hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 01. 21. (IX/3) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Háborús beiktatás

Lapzártánk után kerül sor Washingtonban Bush elnök beiktatására. Ilyenkor a közvéleményt az érdekli: mekkora pompa közepette zajlik le az ünnepség, mennyien vesznek majd részt, megtartják-e a szokásos felvonulást, hány helyen rendeznek bálokat, milyen lesz a tűzijáték, és így tovább. Egy héttel a ceremóniák előtt szinte mozdulni sem lehet a fővárosban. 

A nyugdíjasok forradalma

A 2005-ös esztendőt új rendeletek életbe léptetésével indították Oroszországban: az újévet és a pravoszláv karácsonyt hivatalosan egészen január 10-éig ünnepelhették az oroszok. Ez volt a változtatások azon része, amelyet tetszéssel fogadtak a polgárok. A másik új törvény, amely eltörölte az ingyenes gyógyszerellátást és pénzbeli juttatásra cserélte a közlekedési kedvezményeket, dühödt ellenállásba ütközött. Nyugdíjasok tízezrei vonultak ki a városok utcáira, eltorlaszolva az utakat és ostromgyűrűbe zárva a helyi hivatalokat. Putyin elnökségének öt éve alatt még nem került sor ilyen tömegméretű megmozdulásra.

Harry herceg, a náci

Jókora botránnyal kezdte az új évet a brit uralkodócsalád. Két héttel az auschwitzi haláltábor felszabadításának hatvanadik évfordulója előtt a húszéves Harry herceg horogkeresztes karszalaggal és a náci Wehrmacht egyik jelvényével jelent meg egy jelmezbálon. Az eset heves reakciókat váltott ki a világ számos pontján, az Európai Unió pedig úgy döntött, német javaslatra fontolóra veszi a náci jelvények teljes betiltását.

Pacepa újra tábornok, de csak távolról

Visszakapta korábbi rangját Ion Pacepa, a román külföldi hírszerzés egykori vezetője. Pacepa a Securitate külföldi hírszerző szolgálatának aligazgatója és Ceausescu bizalmasa volt. Amikor 1978-ban, kiküldetése idején Nyugat-Németországban az amerikaiaktól politikai menedékjogot kért, Románia és az egész keleti blokk kémhálózata rövid időn belül összeomlott.

Európa nehéz évek előtt

A CIA a közelmúltban jelentést készített arról, hogyan fest majd a világ 2020-ban. A százhúsz oldalas dokumentum szerint – amelyet a The Scotland on Sunday cím? lap ismertetett – Európára nem vár túlságosan fényes jövő, ha nem lesz hajlandó radikális reformokat végrehajtani. A kontinensre ugyanis a következő tizenöt évben gazdasági és demográfiai hanyatlás vár, olyannyira, hogy néhány területen Ázsia egyes országaitól is lemaradhat. A CIA szerint Kína, India és Brazília előretörése várható, Oroszország ugyanakkor még kellemetlen meglepetésekkel szolgálhat a jövőben.

Szökőár: 220 ezer áldozat

Az indonéz hatóságok legújabb becslései szerint több mint 50 ezerrel több áldozata volt Szumátrán a december 26-ai földrengésnek és szökőárnak. Az új hivatalos adatok szerint csak Szumátrán több mint 166 ezren haltak meg, a délkelet-ázsiai térségben összesen pedig mintegy 220 ezer életet követelt a természeti katasztrófa. Legkevesebb 166 ezer 320 ember vesztette életét az indonéziai Szumátra szigetének északi részén a hatalmas erej? december 26-ai földrengést követő pusztító szökőárban a legújabb adatok szerint – közölte szerdán az indonéz egészségügyi minisztérium. Ez több mint 50 ezerrel haladja meg az előző hivatalos számot. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök szerint a halottak végleges számát talán sosem tudják megállapítani a katasztrófa által leginkább sújtott országban. (MTI)

Hit és értékek

Luther, aki hitből élt

Luther Márton istenhite végleg megváltoztatta a világot. Ezt a tényt, azaz Luther munkásságának elementáris erejét és történelmi súlyát valószínűleg csak azok a történészek vagy teológusok érzékelik egészen pontosan, akik hivataluknál fogva hétköznapi természetességgel kezelik és ismerik a 16. századi Európa társadalmi és vallási állapotát – a pápa és a császár alatt zavaros egységet alkotó középkort, a rendi társadalmat, a parasztságot kegyetlenül kizsákmányoló világi és egyházi területek birtokosainak, az érsekeknek, fejedelmeknek, grófoknak hatalmi harcait, a túlvilági ítélettel, a purgatórium kínjaival megfélemlített néptömegek szellemi-lelki nyomorát.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!