hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 06. 24. (IX/25) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Benedek Európája

A héten Benedek Európája: Kultúrák válsága címmel megjelent Joseph Ratzinger pápaként kiadott legelső könyve. A tanulmányokat a szerző még a Hittani Kongregáció elnökeként fogalmazta meg, a kiadás időzítése viszont – a könyvet egyfajta pápai programbeszédként fogadó hírügynökségi elemzők szerint – nem esetleges. 

Digitális kiszolgáltatottság

14 millió hitelkártya adatait sikerült ellopnia egy eddig ismeretlen tettesnek május 22-én. A legjobban érintett MasterCard International társaság bejelentése szerint a hitelkártyák adatai közül "csak" hatvannyolcezer esetében áll fenn komolyan az a veszély, hogy csalásra használják fel. Az eset a legsúlyosabb abban a digitális malőrsorozatban, amelynek során az utóbbi hónapokban több millió személy digitális adatai kerültek illetéktelen kezekbe. 

Feszült várakozás Gázában

A gázai kivonulás végrehajtásáig már csak két hónap maradt hátra, a kérdőjelek azonban sokasodnak. Ariel Saron aggodalma már nemcsak arra vonatkozik, mi lesz Gáza után, a kormányfő már abban sem biztos, hogy a települések felszámolása és a hadsereg kivonása fegyveres incidens nélkül zajlik le.

Egy út tanulságai

Négynapos látogatást tett Izraelben Orbán Viktor. A Fidesz elnökét Szilvan Salom külügyminiszter hívta meg. A jeruzsálemi kormány invitálása nem csak a magyar parlamenti ellenzék vezetőjének szólt. Orbánt, mint az Európai Néppárt alelnökét uniós politikusként is igyekeztek vendéglátói meggyőzni arról, hogy Magyarország Brüsszelen keresztül is támogassa Izraelnek a biztonságos létfeltételek megteremtésére irányuló erőfeszítéseit.

Belföld

Sebestyén kálváriája

Egy tizenegy éves kisfiú, egy kétségbeesett anya, jogaihoz ragaszkodó apa, bírósági végrehajtók, rendőrök, élőlánccal fenyegetőző jogvédők, pszichológusok, a pszichiátriára odatelefonáló miniszter és újságírók hada. Ez dióhéjban az egész országot megmozgató Zombori Sebestyén, németesen Zombori Sebastian kiadatási ügye. 

Per és vizsgálat az érettségi miatt

Bírósághoz fordul a Fidesz az érettségivel és a felvételivel összefüggő adatok eltitkolása miatt. Az ellenzék szerint a minisztérium a szülők kérése ellenére titkolja, hogy hány korábban érettségizett, idén emelt szint? vizsgát tevő diák felvételizik egy-egy egyetemi, főiskolai szakra. A minisztérium szerint a kért adatok nyilvánosak. Eközben a miniszterelnök felkérte a Központi Ellenőrzési Hivatalt, hogy egy hónapon belül vizsgálja meg, igényel-e valamilyen korrekciót az érettségi vizsgák előkészítése, illetve lebonyolítása.

Melegjogi munkacsoport az SZDSZ-ben

Melegjogi Munkacsoportot hozott létre az SZDSZ Új Generációja. Az új szabaddemokrata testület a homoszexuálisok jogainak védelme, illetve kiterjesztése érdekében jött létre, és az őket ért diszkrimináció ellen is küzdeni kíván. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerint ugyanakkor a szabaddemokraták többletjogokat adnának a melegeknek, és életmódjukat igyekeznek propagálni – szavazataikért cserébe. 

Alvilág és a show

Kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték a Való Világ cím? valóságshow egykori "keményfiúját", Segalt. A rendőrök ötvenezer ecstasy tablettát és fél kiló kokaint találtak abban a két autóban, amelyek egyikében ő is ült. Az egykori valóságshow-szereplők közül nem Segal az első, aki meglehetősen dicstelen tettel hívta fel magára ismét a média figyelmét.

Nem indult a 21-es busz

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese megerősítette azt az információt, amely szerint a rendőrség kizárta, hogy baleset következtében szúrt volna át karddal egy 15 éves roma fiút május 8-án a Moszkva téren a buszon egy 17 éves fiú.

Hit és értékek

Tart még a II. világháború?

Egyes iszlám szélsőséges csoportok nyílt vallási köntösben jelentkező terrorizmusa zavarba ejti a nyugati gondolkodókat. Sokan ugyanis azért ódzkodnak ezen szervezetek nyílt megbélyegzésétől, mivel attól tartanak, hogy ezzel elkerülhetetlenül együtt jár az iszlám hit és kultúra fölötti kíméletlen ítéletalkotás. Hogy ez mennyire nincs így, azt az iszlám kultúrák története nagyon szemléletesen alátámasztja. Sőt Bernard Lewis, az iszlám nemzetközi hír? szaktekintélye egyenesen azt állítja, hogy az iszlám radikalizálódásához és ámokfutásához nincs köze a hagyományos iszlám kultúrának, annak hátterében sokkal inkább az európai nácizmus vallási köntösben való továbbélése áll. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!