hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melegjogi munkacsoport az SZDSZ-ben
Reklám vagy jogvédelem

2005. 06. 28.
Melegjogi Munkacsoportot hozott létre az SZDSZ Új Generációja. Az új szabaddemokrata testület a homoszexuálisok jogainak védelme, illetve kiterjesztése érdekében jött létre, és az őket ért diszkrimináció ellen is küzdeni kíván. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerint ugyanakkor a szabaddemokraták többletjogokat adnának a melegeknek, és életmódjukat igyekeznek propagálni – szavazataikért cserébe. 

"Mint minden előítélet, a homoszexuálisok iránt érzett elutasítás is az ismeretek hiányából fakad. Ezért a munkacsoport igyekszik mindent megtenni azért, hogy társadalmi párbeszéd kezdődjön a szexuális kisebbségekről" – áll az SZDSZ Új Generáció alelnökének, Léderer Andrásnak a közleményében. Az alelnök azt is kiemelte: "Célunk az is, hogy mindenki számára világos legyen: ma az SZDSZ az egyetlen párt a parlamentben, amelyik az Alkotmány szellemének megfelelően a homoszexuálisok számára is biztosítani kívánja a heteroszexuális polgártársaikkal megegyező jogokat."

Léderer András a Hetek kérdésére, miszerint milyen hátrányos megkülönböztetés éri ma Magyarországon a melegeket, elmondta, hogy a munkahelyeken és az oktatási intézményekben gyakran negatív következményekkel jár, ha valakiről kiderül eltérő szexuális orientációja. Bár a diszkriminációs esetek túlnyomó többsége nem kerül a nyilvánosság elé, Léderer szerint nem arról van szó, hogy a melegek propagálni akarnák saját életvitelüket, hanem arról, hogy megbélyegzés nélkül, szabadon akarják megélni érzelmi életüket. "Miért ne karolhatná át, vagy csókolhatná meg egymást két azonos nem? személy az utcán vagy a moziban, minden különösebb megbélyegzés nélkül, mint ahogy ezt a különböző neműek teszik" – teszi fel a kérdést az ifjú szabaddemokrata. 

Léderer András azt is elmondta, hogy az SZDSZ Új Generáció Melegjogi Munkacsoportja egy olyan törvénymódosító javaslatcsomagot készül kidolgozni, amellyel a diszkriminatívnak ítélt jogszabályokon kívánnak változtatni. Az alelnök nem kívánt példákat említeni, amíg le nem zajlanak a melegjogi civil szervezetekkel folytatott egyeztetéseik. Megemlítette azonban a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló javaslatot, amelyet korábban nyújtottak be az Országgyűlés elé. Ennek elfogadása azt eredményezné, hogy azok, akik a tartós együttélés formájának az élettársi közösséget választják a házasság intézménye helyett, hasonló jogokkal rendelkezzenek, mint akik házastársi kapcsolatban élnek, tekintet nélkül a párkapcsolatban részt vevők nemére.

"Jogvédelemről akkor kellene beszélni, ha a melegeket nem engednék felszállni a buszra, nem kapnának állást, vagy mondjuk egészségügyi ellátást, de erről szó sincs" – reagált a melegjogi munkacsoport létrehozására lapunknak Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Ifjúsági Szövetség elnöke. Szerinte itt inkább többletjogok adásáról van szó, illetve a melegség "divatba hozásáról". "A szexuális irányultság legyen magánügy, ezt nem kellene nyilvánosság elé vinni, közügyé tenni" – fogalmazott Rétvári, aki úgy látja, a "melegügyet" az SZDSZ puszta szavazatszerzésre akarja felhasználni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!