hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy út tanulságai
Izraelben járt Orbán Viktor

2005. 06. 28.
Négynapos látogatást tett Izraelben Orbán Viktor. A Fidesz elnökét Szilvan Salom külügyminiszter hívta meg. A jeruzsálemi kormány invitálása nem csak a magyar parlamenti ellenzék vezetőjének szólt. Orbánt, mint az Európai Néppárt alelnökét uniós politikusként is igyekeztek vendéglátói meggyőzni arról, hogy Magyarország Brüsszelen keresztül is támogassa Izraelnek a biztonságos létfeltételek megteremtésére irányuló erőfeszítéseit.

"Azon az állásponton vagyunk, hogy a magyar külpolitikának közre kell működnie abban, hogy Izrael megkapja a nemzetközi garanciákat az állami létezéséhez. Tehát Izrael államnak joga van a saját biztonságát megteremteni és megvédeni, ezt az EU külpolitikája se vonja, nem is vonhatja kétségbe ”– jelentette ki Orbán Viktor, miután Jeruzsálemben vendéglátójával, Szilvan Salom izraeli külügyminiszterrel tárgyalt. 

A Fidesz elnöke először járt Izraelben. Útjának jelentőségéről egy televíziós interjúban elmondta: "Az út nagyon tanulságos a számomra. Egy olyan dimenziójával lehet megismerkedni az európai biztonságnak, amit Magyarországról kevésbé lát át az ember, ez pedig a közel-keleti béke és az Európai Unió belső biztonságának az összefüggése." "Fontos Európa számára, hogy itt a palesztin–izraeli konfliktus ha nem is megoldódjék, de legalábbis nyugvópontra jusson, és békés vitává alakuljon a mostani terrorakcióktól terhes időszak" – mondta Orbán. A látogatás másik céljának a Likud Párttal való személyes kapcsolatok kiépítését nevezte meg, mondván ők a Fidesz természetes szövetségesei Izraelben. 

Lapunk kérdésére, miszerint nem okozott-e problémát, hogy a magyar jobboldali sajtó egy része évek óta Ariel Saron – Likud párti – miniszterelnököt hol háborús bűnösként, hol véreskez? gyilkosként jellemzi, Breuer Péter újságíró, aki négy napon végigkísérte a magyar politikus tárgyalásait, úgy tájékoztatta a Heteket, hogy ez a kérdés nem merült fel. "Egyetlen találkozás volt a jeruzsálemi tiszteletbeli főkonzulnál, ahol a vendéglátó azzal kezdte a mondanivalóját, hogy nagyon nagy szükség volt ezekre a beszélgetésekre és látogatásra, mert nem ismertük önt, és félreértésekre adott okot, amiket olvastunk" – mondta Breuer, aki szerint "az elnök úr nagyon pozitív és érdeklődő volt, és magyar politikusok közül azok közé tartozik, aki otthon van az új- és az ószövetségben is. Abban a pillanatban, amikor elkezdte a kálváriát, a Via Dolorosát járni, mindent tudott."

A látogatáson fontos szerepet kapott az izraeli magyar közösség tagjaival való találkozás, akikről Orbán Viktor azt mondta, hogy érdemes lenne őket "bekapcsolni abba a világi magyarságot összefogó vérkeringésbe, ahova a kárpát-medencei magyarságot meg az észak-amerikai magyarságot automatikusan bele lehet sorolni".

A gazdasági kapcsolatokról is szó esett, elsősorban Benjamin Netanjahu pénzügyminiszterrel, aki korábban szintén miniszterelnök is volt, és Saron után szintén aspirál a kormányfői pozícióra. Netanjahu nevéhez kapcsolják az utóbbi évek gazdasági fellendítését, és a munkanélküliség csökkentését, amit Orbán Viktor bátorító példának nevezett a magyar gazdaság számára is.

Akik lemaradtak egy brosúrával

"Ariel Saron kezéhez kétezer ártatlan palesztin vére tapad, akiket a felügyelete alatt álló milíciák mészároltak le Szabrában és Satilában. Bűnéért még saját országának bírósága is elítélte. Belgiumba be se meri tenni a lábát az ott ellene érvényben lévő elfogatási parancs miatt. Kiadatását mégsem kéri senki. Saron nem az első háborús bűnös miniszterelnöke Izraelnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!