hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 08. 03. (XI/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Putyin-ifjak

Tízezer aktivista gyűlt össze a Nasi nyári táborában, hogy felkészüljön az Oroszország ellenségei ellen folytatandó harcra. A Seliger tó partján, Moszkvától mintegy ötszáz kilométerre északra megrendezett kéthetes tábort maga a Kreml szponzorálja. „A tábor fő célja, hogy egy családdá váljunk, közös értékrenddel” – meséli az egyik ifjú aktivista, Andrej Sztefancsuk a The Times riporterének, aki nyugati újságírók közül elsőként tudósított a mozgalomról, amelyet legélesebb kritikusai a Hitlerjugendre utalva „Putyin-ifjaknak” neveznek.

Biciklis maszkabál

Száznégy éves korában, hosszú agónia után meghalt a Tour de France – jelentették be a francia lapok, és bár a Londonból startoló kerékpárosok múlt vasárnap végighajtottak a Champs Élysées-n, a verseny napok óta valóban csak élő halott volt. A halál oka dopping.

Ártatlanul

Százmillió dolláros kártérítésre ítélte a bostoni kerületi bíróság a Szövetségi Nyomozó Hivatalt (FBI), miután bebizonyosodott: az FBI emberei feletteseik tudtával szándékosan juttattak börtönbe ártatlanul négy embert. A valódi gyilkos a hivatal hűséges besúgója volt – az FBI őt akarta védeni.

Bírói tévedések Magyarországon

Bírói tévedések a magyar igazságszolgáltatásban is előfordulnak, és ezek a hibák a múltban gyakran tragédiákhoz vezettek. A magyar ítélkezés legemlékezetesebb tévedései közé tartozik a Burka-ügy. Idősebb és ifjabb Burka Ferenc kálváriája 1999 tavaszán kezdődött, miután Gyurcsó Jánost vérbe fagyva találták meg házának udvarán.

Oslo újratöltve

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke már a végleges békemegállapodás legnehezebb kérdéseiről tárgyal – jelentette július végén az Al-Hajjat című londoni arab nyelvű napilap. Az elmúlt hónapokban hirtelen mintha mindenki a kilencvenes évek forgatókönyvét vette volna elő: először rögzítik a békeelveket, majd megoldják a kisebb horderejű, könnyebben megoldható ügyeket, végül jöhetnek a nehéz kérdések, a határok, Jeruzsálem, a menekültek, az energiaforrások elosztása és a zsidó települések ügye. A különbség most az, hogy az oslói kudarcot feledve, mindezt most akár egy éven belül végigjátszanák.

Belföld

Hazugságok helyett

„Ötvenből két embert találtam, aki magától, minden külső kényszer nélkül adta fel magát, és férfiasan vállalta a felelősséget, majd bocsánatot kért. Az összes többi eset mind az önlegitimáló hazugságok csoportjainál sűrűsödött. A legtöbben még azt követően is képesek voltak hazudni, hogy dokumentumok, tartótisztek vallomása és pénzfelvételi jegyzőkönyvek igazolták az érintettségüket” – nyilatkozta példaként Kenedi János annak kapcsán, hogy milyen hatása volt a Kádár-rendszernek. Az állambiztonsági iratfelszabadítással megbízott bizottság elnöke szerint hozzászoktatták az embereket a hazugsághoz, de az állambiztonsági múlt feltárása „egy új szocializációs folyamatot nyitna meg az emberek számára, amelyben van helye az őszinte és erkölcsös viselkedésnek”.

Millárdok váltak füstté

Az aszályos, száraz idő nemcsak közvetlenül, hanem közvetett módon is óriási károkat okozott a hazai mezőgazdaságnak. A sorozatos erdőtüzekben ugyanis mintegy kétezer hektárnyi faállomány vált a lángok martalékává. A kár több milliárd forint.

Megkergült időjárás

Az afrikai hőség után igazi őszi idő „szökött be” a Kárpát-medencébe. Amíg két hete az abszolút melegrekord, addig kedden a napi hidegrekord dőlt meg: Zabaron mindössze 3 fokot mértek hajnalban. A meteorológus szerint hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni mindebből, szélsőségek mindig is voltak az időjárásban.

A hét eseményei

Hét étterem az ÁNTSZ feketelistáján Az ÁNTSZ az elmúlt évben a sorozatos ételmérgezések miatt döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza azon vendéglátóhelyeknek, valamint élelmiszergyártóknak és forgalmazóknak az adatait, amelyek nem megfelelő élelmiszert állítottak elő. A szervezet honlapján fellelhető információk szerint mind a hét esetben szalmonellabaktérium okozta a megbetegedéseket, összesen 577-et. A hét cég neve a www.antsz.hu oldalon megtekinthető.

Hit és értékek

Másként gondolkodók

A neokonzervatív táborhoz sorolt amerikai evangéliumi keresztényekről a mozgalom támogatói és kritikusai is úgy tartják, hogy Izrael legelkötelezettebb támogatói, akik politikai befolyásukat és gazdasági erejüket is felhasználják a zsidó állam megerősítésére. A The New York Timesban az elmúlt hétvégén megjelent egész oldalas hirdetés azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kép korántsem ennyire egységes. A felhívásban több befolyásos keresztény csoport sürgette Bush elnököt, hogy a közel-keleti konfliktus rendezése során tanúsítson „igazságosságot”, és kifejezték elkötelezettségüket a tervezett palesztin állam létrehozása mellett.

Életveszélyben

Lapzártakor továbbra is kritikus annak a dél-koreai misszionáriusokból és segélymunkásokból álló csoportnak a helyzete, akiket július közepén tálib terroristák raboltak el Afganisztánban. A túszejtők megölték a küldöttséget vezető lelkészt és még egy tagot, és azzal fenyegetnek, hogy egyesével kivégzik a még életben lévő huszonegy – többségükben női – túszt, amennyiben az afgán kormány nem engedi szabadon a tömeggyilkosságokért bebörtönzött társaikat. A nemzetközi sajtóban megjelent kommentárok egy része a „tiltott területre behatoló” keresztény csoportot teszi felelőssé a tragikus fejleményekért, közben azonban megfeledkeznek arról, hogy míg a muzulmánok a nyugati társadalmakban szabadon gyakorolhatják vallásukat, szülőföldjükön – a politikai szempontból szövetségesnek tekintett államokban is – a külföldiek vagy a muszlim hitből kitérő hívők életveszélyben vannak, ha más vallást szeretnének gyakorolni.

HÁTTÉR

Trendek a felsőoktatásban

A felvételi időszakban történt változtatásoknak már megvannak a biztos vesztesei, a vidéki főiskolák. Néhány év múlva derül ki, hogy kik lettek a nyertesek, amikor is a kirepülő hallgatók megjelennek a munkaerőpiacon. Ugyanis a kormányzat a munkáltatók igényeihez igyekezett szabni a fiatalok vágyait. A divatszakokra felvehetők számát csökkentették, a hiányszakmák képzését pedig növelték.

A tagadás prófétái

2007. július 30-án, ugyanazon a napon hunyt el a 20. századi filmtörténet két európai klasszikusa. A 89 éves Ingmar Bergmant önkéntes remeteségének helyszínén, a svédországi Faaro szigetén, míg a 94 éves, de életének utolsó két évtizedét agyvérzés miatt némán és részben mozdulatlanul eltöltő Michelangelo Antonionit Rómában érte a halál. Mindkét rendező kultuszt teremtett filmjeivel, amelyek a hatvanas-hetvenes évek elidegenedett, önmagába fordult, melankolikus életérzését idézték a filmvászonra. Bergman és Antonioni filmtörténeti hatása az újszerű képi világ mellett a nyers, sokszor brutális és perverz szexualitás korábban mozifilmekben elképzelhetetlennek számító bemutatása és elfogadtatása is.

Lenin, a méregkeverő

Az Alekszandr Litvinyenkót plutóniummal likvidáló méregkommandó akciója nem az első alkalom volt, hogy Moszkva különleges vegyi anyagokkal végezzen ellenségeivel. A Szovjetunióban működő szigorúan titkos laboratóriumokról csak most váltak hozzáférhetővé információk, amelyeket Andrej Szuhomlinov jogász e témában készülő könyve alapján ismertetett a Moszkovszkij Komszomolec orosz lap. A szocializmus halálos harapása címet viselő műből kiderül, hogy Vlagyimir Iljics Lenin parancsára élő embereken kísérletezték ki a nyom nélkül ölő szupermérgeket.

Kié az Északi-sark?

A klasszikus hidegháború idején mindennapos volt, hogy a nyílt tengeren amerikai kémrepülőgépek mélyrepülésben húztak el szovjet hajók fölött. A napokban azonban egy orosz atomjégtörőt fényképezett többször is és nagyon alacsonyról egy amerikai felderítőgép a Jeges-tengeren. Pedig ez a jégtörő nem hadihajó, és semmiképpen sem fenyegeti az Egyesült Államok biztonságát. Igaz, mostani útja végső soron valóban érintheti a NATO-államok gazdasági érdekeit.

A megtakarítás nem kuporgatást jelent

A magyarországi megtakarítási hajlandóságról szóló múlt heti cikkünkből világosan kiderül, hogy pénzügyeink tudatos szervezésével kapcsolatosan van még mit tanulnunk. Ha pedig az információk java része a birtokunkban is van, külön kihívás azok átültetése a gyakorlatba. Ez persze érthető, hiszen csak nagyon keveseknek adatott meg ebben az országban, hogy családi tradíciókra támaszkodva léphetnek ki ezen a területen. Az „ugartörés” szükségességéről, nehézségeiről kérdeztük Éva Leventét, a HOZAMHÁZ Befektetési Ügynökség és Hitelközpont ügyvezető igazgatóját, aki szerint a nyugati társadalmakban oly természetes öngondoskodás „mikéntjét” nekünk, magyaroknak szinte az alapoktól kell elsajátítani.

Modern idők a Suzukinál

„Arra az esetre, ha a meghívás elfogadásával élni nem kívánnának, a Magyar Suzuki Zrt. sajtó-helyreigazítás eszközével kíván élni” – invitálta szívélyesen lapunkat a japán cég jogi képviselője a héten megrendezett zártkörű sajtótájékoztatóra, miután a gyár vezetése korábbi cikkünk (Lázadnak az emberi robotok) több állításával sem tudott azonosulni.

Világok harca

„A multinacionális cégek hazai leányvállalatai általában normális munkafeltételekkel várják a munkásosztályt, egy-két extrém kivétel sajnos mindig akad” – kommentálták lapunknak a szakszervezeti vezetők az elmúlt hetek nagy munkaügyi botrányait. Újabban az „évtized beruházásának” titulált Hankook gumigyárra vetült a gyanú árnyéka: a koreai céggel szemben megfogalmazott panaszok hosszú listát tesznek ki, a fizetések és az elszámolások szabálytalanságától a törvénytelen elbocsátásokig. Itt még illegalitásban működik a négyszáz fővel megalakult szakszervezet.

Akinek Mick Jagger is szót fogad

Magyarországon csinálta meg a szerencséjét és találta meg a hitét Cavicchiolo Giorgio, a nemzetközi hírű budapesti Fausto étterem padovai szakácsa. Olyan vendégeknek főzött, mint Michael Schumacher, Robin Williams, vagy éppen Mick Jagger.

Sávos települések

A Jobbik Magyarország levélben keresett meg, melyben kifejtette, hogy a magyar nép 1100 éves európai államiságára emlékezve ünnepélyesen árpádsávos zászlót szándékozik minden településnek ajándékozni. Levelükben felkértek mint a város polgármesterét, hogy a település nevében fogadjam el az árpádsávos zászlót.

KÁVÉSZÜNET

Az Udvar áldozata

Idén nagyszabású rendezvénysorozat vette kezdetét országszerte. A hármas évforduló Erzsébet, az egykori osztrák császárné és magyar királyné emlékét idézi fel, aki éppen 170 éve született, 150 éve lépett először magyar földre, és 140 éve koronázták magyar királynévá. Tucatnyi regény, film, színdarab, intézmény, műalkotás próbált emléket állítani számára a mítosz és a valóság mezsgyéjén.

Zárkózott magyarok

A magyar ember hagyományosan nem túl barátkozós fajta – honfitársaink egymáshoz való viszonyulását meglehetősen bizalmatlan, érdekorientált szemlélet vezérli. A vagyoni különbségek és a politikai nézetek minden korábbinál erősebben meghatározzák nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek közti viszonyok alakulását is. Viszont meglévő kapcsolatainkban előszeretettel kisajátítjuk és kontrolláljuk egymást.

A cseh paradicsom

Csehország világhírű városai, mint például Prága vagy Karlovy Vary, Magyarországtól való távolságuk ellenére is sok honfitársunk úticéljai. De még a túrázók körében is kevésbé ismertek a Cseh-középhegység hegyei és dombvidéki tájai.

Duma Pláza

Nem értem, minek csináltak ide utcát, ha egyszer behajtani tilos?!

Balcsi-parti Party

Mottó: „A Balcsinál, a Balcsinál, ahol a sok fiatal csak bajt csinál.” Beszéljük most meg, miről is szólnak méltán népszerű és szeretett, mindemellett köztudottan köszörűs költőnk sorai.

A globális klímaváltozás hírei

Érdeklődés hiányában az idei tél – a tavalyihoz hasonlóan – elmarad. A norvégiai Sunset Beach szeretettel vár mindenkit trópusi tengerpartjával és melegvizű fürdési, sportolási lehetőségekkel!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!