hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 01. 23. (VIII/4) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Elfogytak Mikulás támogatói

Szlovákiában újabb szakaszába ért a hónapok óta tartó kormányválság. A héten úgy kezdte januári ülését a törvényhozás, hogy a 150 tagú testületben a kormánykoalíciónak mindössze 68 képviselője van. Szakértők szerint Mikulás Dzurinda kormányfő napjai meg vannak számlálva.

Bush: Amerika felelős

Éppen tíz hónappal a következő amerikai elnökválasztás nagy napja előtt George W. Bush elnök helyi idő szerint kedden este megtartotta szokásos év eleji, az ország helyzetét értékelő beszédét.

A keleti fal

A biztonsági kerítés építése a legdrámaibb változás Jeruzsálemben a hatnapos háború óta – állapította meg az Izraeli Tanulmányok Jeruzsálemi Intézetének (JIIS) tanulmánya. A dokumentum leszögezi: a főváros körül épülő fal a terrorista akciókra adott válasz, alapvető önvédelmi eszköz, tehát megépítése indokolt. Ugyanakkor a teljes falnak ez a legkomplikáltabb része, hiszen mind a fővárosban, mind annak környékén jelentős demográfiai változásokat eredményezhet.

A belügyminiszter elnöknek készül

A Raffarin-kormány erős embere folyamatos mozgásban van, amióta elkezdte politikai pályáját. "Fáradhatatlan, mint egy rugó. Ha nyomás alá kerül, azonnal kipattan. Robban, vihart kavar, úgy a képernyőn, mint a valóságban. Mindenütt ott van, senki nem tudja megállítani, csak a – politikai – halál. Túl ambíciózus, túl erős. Veszélyes figura" – írja az apai ágon magyar származású Nicolas Sarkozyről a francia sajtó. Politikai ambíciói megvalósításában könyörtelenül halad előre, a fair play szabályai számára ismeretlenek. Tudják ezt róla támogatói és ellenfelei, ezért elnöki ambíciói – ahogy azok egyre inkább világossá és agresszívvé válnak – legalább annyi embert aggasztanak, mint amennyit lelkesítenek.

Belföld

A polgári körök négyszögesítése

Orbán Viktor ex-miniszterelnök a polgári körökhöz címzett körlevelében úgy fogalmazott, hogy "szándékos és aljas provokáció" történt, amikor a Tilos Rádió előtt rendezett tüntetésen elégettek egy izraeli zászlót. Mivel a rendőrségi vizsgálat még folyik, egyelőre nem lehet megállapítani, van-e realitása Orbán állításának.  A fideszes politikust fenyegető presztízsveszteség azonban minden esetben elkerülhetetlen: ha tényleg provokáció történt, akkor azért kínos az ügy, mert világossá vált, hogy az utcára vitt politika ellenőrizhetetlen és kiszámíthatatlan, mostantól kezdve "bármit" meg lehet tenni a polgári körök nevében. Ebben az esetben Orbán politikai előre látása kapna elégtelen osztályzatot, hiszen jóhiszem? köreiről kiderült: védhetetlen céltáblák. 

Veszélyes üzem

Az elmúlt napokban több országos politikus, köztük Medgyessy Péter miniszterelnök is életveszélyes fenyegetéseket kapott. A kormányfő őrzését megerősítették, azonban a "szimpla" politikusoknak csak különleges esetekben jár személyi védelem. Ugyanakkor a fenyegetések túlnyomó része biztonsági szempontból "komolytalannak" mondható.

Önjelölt védőszentek

"Nem szokatlan, hogy a gúny, a megvetés vagy a gyűlöletkeltés éppen keresztény, keresztyén egyházaink tagjait és értékrendjét támadja, kívánja megsemmisíteni" – reagált a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott "kiirtanám az összes keresztényt" kitételre közleményében Seregély István, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke és Szebik Imre evangélikus elnök-püspök. Alábbi cikkünkben arra keressük a választ, hogy valóban üldözés alatt áll-e a kereszténység, illetve valamely "történelmi" képviselője Magyarországon, meg kell-e védeni e miatt, s ha igen, kinek és milyen eszközökkel? 

A térerő legyen velük

"A szocialista párt elnöksége Medgyessy Péter részvételével folytatott hétórás vita után egyhangúlag döntött az EU-választási lista vezetőiről.(...) Az elnökségi ülésen végig részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök, aki minden programját lemondta emiatt. Horn Gyulát eredetileg nem hívták meg az elnökségi ülésre, de menet közben az elnökség számára egyértelművé vált, hogy szükség van rá. A volt miniszterelnök kora délután csatlakozott az ülés résztvevőihez. Információink szerint az elnökségi ülés végig konstruktív hangvétel? volt. Szinte minden jelen lévőt meglepett Lévai Katalin jelöltsége. Értesüléseink szerint Horn Gyula irányítja politikailag a kampányt, és részt vesz majd a párt választási bizottságának ülésein is." – adta hírül a Népszabadság szerdán, "Kovács, Horn, Lévai – a szocialisták döntöttek arról, kik vezetik az európai parlamenti választási listájukat" cím? cikkében.

Hit és értékek

Kincskereső főrabbik

II. János Pál zsidó és mohamedán vallási vezetőket, protestáns egyházi elöljárókat valamint egyháza bíborosait látta vendégül a Vatikánban szombaton megtartott komolyzenei koncerten. Az "ábrahámi" világvallások megbékélését szolgáló találkozó nyitányaként az egyházfő pénteken – eddig példa nélkül álló módon – magánkihallgatáson fogadta Izrael mindkét főrabbiját. A pápai kihallgatást izraeli részről fokozott várakozás előzte meg, római útjuk előtt ugyanis a főrabbik kifejezték abbéli reményüket, hogy engedélyt kapnak a Vatikán föld alatti régiséggyűjteményeinek átkutatására, ahol meggyőződésük szerint meg tudnák találni a Titus által i.sz. 70-ben hadizsákmányként Rómába szállított hatalmas arany menórát és a harcok során megsemmisült heródesi templom más kincseit.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!