hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Önjelölt védőszentek
Körkérdés a kereszténység védelméről

2004. 01. 26.
"Nem szokatlan, hogy a gúny, a megvetés vagy a gyűlöletkeltés éppen keresztény, keresztyén egyházaink tagjait és értékrendjét támadja, kívánja megsemmisíteni" – reagált a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott "kiirtanám az összes keresztényt" kitételre közleményében Seregély István, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke és Szebik Imre evangélikus elnök-püspök. Alábbi cikkünkben arra keressük a választ, hogy valóban üldözés alatt áll-e a kereszténység, illetve valamely "történelmi" képviselője Magyarországon, meg kell-e védeni e miatt, s ha igen, kinek és milyen eszközökkel? 

Tamás Pál szociológus:



Tamás Pál

Ma a kereszténység többségi világnézet Magyarországon, ezért nem szorul védelemre. Nem forog veszélyben, sőt vannak olyanok, akik szerint az elmúlt években túlságosan is államvallás-közeli állapotba hozta magát. Érdekes, hogy a jelek szerint a szocialista kormányzatot nem hozza zavarba ez a helyzet. 

A konkrét esetben mindössze egy személy, Barangó ágált – igaz, meglehetősen ostobán – ez ellen, de ő sem az egyházakat vette célba, hanem az egyházak túlsúlyát, állami kötődésüket ellenezte. 

Összegezve: sem egy ittas punk támadására nem szolgált rá, sem Lovas István védelmére nem szorul rá a kereszténység.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!