hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 01. 10. (VII/2) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vámpírfiatalok Svédországban

Az áldozat, egy 22 éves egyetemista levágott fejét egy folyó jegébe fagyva találták meg gyerekek Halmstad városában. 

Politika ünnepek idején

"Személy szerint én úgy gondolom, a nullával egyenlő annak valószínűsége, hogy Irak atomfegyverekkel rendelkezik. Ami pedig a vegyi-, illetve biológiai fegyvereket illeti, természetesen a nemzetközi szakembereknek folytatniuk kell a munkájukat, majd közös – hangsúlyozom, közös – döntést hozni. Nem támogatunk semmilyen egyoldalú lépést." 

Lebénulhat az unió

"Az a célom, hogy az egyesítés után Európa hatékony legyen a polgárok számára, külpolitikailag pedig valódi globális tényezőként tudjon fellépni, hatással a világ dolgaira" – nyilatkozta lapunknak a héten Budapesten tartózkodó Jean-Luc Dehaene volt belga miniszterelnök, aki egyben alelnöke az Európai Unió intézményi reformjának kidolgozásáért felelős európai konventnek. 

Véres kampányfogás

A fokozódó izraeli választási kampány kellős közepén a vasárnapi kettős tömeggyilkosság volt a legsúlyosabb merénylet a netanjai Park Hotel tavaly márciusi felrobbantása óta. A Tel Aviv-i régi buszpályaudvar közvetlen közelében található sétálóutcában két palesztin merénylő egy-egy tizenöt kilogrammos bombát robbantott fel. A nagyobb hatásfok érdekében a szerkezeteket szögekkel, kapcsokkal és cserépdarabokkal "dúsították". A bombáknak ez az összetétele és a "kettős módszer" régóta bevált és ismert a radikális iszlám terroristák körében az áldozatok számának maximalizálására. Az első bombát az egyik terrorista az emberekkel zsúfolt sétálóutcában robbantotta fel, s amikor a túlélők pánikszerűen menekülő áradata elérte az első színhelytől száz méterre álló másik terroristát, az működésbe hozta a második robbanószerkezetet is. Lapzártánkig a halálos áldozatok száma elérte a huszonhármat, a többségük izraeli, hatan külföldi – kínai, román és ghánai – vendégmunkások, negyvenhárom sebesültet pedig még mindig kórházban ápolnak. Ebben a negyedben egy éven belül ez volt a harmadik bombatámadás.

Belföld

Szálasi nyomdokain

Magyarországon két egymástól elkülönülő szélsőjobboldali szervezet tevékenykedik. A szkinhedeket tömörítő Vér és Becsület "baráti kör" tagjait a másik szervezet, a Szálasi Ferenc radikális hungarizmusát való Magyar Nemzeti Arcvonal tagjai "hőzöngőknek" tartják. A második világháborút követően Szálasi – akit 1946-ban emberiség ellen elkövetett bűnökért kivégeztek – gondoskodott utódjáról. Az emigrációban élő hungaristák pedig gondoskodtak arról, hogy nyilaskeresztes mozgalom a mai napig létezzen Magyarországon – derült ki Tóth Tibor történészszel, a magyar nyilaskeresztes mozgalom kutatójával készített interjúnkból. 

Hó volt, hó nem volt

Mindenkit meglepett, hogy télen havazik. A hókotró gépek még téli álmukat aludták és a hóeséstől is csak lassan ébredeztek: Baranyában a hótól akadt el egy hótoló. A fővárosi hármas metró is csak lépésben haladt, aki siet, az szálljon ki és közlekedjen, ahogy tud, mondták be minden állomáson. A jótanács persze ingyen volt, közben a felszíni vasút leállt, hét megyében bezártak az iskolák, hetedhét országban megbénult az élet a hirtelen megváltozott időjárás miatt. Csak a munkanélküliek, alacsony jövedelműek meg esetleg a média fura figurái kerekedtek fel hirtelen, hogy kihasználják a lehetőséget, és hómunkásként egy kis mellékeshez, meg némi élettapasztalathoz jussanak. Még szerencse, hogy nem Afrikában születtek!

Hit és értékek

Űrkorszaki kegytárgykutatók

A legújabb föld alatti érzékelési technikát felhasználva szeretné átkutatni egy skóciai szervezet az Edinburgh közelében fekvő Rosslyn-kápolnát. Az új vizsgálatról beszámoló londoni The Independent szerint az ősi helyszín több középkori rejtély megoldásához segíthet hozzá – legalábbis a kutatást kezdeményező Templomos Lovagrend szóvivője ebben bízik. A kutatók abban bíznak, hogy Indiana Jones nyomdokaiba eredve talán magát a Szent Grált is sikerül megtalálniuk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!