hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 02. 09. (XI/6) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Rendőrgyilkossághoz vezetett az utcai futballerőszak

Miután egy múlt hétvégi szicíliai mérkőzés után emberéletet követelt a szurkolók és a rendvédelmi erők összecsapása, az olasz labdarúgó szövetség felelősei azonnal felfüggesztették az összes mérkőzést. Az ország vezetői egy emberként követelik az erőszak beszüntetését.

Európa elveszti önmagát

Az iszlám hamarosan Európa meghatározó erejévé válik, mivel az európaiak a politikai korrektség és a multikulturalizmus nevében lassacskán minden kérdésben feladják elveiket és értékeiket – állítja Bernard Lewis, akit sokan a világ első számú iszlámszakértőjének tartanak. A kilencvenéves professzort a Jerusalem Post szerkesztői kérdezték többek között a Közel-Keletet átformáló síita forradalomról és az iráni válság megoldásának lehetőségeiről.

A hét arcképe

Bernard Lewis 1916 májusában született Londonban egy középosztálybeli zsidó család sarjaként. Már fiatal korában nagy érdeklődést tanúsított a nyelvek és a történelem iránt. Először a héber nyelvnek vágott neki, majd elkezdett arámul és arabul is tanulni, később pedig jött a latin, a görög, a perzsa és a török nyelv.

A szerb Trianon

Alig egy héttel a szerb radikálisok választási győzelme után megérkezett az első, bár nem váratlan nemzetközi pofon Belgrádnak: Martti Ahtisaari (kis képünkön), az ENSZ különmegbízottja átadta a Koszovó jövőjéről szóló ENSZ-tervezetet. Borisz Tadics szerb elnök a híradások szerint meg sem nézte a közel hatvanoldalas dokumentumot, mivel a szerb alkotmány szerint semmiképpen nem fogadhatja el Koszovó függetlenségét. A dokumentum határozottan leszögezi: Koszovó nem kerülhet vissza Szerbia fennhatósága alá. Belgrádban a nacionalisták már a magyar Trianonhoz hasonlítják az ország feldarabolását.

Olajüzlet diktátorokkal

Hu Csin-tao kínai elnök az elmúlt két hétben nyolc országot járt végig Afrikában. A Nyugat egyre hevesebb rosszallása ellenére Kína szemmel láthatóan nagyot akar hasítani magának az afrikai kontinens természeti kincseiből és a befektetési lehetőségekből. A kritikusok szerint a kommunista Peking a jó üzlet érdekében lelkiismeret-furdalás nélkül paktál le akár hírhedt elnyomó rezsimekkel is, az olajért cserébe felajánlotta, hogy vétójogával élve „védettséget” biztosít számukra az ENSZ-ben.

A hét eseményei

Az ember okozza

Belföld

Polgári? Engedetlenség?

„Jogállamban a vitákat csak és kizárólag a bíróságnak van joga eldönteni” – jelentette ki Balsai István, a Fidesz-MPSZ képviselője, volt igazságügy-miniszter az ATV Civil a pályán című műsorában. A képviselőnek igaza van. A pénteki kordonbontás során azonban a jobboldali képviselők túltették magukat ezen a jogállami alapelven, magukat önkényesen a törvény fölé emelték.

Polgári? Engedetlenség?

„Jogállamban a vitákat csak és kizárólag a bíróságnak van joga eldönteni” – jelentette ki Balsai István, a Fidesz-MPSZ képviselője, volt igazságügy-miniszter az ATV Civil a pályán című műsorában. A képviselőnek igaza van. A pénteki kordonbontás során azonban a jobboldali képviselők túltették magukat ezen a jogállami alapelven, magukat önkényesen a törvény fölé emelték.

Legális államcsínyre törekszik a Fidesz

Nem lenne szabad megengedni, hogy Magyarországot, azon kevés közép-európai országok egyikét, amelyben a szélsőjobb kiszorult a parlamentből, külföldön szélsőséges országnak tekintsék – mondja a Heteknek adott nyilatkozatában Jean-Yves Camus történész-politológus, a párizsi Stratégiai és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének kutatója, aki szerint a Fidesz kordonbontása egy legális államcsínyre irányuló stratégia része volt.

Gittegyletek háborúja

Molnár Ferenc világhírű regénye, A Pál utcai fiúk százéves jubileuma egyben meglepő párhuzamot is produkál az általa megálmodottakkal. Hazánkban is létrejöttek a grundért küzdő „gittegyletek”, akik ezúttal a Kossuth térre tűznék ki zászlóikat. Eddigi kudarcuk (Áts) Feri lelkén szárad, aki jól einstandolt, és műveleti terület maradt a hőn áhított „grund”. Megtalálhatjuk közöttük a Bokához hasonló vezetőket, a Geréb-féle árulókat és a Nemecsek Ernőhöz hasonló önfeláldozó alkatokat is. Az ellenségképbe pedig jól illeszkednek a „galád vörösingesek”.

A politikai elit sara

Kedden hozta nyilvánosságra a Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére életre hívott Gönczöl-bizottság a jelentését a 2006 szeptemberi-októberi eseményekről. A terjedelmes dokumentum szerint a tüntetéssorozat kialakulásáért eltérő mértékben ugyan, de felelős az egész politikai elit, a közszolgálati média, a társadalomtudományokkal foglalkozó értelmiség, a helyzet kezelésénél pedig hibázott a rendőrség, a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök is. Utóbbi rendezési kísérletei nem járultak hozzá az alkotmányos helyzet javulásához. A Gönczöl Katalin büntetőjogász vezette bizottság szerint ez a politikai válság alkalmat nyújtana a „legitimitási hiányosságokkal terhes” alkotmány helyzetének rendezésére. A tagok veszélyesnek tartják a jelenlegi választási rendszert is, miszerint a győztes párt akár egyedül kétharmados többséget szerezve, tetszése szerint alakíthatja a későbbi alkotmányos berendezkedést. A rendőrség és a katasztrófaelhárítás felkészületlensége miatt a válsághelyzetek kezelésére javasolják a rendészeti szükségállapot intézményének bevezetését, munkacsoport létrehozását az ORFK-n belül, továbbá hiányolják a rendőrség működésének valódi, civil kontrollját. (V. G.)

Cigánykérdés: A Jobbik egységesíti a hazai cigányságot?

Állítólag ötezer levelet küldött ki roma önkormányzati képviselőknek Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetője, amelyben a Jobbik Magyarországért Mozgalom elleni védekezésre buzdít. A romáknak van miért aggódniuk: „Magyarország egyes – romák által sűrűbben lakott – régióiban mára kezelhetetlenné vált az etnikai jellegű bűnözés, az alulképzett vagy semminemű szakképesítéssel nem rendelkező, írni-olvasni sem tudó etnomassza potenciális veszélyforrás egy fejlődni, épülni akaró társadalomra” – állítja a Jobbik „cigánybűnözéssel” foglalkozó honlapja.

Csendőr szabadlábon

A magyar csendőrség és hadsereg egységei által 1942 januárjában elkövetett tömeggyilkosság évfordulóján tartott újvidéki megemlékezés ismét ráirányította a figyelmet a hazánkban két jogerős ítélet ellenére is még mindig szabadlábon lévő kilencvenhárom éves Képíró Sándor egykori csendőr százados ügyének „elsumákolására”.

Hit és értékek

A titokzatos Hold

A NASA nemrég bejelentette, hogy közel negyven évi szünet után visszatérnek az űrhajósok a Holdra: 2010-ben megkezdik az állandó bázis építését a szomszédos égitesten. A holdbázis többek között a Marsra induló expedíciókat készítené elő. Február elején azonban egy neves kaliforniai tudósokból álló kutatócsoport azt közölte, hogy olyan erős elektromos viharokat észleltek a Hold felszínén, amely lehetetlenné teszi az emberek számára az odatelepülést. A bejelentés nyomán újra felvetődött a régi kérdés: gyarmatosítható újvilág vagy természetes lakóterünkön kívüli, ellenséges égitest a Hold az emberiség számára?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!