hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa nehéz évek előtt
CIA-jelentés a világ jövőjéről

2005. 01. 24.
A CIA a közelmúltban jelentést készített arról, hogyan fest majd a világ 2020-ban. A százhúsz oldalas dokumentum szerint – amelyet a The Scotland on Sunday cím? lap ismertetett – Európára nem vár túlságosan fényes jövő, ha nem lesz hajlandó radikális reformokat végrehajtani. A kontinensre ugyanis a következő tizenöt évben gazdasági és demográfiai hanyatlás vár, olyannyira, hogy néhány területen Ázsia egyes országaitól is lemaradhat. A CIA szerint Kína, India és Brazília előretörése várható, Oroszország ugyanakkor még kellemetlen meglepetésekkel szolgálhat a jövőben.

"Ha az európaiak nem reformálják meg a munkaerőpiacot, a szociális juttatások rendszerét és az adórendszert, illetve nem fogadják be a növekvő bevándorlótömeget (amely többnyire muszlim országokból érkezik), akkor hosszan tartó gazdasági megrekedésre számíthatnak" – szögezi le a dokumentum. A születések alacsony száma és a
meghosszabbodott életkor következtében olyan demográfiai válság bontakozhat ki, amelynek súlyos következményei lesznek a gazdaságra is. "Az EU-s jóléti állam intézménye nem tartható fenn tovább, és a gazdasági újjáéledés hiánya – legrosszabb esetben – az EU széteséséhez vezethet, ami aláásná az EU nemzetközi szerepének növelésére irányuló törekvéseket." A gazdasági növekedést leginkább Németország húzza
vissza, de reformokra lenne szükség Franciaországban és Olaszországban is ahhoz, hogy az EU át tudja törni a lassú növekedés korlátait. A jelentés szerint a muszlim bevándorlók aránya a jelenlegi 13 százalékról 22-37 százalékra emelkedhet 2025-re, ami jelentős feszültségeket eredményezhet.

A dokumentum azt jósolja, hogy a transzatlanti kapcsolatok drámai változáson mennek majd keresztül a következő tizenöt évben. Nagy valószínűség szerint a NATO és az 1945 után létrejött katonai szövetségek felbomlanak majd. "A NATO helyett az EU lesz egyre inkább Európa első számú intézménye. Az európaiak elsősorban ezen keresztül kívánják betölteni azt a szerepet, amelyet a világ színpadán maguknak szánnak. Az, hogy az EU-nak lesz-e hadserege, még nyitott kérdés." Az egyes európai országok védelmi költségei elmaradnak majd Kínáétól és más országokétól is, kollektíven viszont többet költenek majd a védelemre minden más országnál, kivéve az USA-t és Kínát.

A várt technológiai forradalom során a nano-, bio-, anyagtechnológia és informatika közeledése várható, ami tovább javítja majd Kína és India kilátásait. Mindkét ország sokat fektet az ilyen jelleg? kutatásokba, és jó esélyük van a vezető szerepek megszerzésére. Míg azonban az USA várhatóan megőrzi majd eddigi szerepét, Európa néhány technológiai fejlesztés terén lemaradhat Ázsiától. Kína és India GDP-je várhatóan meghaladja majd az egyes nyugati országok GDP-jét 2020-ra (kivéve az Egyesült Államokét). A két ország népessége ugyanis olyan nagy, hogy az ottani életszínvonalnak nem kell növekednie ahhoz, hogy gazdaságilag jelentős tényezővé válhassanak. 2020-ra más fejlődő országok, például Brazília is maga mögött hagyhatja a legtöbb európai országot.

Nyersanyagszükségletei miatt Európa valószínűleg megerősíti majd regionális kapcsolatait, például az Oroszországgal és Észak-Afrikával folytatott együttműködést. Ez azonban azzal járhat, hogy Európának szembesülnie kell az Oroszországból eredő problémákkal is. A jelentés szerint ugyanis itt is demográfiai válság tapasztalható: a születések száma alacsony, az orvosi ellátás színvonala gyenge, és elképzelhető, hogy az AIDS is hamarosan nagy problémát jelent majd. Közép-Ázsia és a Kaukázus pedig olyan instabil térség jelenleg, ahonnan a terrorizmus, az iszlám szélsőségesség és a helyi konfliktusok könnyen továbbterjedhetnek Oroszország más területeire is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!