hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Űrkorszaki kegytárgykutatók

2003. 01. 13.
A legújabb föld alatti érzékelési technikát felhasználva szeretné átkutatni egy skóciai szervezet az Edinburgh közelében fekvő Rosslyn-kápolnát. Az új vizsgálatról beszámoló londoni The Independent szerint az ősi helyszín több középkori rejtély megoldásához segíthet hozzá – legalábbis a kutatást kezdeményező Templomos Lovagrend szóvivője ebben bízik. A kutatók abban bíznak, hogy Indiana Jones nyomdokaiba eredve talán magát a Szent Grált is sikerül megtalálniuk.A Rosslyn-kápolna Skóciában. Ősi titkokat rejteget? 

A különleges faragásokkal, domborművekkel és oszlopokkal díszített skóciai templomot az európai kontinensről menekülő templomos lovagok használták új központjuknak a 15. századtól kezdődően. A pápa a keresztes hadjára-tok végső kudarca után, az 1300-as évek elején tiltotta be a kora legbefolyásosabb és leggazdagabb szervezetének számító rend működését. A menekülő lovagok a brit szigeteken, elsősorban Skóciában találtak menedékre. A Rosslyn-kápolna alatt a templomosok kiterjedt alagutakból és boltíves termekből álló hálózatot hoztak létre, amelynek nagy része a mai napig feltáratlan. A legendák szerint a templomosok számos Közel-Keletről származó, majd Európából elmenekített kincsüket, köztük a titokzatos Grál-kelyhet is ezen a helyen rejtették el. A helyi tradíció azt is tudni véli, hogy a föld alatti járatokban megtalálhatók a keresztény evangéliumok legkorábbi kéziratai és más szent ereklyék.

Ezeket a föld alatti létesítményeket szeretné most a legmodernebb technika felhasználásával átvilágítani az edinburghi székhely? Templomos Lovagrend, amely az ősi rend jogutódjának tekinti magát. Az ultrahangos és hőérzékelős vizsgálati módszerek lehetővé teszik, hogy a templom alapzatának megbontása nélkül felmérhessék, milyen kiterjedés? a kazamatarendszer. "A tervünk az, hogy legalább hat-nyolc méter mélyen mindent átvizsgálunk a kápolna körül" – nyilatkozta az Independentnek John Ritchie, a Templomos Lovagrend szóvivője, aki hozzátette: "A legfejlettebb berendezéseket használjuk, olyanokat, amelyek akár egy kilométer mélyen is képesek felismerni a felszín alatti eltéréseket."

A Rosslyn-kápolna föld feletti része is számos talánnyal szolgál. Az épület rengeteg gondosan faragott oszlopot és domborművet rejt, amelyekkel egyesek szerint a templomosok az utókornak akartak kódolt üzenetet hagyni. A gótikus stílusú szimbolikus ábrázolások pontos értelmét a mai napig nem sikerült egyértelműen megfejteni. "Rosslyn csodálatos épület. – mondja Ritchie. – Egy kőbe vésett könyv, amelynek a szimbolikus nyelve középkori, ezért még a bevezető fejezetet sem sikerült megfejtenünk belőle." A legmeglepőbb faragásokon olyan kaktuszok és más újvilági növények, például kukoricára emlékeztető ábrázolások láthatók, amelyeket közel száz évvel Kolumbusz fel-fedezőútja előtt véstek kőbe. 

A templomosok – akik számos építészeti újítást, köztük a boltívek alkalmazását a Közel-Keletről hozták magukkal – a hagyomány szerint ihletői voltak a szintén Skóciából kiinduló szabadkőműves-mozgalomnak. Ez utóbbi szintén előszeretettel alkalmaz bonyolult szimbólumokat, amelyek csak a beavatottak számára válnak érthetővé. Ennek a szimbólumrendszernek az egyik kulcsa lehet John Ritchie szerint a Rosslyn-kápolna. "Ha megértjük az ősi kódokat, akkor talán sikerül eljutnunk magához a Szent Grál rejtekhelyéhez is, amelyet a tradíció szerint a templom egyik domborműve mögött vagy oszlopa belsejében falaztak el a templomos lovagok." A kutatás január végén kezdődik.


A Grál: kehely vagy ékkő

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!