hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A politikai elit sara

2007. 02. 14.
Kedden hozta nyilvánosságra a Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére életre hívott Gönczöl-bizottság a jelentését a 2006 szeptemberi-októberi eseményekről. A terjedelmes dokumentum szerint a tüntetéssorozat kialakulásáért eltérő mértékben ugyan, de felelős az egész politikai elit, a közszolgálati média, a társadalomtudományokkal foglalkozó értelmiség, a helyzet kezelésénél pedig hibázott a rendőrség, a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök is. Utóbbi rendezési kísérletei nem járultak hozzá az alkotmányos helyzet javulásához. A Gönczöl Katalin büntetőjogász vezette bizottság szerint ez a politikai válság alkalmat nyújtana a „legitimitási hiányosságokkal terhes” alkotmány helyzetének rendezésére. A tagok veszélyesnek tartják a jelenlegi választási rendszert is, miszerint a győztes párt akár egyedül kétharmados többséget szerezve, tetszése szerint alakíthatja a későbbi alkotmányos berendezkedést. A rendőrség és a katasztrófaelhárítás felkészületlensége miatt a válsághelyzetek kezelésére javasolják a rendészeti szükségállapot intézményének bevezetését, munkacsoport létrehozását az ORFK-n belül, továbbá hiányolják a rendőrség működésének valódi, civil kontrollját. (V. G.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!