frakciót Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!