hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 01. 05. (VII/1) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Készül a második front

Észak-Korea az elmúlt hétvégén olyan lépésre szánta el magát, amely nem kis visszatetszést keltett szinte világszerte. Phenjan bejelentette: kiutasít valamennyi nemzetközi atomfegyver-ellenőrt, és újfent üzembe helyez egy nukleárisüzemanyag-előállító laboratóriumot. Szakértők attól tartanak, hogy az intézmény képes lesz arra, hogy hat hónap leforgása alatt ellássa az országot fegyvergyártásra alkalmas plutóniummal. 

Az első klóngyerek és az ufók

Nem mindennapi karácsonyi ajándékkal sokkolta a világot az emberi klónozással foglalkozó Clonaid nev? amerikai szervezet. A vállalkozás korábban Miss Frankensteinként elhíresült vezetője, Brigitte Boisselier bejelentése szerint ugyanis megszületett a világ első klónozott csecsemője, Éva. 

Az al-Kaida-áttét tovább terjed

Az izraeli hadsereg egyik magas rangú tisztje arról számolt be a héten, hogy Oszama bin Laden terrorszervezete újabban palesztinokat toboroz a Gázai övezetben, hogy izraeli célpontok elleni támadások végrehajtására képezze ki őket. Izraeli források egyúttal arra is figyelmeztetnek, hogy több terrorszervezet, köztük az al-Kaida, a közeljövőben vegyifegyver-támadásokat intézhet a Nyugat ellen. 

Arafat üres széke

Ismét üresen maradt Jasszer Arafat fenntartott helye a karácsonyi éjféli misén: a betlehemi Születés Templomában Michel Sabbah pátriárka által celebrált megemlékezésen a Palesztin Hatóság elnöke immáron az egymás utáni második évben nem vehetett részt. A döntést az izraeli kormány hozta, mivel a Palesztin Hatóság elnöke továbbra sem mutatott hajlandóságot az együttműködésre a palesztin terrormerényletek beszüntetésében, illetve megelőzésében.

Belföld

Egymillió cserbenhagyott

A parlament a téli szünet előtti egyik utolsó vitanapot követően megszavazta az úgynevezett "salátatörvényt", amely ezúttal elsősorban szociális jelleg? törvények módosításait tartalmazta. A rutineljárásnak minősülő köztársasági elnöki ellenjegyzésen azonban az új törvény fennakadt, és Mádl Ferenc "megfontolásra" visszaküldte azt a T. Háznak. Döntésének a beterjesztők szerint több száz olyan kárvallottja is van, akiket visszamenőlegesen sem lehet majd kárpótolni.

Félpénzen nem lesz múzeum

Pető Iván szabaddemokrata képviselő javaslatára a parlament 150 millió forint elvonásáról határozott a Terror Háza éves költségvetéséből. Az ellenzék – annak ellenére, hogy ha nem vonul ki a szavazásról, megakadályozhatta volna a csökkentést – a múzeum ellehetetlenítéséről beszél, míg a kormánypárti frakciók szerint most vált méretéhez arányossá a Terror Háza költségvetése. 

Az ünnepek mérlege

Míg karácsony szenteste a legtöbben a Tízparancsolat első részét nézték meg a közszolgálati televízióban, a szilveszterig tartó időszakban a könnyed vígjátékokra voltak a legtöbben kíváncsiak. Aratott az RTL Klubon vetített Reszkessetek betörők 2., a Denisz, a komisz vagy a pásztorkutyákat megszégyenítő intelligenciájú Babe disznó, aki egyébként még a Tízparancsolat második részét is lekörözte – nézettség tekintetében.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!