hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 05. 06. (IX/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Blair: harmadik menet

A lapzártánk után zajló brit választások finisében a közvélemény-kutató cégek naponta tették közzé az újabb és újabb eredményeket. Bár a számadatok továbbra is a kormányzó Munkáspárt erőfölényéről tanúskodtak, Tony Blair még a választás előtti napon is arra figyelmeztette híveit: ne maradjanak otthon, és semmit ne vegyenek természetesnek. "Ha az emberek nem jönnek el és nem szavaznak a Munkáspártra, akkor május 6-án arra ébrednek majd, hogy a toryk kerültek kormányra. Ez pedig katasztrófa lenne az ország számára." A másik két rivális párt, a konzervatívok és a Liberális Demokraták hasonlóan sötét képet festettek a brit jövőről arra az esetre, ha Tony Blair maradna hatalmon.

Uniós szerecsenmosdatás

Natan Saranszki izraeli miniszter – tiltakozásul a gázai kiürítés terve ellen – a héten benyújtotta lemondását és minden idejét annak megakadályozására fordítja. Az izraeli kormánynak – az egykori híres orosz ellenzéki szerint – a kiürítést a palesztin demokratizálás megvalósításához kellett volna kötnie. E nélkül – olvasható a lemondó levélben – a kivonulás a terror felerősödésével járhat. Talán ennek is köszönhető, hogy Izrael az elmúlt hetekben kampányt indított a Hamasz politikai párttá alakulásával szemben.\\

Jött a Temes

"Száz éve nem volt ekkora árvíz Temes megyében" – közölték a döbbenetes hírt április végén a román híradások. A Temes folyó egy éjszaka öntötte el a román és szerb határ környékét. A román kormány közlése szerint az országban hét megye száznyolcvan településén négyezer házat és ötvenkétezer hektár földet tett tönkre az árvíz. A legsúlyosabb helyzet a Dél-Bánságban alakult ki, ott még mindig öt-hat méter magasan borítja a víz az elöntött területeket.

A baj nem jár egyedül

Bush elnök és a republikánuspárti többség újraválasztását követő első hónapokban a problémák egész sora merült fel mind a kormányzás, mind a törvényhozás terén, amely ugyan nem gyarapította a vezető párt tekintélyét, de nem is növelte az ellenzéki demokraták befolyását.

Belföld

Jobb és bal index

Az embereknek elegük van abból, hogy a politikusok egymás botrányaival vannak elfoglalva, és nem az ország ügyeit intézik – egy magyarázat arra, miért csökken január óta folyamatosan a pártok támogatottsága és a politikusok népszerűségi indexe. 

Héjanász a zavaron

A fiatalokat ma mindennél jobban aggasztja a drogprobléma, a munkanélküliség, a bizonytalan jövő, az alkoholfogyasztás. A korábbi évekhez képest előtérbe kerültek olyan problémák, mint a céltalanság, az értékvesztés, az erkölcsi romlás és a család válsága.

A magyar beteg

Hanyagság és túlterheltség – alapvetően erre a két okra vezethető vissza az orvosi műhibák túlnyomó része Magyarországon. Évente 300 ilyen jelleg? per indul, a tényleges esetek száma ennek a többszöröse lehet. A hazai egészségügyi rendszer korszerűtlenségére és alulfinanszírozottságára jellemző, hogy egy jelentősebb kártérítési összeg kifizetése akár csődbe is viheti az adott kórházat, vagy a működtető önkormányzatot.

Hit és értékek

Eredetünk alternatívái

Tudomány, hit, világmagyarázat címmel jelent meg Tóth Tibor könyve ebben az évben, amelynek ars poeticája a darwini evolúció tagadása. Ezzel párhuzamosan egy új alternatívát vázol fel, a teremtéselmélet (kreacionizmus) bibliai világképét. Úttörő vállalkozás ez Magyarországon, kompakt, mérvadó m? a témában. A könyv előtörténetéhez tartozik, hogy a Magyar Tudomány cím? folyóiratban, 1998-ban ugyanezen a címen a szerző már megjelentetett egy nagyobb terjedelm? cikket, amely annak idején – igencsak szokatlan témája és érvelési rendszere miatt – nagy vitákat váltott ki, és csak olyan tudományos tekintélyek támogatása mellett jelenhetett meg, mint Heller Ágnes és Vámos Tibor akadémikusok.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!