hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2006. 11. 03. (X/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Felgyújtott buszok, politikai tehetetlenség

A tavaly őszi franciaországi zavargások egyéves évfordulóján újra fellángoltak az indulatok nemcsak Franciaország-szerte, de a társadalom valamennyi rétegében is. Miközben a híradások és a különböző vitaműsorok napi rendszerességgel foglalkoznak a francia külvárosok problémáival, olyan városokban kezdtek látványos gyújtogatásba a fiatalok, melyek egy évvel ezelőtt kimaradtak a „balhéból”. Múlt vasárnap azonban a gyújtogatásnak áldozata is lett: egy huszonhat éves lány testének hatvan százaléka megégett. A kormányzat most gyorsított büntetőeljárást kér és a büntető törvénykönyv szigorítását, de a tavaly tett hangzatos ígéretekből mindeddig nem sok minden valósult meg.

A haldokló Nyugat félelme

Míg az európai kontinens demográfiai mutatói egyre riasztóbb képet festenek a jövő generációi számára, addig az iráni elnök főállású fizetésekkel és más kedvezményekkel szeretné ösztönözni a gyermekvállalási kedvet honfitársaiban. Ahmadinezsád szerint a nők legfontosabb feladata a következő generáció felnevelése.

Viharos nyugalom

Atomfegyver Libanonban?

Fölényes győzelem

Felsültek a politikai elemzők október 1-jén. Az ország hatalmon levő elnöke, Luís Inácio da Silva, népszerű nevén Lula (balra) nem szerezte meg az első körben a voksok 50 százalék + 1 szavazatnyi arányát, amelyre elnöki teljesítménye miatt mindenki számított. A Brazil Munkapárt lázas elemzésbe kezdett, és arra jutott, hogy a „tucano” kihívó, Geraldo Alckmin akár még veszélyes is lehet. Azután megint nagyot fordult a kocka: Lula elnök 58 millió szavazattal, minden idők legjobb elnöki szavazatarányával (60,83 százalék) fölényesen győzött.

Sorsdöntő szavazás

Úgy tűnik, a november 7-ei amerikai kongresszusi választás egyben a George W. Bush elnökségéről szóló népszavazás is lesz. A választások előtt több republikánus politikus nyíltan szembefordult az elnökkel.

Szerbia szavazott

Szerbiában a hétvégén tartottak népszavazást az új alkotmányról. Milosevics nevét egyre kevesebbet emlegették a világsajtóban, most mégis egy kicsit kísértett, hiszen az immár teljesen önálló Szerbiában új alkotmányt fogadtak el az egykori hírhedt vezető által kidolgoztatott helyett.

Mussolini nem díszpolgár többé

Tramin (Termeno) dél-tiroli mezőváros képviselő-testülete megfosztotta díszpolgári címétől Benito Mussolini néhai fasiszta diktátort, a kedd esti döntést egyhangúlag hozták meg az észak-olaszországi település városatyái. „Meglehet, hogy kuriózumnak számító lépésről van szó, ám a döntéssel Tramin történelmének egy apró, sötét fejezete ért véget nyolcvankét év után. Mussolini végre odakerült, ahová való: a történelem szemétdombjára” – olvasható a határozati javaslatot beterjesztő dél-tiroli Unió Párt (UfS) közleményében. Pár hónappal a tramini döntés előtt egy másik dél-tiroli kisváros, Montagna is törölte Mussolinit díszpolgárainak sorából.

Észak-Korea hajlandó újra tárgyalni

Észak-Korea megerősítette, hogy hajlandó felújítani a nukleáris programja miatt kialakult válság megoldásáról kezdett, de félbeszakadt hatoldalú tárgyalásokat, egyúttal jelezte: a megbeszélések részeként igyekszik megoldást találni a Phenjannal szembeni amerikai pénzügyi szankciók eltörlésére, valamint hogy a „kedvezményekért cserébe” felhagy nukleáris programjával. Szöul fontolóra veszi az Észak-Koreának szánt humanitárius segélyek folyósításának felújítását, Japán azonban továbbra is fenntartja a szankciókat, amelyek megtiltják az észak-koreai áruk importját és azt, hogy észak-koreai hajók használhassák a szigetország kikötőit.

Katasztrófa-időjárás

Legkevesebb húsz ember meghalt heves esők okozta áradásokban Törökország főleg kurdok lakta délkeleti részén a hét elején – közölték szerdán a helyi hatóságok. További tizenöt személyt eltűntként tartanak nyilván. A rengeteg eső főleg Bismil és Cinar kis falvakat, illetve Silopi várost sújtotta Diyarbakir tartományban, közel az iraki határhoz – mondta a tartományi kormányzó. Az áradás kedden este elsodort egy mikrobuszt a Mardin és Diyarbakir városok közötti úton. Egyedül ebben a balesetben 14 ember vesztette életét. Szerdán 19-re nőtt a Cimaron tájfun halálos áldozatainak száma a Fülöp-szigeteken, további 58-an megsérültek, 15 embert pedig eltűntként tartanak nyilván – közölték a hatóságok. A tájfun főleg a szigetország északi, hegyes részét sújtotta, de kedden már elhagyta a térséget, és Vietnam felé tart. Több mint 5000 ház megrongálódott a területen, Luzon szigetén. A katasztrófa 283 ezer embert érintett, és 7 millió euró értékű anyagi kárt okozott.

Belföld

Kinek hisznek a gazdák?

A Magosz újra tüntetéseket szervez Budapestre. Mi áll a tüntetés mögött: a belpolitika vagy az agrárium kérdései? – Álláspontunk szerint a mostani tervezett akció mögött a Magosz néhány vezetőjének politikai ambíciója áll. Nincs szakmai indoka annak, hogy 2006 őszén, a betakarítás idején, az őszi munkák közepette a földekről az utcákra, terekre hívják a gazdálkodókat. Egyetértünk a Magyar Agrárkamara és a többi gazdaszervezet véleményével, miszerint hosszú évek után végre tehermentesíteni kell az agráriumot a napi politikától. Így nem tudnák eszköznek tekinteni a mezőgazdaságból élőket a politikai erők. Ezt a konszenzust szeretné most felborítani a Magosz.

Törpe panama Kisbéren

A Legfelsőbb Bíróságig jutott a kisbéri városvezetés ügye, miután az elsőfokú ítélet ellen fellebbező Udvardi Erzsébet polgármester (Fidesz–KDNP), valamint Cs. Zoltán önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) ügyvédje elfogultságot jelentett be a Győri Ítélőtábla ellen.

Nem fújnak az egyenlőbbek

Hétfőn sem szavazta meg az Országgyűlés az egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosítását, melynek egyik direkt következménye, hogy a balesetet okozó képviselők továbbra sem kötelesek megfújni a feléjük nyújtott alkoholszondát. A kétharmados többséget igénylő változtatás nem először szerepelt a parlament napirendjén, eddig azonban nem sikerült a megegyezés.

Folytatódik a zsidózás

Antiszemita közbeszéd Magyarországon 2004-2005-ben címmel jelent meg a héten egy sorozat legújabb kötete. A zsidóellenes megnyilvánulásokat összegyűjtő szerkesztőknek úgy tűnik, nagy ellenállással kell majd szembenézniük: az MTA legújabb felmérése alapján a magyarok 11 százaléka vallja magát szélsőjobboldalinak. 

Békevirág

„Az MSZP arra kéri az ország csendes többségét, hogy november 4-én – körülbelül 10-15 óra között – helyezzenek el egy szál virágot az 1956-os forradalom budapesti emlékművénél” – mondta Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke.

Európa hátsó udvara

Munkatársunktól

Felperzselt idegek

Túlzás nélkül szenzációsnak nevezhető Oláh Zoltán szegedi biológus kutató felfedezése, aki egy marokkói növény nedvéből fejlesztett ki újfajta, „harmadik generációs” fájdalomcsillapítót. Ezzel – forradalmi újításként – helyettesíteni lehetne a súlyos mellékhatásokat okozó ópiátokat. A vegyület törzskönyvezéséhez egymilliárd forintra, illetve három évre lenne szükség – a magyar K+F forrásokból azonban ez a projekt mindeddig nem részesült.

Menedzserpártok

2005-ben a Védegylet és köztársaságielnök-jelöltje, Sólyom László azzal a jelmondattal kampányolt, hogy „lehet más a politika”. Kijelentő módban, határozottan. Sólyom László azóta köztársasági elnök lett, és – különösen az október 23-a körüli események hatására – az egykori szlogen egyre inkább kérdőjelesen fogalmazódhat meg bennünk: lehet-e egyáltalán más a politika Magyarországon? Akarnok politikus szándékos rosszat akarása, a körülmények szerencsétlen összejátszása, a gazdasági problémák feltorlódása, netán valami „magyarellenes” fátum vagy mindezek valaminő kombinációja okozza rossz érzésünket, sokak beletörődését?

A hét eseményei

Bushnak tetszett Vajna filmje

Hit és értékek

Elfogyó tisztesség

„Minden ország támasza, talpköve a tiszta erkölcs, mely ha megvész, Róma ledől, s rabigába görbed” (Berzsenyi Dániel)

Elfogyó tisztesség

„Minden ország támasza, talpköve a tiszta erkölcs, mely ha megvész, Róma ledől, s rabigába görbed” (Berzsenyi Dániel)

HÁTTÉR

Mikor a tank megindult

Hánykor és hol kezdted a szolgálatot október 23-án?– Az előző napot, a vasárnapot is végigdolgoztam. De 23-ára virradóra, hajnal egykor szóltak telefonon, hogy jöjjek be, mert gond van a Kossuth téren. A kedvesemmel voltam otthon, de azonnal bejöttem, átöltöztem, és fölvettem a fegyvereimet.

Évtizedek hamuja alatt

Ön a most megjelent könyvében azt állítja, hogy Kádár többször is elárulta Nagy Imrét. Hányszor?– Alapvetően háromszor. Kádár elárulta Nagy Imrét, amikor november elsején átszökött az oroszokhoz, és Moszkvában Hruscsovék oldalára állt. Elárulta akkor, amikor november 22-én írásos garanciát adott Nagy Imrének arról, hogy szabadon elhagyhatja a jugoszláv nagykövetséget, miközben tudta, hogy a miniszterelnököt és híveit az épületből kilépve szovjet tisztek várják. Harmadszor akkor árulta el, amikor az 1958. februári szovjet pártelnökségi határozat ellenére mégis halálra ítéltette és felakasztatta Nagy Imrét.

Itt az új költségvetés

A jövő évi költségvetés felpuhítása még a sorozatos tüntetések miatt sem lehetséges, hiszen a Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogramot már a pénzügyminiszterek tanácsa is jóváhagyta, így a 2007. évi költségvetés keretszámai is ehhez igazodnak – nyilatkozta Veres János pénzügyminiszter a törvényjavaslat átadása után.

Bércsökkenés, demonstrációk, elbocsátások

Abban minden szakértő egyetért, hogy jövőre csökkennek a reálbérek, csupán az a kérdés, milyen mértékben. Az elsődleges kárvallott a közszféra, ahol a bérek befagyasztását tervezik. A szakszervezetek újabb demonstrációkat fontolgatnak.

A zavargások visszavetik a turizmust

Nagy kérdés, hogy lesznek-e hosszú távú káros következményei a Budapest utcáin zajló tüntetéseknek és zavargásoknak – illetve az arról szóló híradásoknak – a turizmusra nézve. A szállodák vezetői alapvetően derűlátóbbak a jövőt illetően, mint az utazásszervezők és a turisztikai szakmai szervezetek képviselői.

A lakosság negyedének van csak megtakarítása

A GfK Hungária 2006. szeptember-októberi adatai szerint a magyar háztartások mindössze 27 százaléka rendelkezik megtakarításokkal. Ez az arány nagyjából megegyezik a tavaly ilyenkor mért hányaddal. A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben váratlan kiadásokra tartalékolnak. A második legnépszerűbb cél a gyermek jövőjének biztosítása. A piackutatás arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek vagyonosabb fele is egyre kevésbé tartalékol cél nélkül.

Montenegró exelnöke a TriGránit élén

Miután szeptemberben Demján Sándor kétmilliárd eurós beruházásra készült Montenegróban, most – sajtóértesülések szerint – a montenegrói elnöki székéből távozó Milo Djukanovics a TriGránitnál kap vezetői állást. A helyi ellenzék szerint Djukanovics azért erőltette annyira távozása előtt az Arsenal nevű tivati haditengerészeti üzemek eladását, mivel a TriGránit lesz a főkivitelezője a kikötői nagyberuházásnak, és Demjánék építhetik az adriai–jón-tengeri autópálya egyik szakaszát is.

Mégsem megy az Audi?

Tárgyalásokba kezdett a kormány a győri Audi vezetőségével, mivel a konszern a szolidaritási adó miatt már a tervezett beruházásainak elhalasztását fontolgatta. Bár az Audi 2011-ig mentesült a társasági adó alól, a szolidaritási adót neki is be kell fizetnie. Kóka János gazdasági miniszter szerint most biztató tárgyalások folynak az Audival, és heteken belül lezárulhatnak az egyeztetések. A vállalat vezetése azt kéri, hogy a szolidaritási adó alapját csökkenthesse a hazánkban kutatás-fejlesztésre fordított összeggel.

Jöhetnek az uniós jelzáloghitelek

Külföldön fekvő ingatlan fedezete mellett is nyújthatnak a jövőben kölcsönt a hazai jelzálog-hitelintézetek. Ha elfogadja a parlament az erről szóló törvénymódosítást, egyaránt bővülnek a hitelintézetek és így a hitelfelvevők lehetőségei is. Az úgynevezett EGT jelzáloghitel nyújtására és vásárlására akkor kerülhet sor, ha az Európai Gazdasági Térség államaiban található ingatlanra alapított jelzálogjog a magyar szabályok szerintivel azonos biztonságot nyújt.(Összeállította: Major Nóra)

KÁVÉSZÜNET

Lush természetesen

Ki gondolta volna, hogy újra divatba jön a szappan, de nem az a fajta, amit még nagymamáink a patak mentén használtak a mángorlón? A mai kor kihívásaival szemben a kozmetikai „piacon” igazi hétpróbás brandnek számít az, aki egyedülálló filozófiával és minőséggel sikeres és növekvő pályát fut be. A Lush több mint tizenegy éve az oligarchikus, erőszakosan terjeszkedő cégekkel szemben is megállja a helyét. Hazánkban 2001 óta teszi illatossá mindennapjainkat a brit partokon indult kis vállalkozás. Az első Lush termékeket 1995 májusában mutatták be a nagyközönségnek, de a jelenleg is fennálló kreatív csapat már idestova több mint két évtizede működik együtt. A fiatalok már annak idején a természetes anyagokból előállított hajápoló termékeikkel a Body Shop közkedvelt beszállítói voltak. A nyolcvanas években – az akkor ritkaságszámba menő – postai utánvéttel szállították ki a megrendelt kozmetikumokat.

A pusztítás folytatódik

Kurt Cobain szürreális szövegvilága és neopunk rockja éppen akkor robbant be a fiatal zenerajongók világába a kilencvenes évek elején, amikorra már a tinédzsereknek végleg elege lett a jól öltözött, megkreált sztárokból. Ezt az űrt töltötte be a „freddykruegeres”, kinyúlt pulóveres, edzőcipős, csapzott hajú trió: a Nirvana. A klasszikus értelemben vett dalforma mára végképp kiveszni látszik a rockzene iparából, s talán így vált lehetségessé, hogy Kurt Cobain, a Nirvana öngyilkos frontembere ötvenmillió dolláros tavalyi bevételével az első helyre került a Forbes magazin „legjobban kereső elhunytak” listáján – megelőzve ezzel az eddigi trónbirtokos Elvis Presley-t.

Korrupció és hozzá nem értés

A magyar válogatott újabb kudarcba fulladt selejtezősorozatbeli produkciója azt mutatja: minden eddiginél sürgetőbbé vált a reformok bevezetése a honi labdarúgásban. Mint minden másban, itt is az alapoknál kell elkezdeni az építkezést, tehát először az utánpótlásban kell elkezdeni a szakmaiatlanság és a pénztelenség felszámolását.

Bozsik helyett Várhidi

Szövetségi kapitány nélkül maradt a magyar futballválogatott, miután az MLSZ Győrben megtartott vezetőségi ülésén az elnökség nem fogadta el Bozsik Péternek az általa irányított csapat eddigi meccseiről készített beszámolóját. Bozsik az elnökség osztatlan támogatásának hiányát érezve önként mondott le posztjáról. Még a magyar fociban sem múlhat el nyomtalanul egy olyan kudarc, melyet válogatottunk szenvedett el pár hete a földrajzilag és futballtanilag is miniállamnak nevezhető Máltától. „Lemondásom legfőbb oka az, hogy a jövőre vonatkozó szakmai elképzeléseink nem egyeznek meg az elnökségi tagok elvárásaival – mondta a győri értekezlet után Bozsik Péter. – Felteszem, Magyarországon talán máshová kívánjuk a futballt, mint ahol reálisan helye van a nemzetközi labdarúgóéletben. Sajnálom, hogy így alakult, bízom abban, hogy a jövőben a válogatott jobb eredményeket ér majd el.” Idén még van egy fellépése a válogatottnak Kanada ellen, amelyen ideiglenesen az U–19-es csapatnál tevékenykedő Várhidi Péter fog dirigálni. (G. J.)

Ősz a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence. A vidék, amely Ábrahámhegytől északra terül el, ősszel, szüret idején él igazán. Felfedezése különösen gyalogtúrával vagy biciklivel jelent maradandó élményt. A csodálatos panorámájú tájat hegyek, völgyek, tavak és számtalan más természeti szépség alkotja.

Programajánló

Örményország – Clément Saccomani fotókiállítása a Francia Intézetben november 28-áig látható. (I., Fő u. 17.)

Recept

Ráksaláta

Látszatvilág

Tegnap, a délutánnak látszó napszakban egy férfiaknak látszó emberekből álló tömeg tűnt fel a Kiskörúton, kezükben fegyvernek látszó tárggyal. A közeli, Astoriának látszó útkereszteződésben éppen egy megemlékezőknek látszó emberek részvételével tartott, békés tüntetésnek látszó rendezvény folyt. A békés tüntetésnek látszó rendezvényen éppen befejezte szónoklatnak látszó beszédét egy politikusnak látszó ember, amikor egy tömegoszlatásnak látszó rendőri intézkedés vette kezdetét. A rendőröknek látszó fegyveres férfiak könnygázgránátnak látszó füstölgő fémdobozokat lőttek a csőcseléknek látszó tömeg közé, akik menekülésnek látszó futással igyekeztek távozni a csatatérnek látszó helyszínről – sajnálatos módon egyenesen a békés tüntetésnek látszó rendezvényen résztvevő, megemlékezőknek látszó emberek közé.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!