hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 01. 05. (XI/1) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bosszú vagy igazság?

Vitatott körülmények között került sor december 30-án hajnalban Bagdadban Szaddám Huszein kivégzésére. Már a bírósági tárgyalások lefolyása sem volt mentes a kritikáktól, a rendkívüli gyorsasággal végrehajtott és a televízióban is bemutatott halálbüntetés azonban még ellentmondásosabbá tette az eseményt, amely sokak szerint a síiták bosszújáról szólt, és nem az igazságszolgáltatásról.

Fordulat Afrika szarván

Tizenötéves anarchia után az újév első napjaiban váratlan fordulat történt Szomáliában. Az eddig kudarcot kudarcra halmozó kormányerők az etióp hadsereg segítségével kiszorították a fővárost uraló fundamentalista iszlám mozgalmat, ám egyelőre nem lehet tudni, hogy a győzelem révén helyreáll-e a rend az országban, vagy még mélyebb anarchia következik. A konfliktus az egész régió stabilitását fenyegeti, a szétszéledt iszlám harcosok környező országokat is bevonhatnak a dzsihádba.

Irán messiást vár

Az iráni kormány hivatalos honlapja közzétette egy teheráni rádiócsatorna vallási műsorának jövendölését, miszerint 2007-ben a világ „átéli a megvilágosodást: a tavaszi napforduló idején Jézussal együtt érkezhet a földre a Mahdi, a tizenkettedik imám”. Az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy a síita iszlám apokalipszis feltétlen hívének számító Ahmadinezsád iráni elnök politikája és cselekedetei idén még kiszámíthatatlanabbá válnak.

Izrael a szakadék szélén

„Izrael ma olyan, mint egy busz, amely a szakadék felé száguld. A vezető pedig elaludt és magatehetetlen” – írta Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud Párt elnöke a Jerusalem Postban angol fordításban megjelent újévi elemzésében. Netanjahu szerint még van esély a katasztrófa – vagyis egy iráni nukleáris támadás – elkerülésére, de a szakadék felé közeledve a fékezés is egyre veszélyesebbé válik.

Aranyember a sivatagban

Szapamurat Nyijazov türkmén elnök szerette, ha úgy szólítják: Türkménbasi – minden türkmének atyja. December végi halála stílszerűen Sztálin születésnapján következett be.

Az elnök, akit soha nem választottak meg

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Gerald Ford, a leghosszabb életű és egyben az egyetlen olyan amerikai elnök, akit soha nem választottak meg sem az elnöki, sem az alelnöki posztra. Ford nyolc évig volt a republikánus képviselőcsoport vezetője, így 1974-ben az alkotmány alapján neki kellett betöltenie az Agnew Spiro lemondása után megürült alelnöki posztot. Alig egy évvel később már ő lett az Egyesült Államok 38. elnöke, azt követően, hogy a Watergate-botrányba bonyolódott Richard Nixon is lemondott az elnökségről. Ford temetése előtt a Washington Post nyilvánosságra hozott egy interjút, amelyben a volt elnök élesen kritizálta az iraki háborút.

A hét eseményei

Ufót láttak Chicagóban A United Airlines légitársaság több munkatársa azt állítja: egy titokzatos, csészealj formájú tárgyat láttak novemberben az O’Hare Repülőtér felett lebegni. A beszámolók szerint az azonosítatlan tárgy a terminál épülete felett lebegett kivilágítatlanul, majd a felhőkön át felfelé távozott. A Szövetségi Légiközlekedési Felügyelet (FAA) szerint valóban érkezett bejelentés az irányítótoronyhoz az ismeretlen tárgyról, de a légiforgalom irányítói nem láttak semmit, és a radar sem jelzett semmi rendkívülit. Az FAA szóvivője szerint csupán egy rendkívüli időjárási jelenségről van szó: az alacsonyan lévő felhőzetről visszatükröződő reptéri világítás csaphatta be a dolgozók szemét. (Chicago Herald Tribune)

Belföld

Szegény szegények

Január elsejével országszerte drágultak a közszolgáltatások, melynek okán a jelenleg körülbelül 1,5 millió létminimum alatt élő újabb „túlélési technikát” lesz kénytelen kidogozni. Az áremelkedések régiónként – az önkormányzati költségvetések megszorításai miatt – különbözőek, de a 6,2 százalékos inflációs előrejelzést jóval meghaladják.

Átképzett örömlányok

Két pályázaton összesen 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete a Humánerőforrás Operatív Programban. A pénzt átképzésre, valamint olyan szociális munkások képzésére használják, akik jogaikról világosítják fel az utcalányokat. A cél: társadalmi befogadásuk erősítése.

Hol a csapat?

Önmagához képest szokatlan változásokra készül az MSZP a hamarosan esedékes tisztújítás és alapszabály-módosítás kapcsán. Gyurcsány Ferenc „elkerülhetetlen” elnöki posztja és a pártstruktúra átszervezése sokak szemében a Fideszben lezajlott hatalomkoncentráció adaptálását jelzi.

A nagy átverés

„Vonzódnak a misztikum után, ezért úgy döntöttünk, létrehozunk egy rejtélyt, egyfajta misztikus szappanoperát…”

Vese kő

Az élődonoros veseátültetések számának növelését szorgalmazza a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke. Szenohradszky Pál – aki egyben az ezredik veseátültetést az utóbbi hetekben „jegyző” Szegedi Sebészeti Klinika főorvosa – úgy látja, a kedvező törvényi feltételek ellenére nálunk kevésbé élnek ezzel a lehetőséggel. Pedig ez bővítené a vesére váró betegek gyógyulási esélyeit. Jelenleg ezren vannak várólistán.

Év eleji gőzök

A telefonos lelkisegély-szolgálatok munkája érdekes módon az év végi ünnepek után tetőzik. Ilyenkor jönnek elő ugyanis azok a problémák, melyek a családi együttlétekből vagy éppen a család hiányából fakadnak. A tapasztalatok alapján az első számú közellenség még mindig az ünnepekhez fűzött idillikus várakozások miatt bekövetkezett csalódás.

Nyilvános titkok

Mégsem lehet akkora baj a hazai titkosszolgálatok körül, ha az ünnepek alatt kirobbant botrányt mára ilyen mély hallgatásba tudták burkolni. Lapunk értesülései szerint az MSZP Nemzetbiztonsági Munkacsoportja által év végén vitára bocsátott dokumentum körüli torzsalkodás valójában Szekeres Imre honvédelmi miniszter és a polgári szolgálatokat felügyelő Szilvássy György kancelláriaminiszter hatalmi vitája.

A hét eseményei

Petárda a szájban A fővárosban az átlagos napi 300 helyett 550 hívás érkezett a mentőkhöz Szilveszter éjjel. A mentőszolgálat szóvivője szerint egyetlen mentő több különböző helyre indult, és sorban vette fel a sérülteket. Győrfi Pál elmondta: a legtöbb sérült ittas volt, elesett vagy verekedés áldozata lett. Az országban összesen öt esetben okozott balesetet petárda, melyek közül az egyik egy szájban robbant fel.

Hit és értékek

Ha megtérsz, menekülj

Úgy tűnik, továbbra sincsenek könnyű helyzetben a Közel-Keleten élő keresztények. A brit Guardian című lap becslése szerint az elmúlt időszakban mintegy 350 ezer iraki keresztény menekült az üldözések elől a szomszédos Szíriába. Menedék helyett azonban további üldözések, atrocitások és fenyegetések várják őket a 19 milliós muzulmán országban.

A damaszkuszi út

Amióta Pompeius Magnus i. e. 63-ban bekebelezte a Római Birodalomba, provincia Syria az impérium legfontosabb keleti bástyájának számított. A tartomány hatalmas, gazdag és jogilag független városok konglomerátuma volt, ahol a világhódító rómaiak is módfelett jól érezték magukat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!