hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 09. 07. (XI/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bomba vagy bombázás

Az amerikai kormány egyre komolyabban számol egy Irán elleni katonai fellépés lehetőségével, mivel az iszlám köztársaság továbbra is teljes gőzerővel dolgozik nukleáris programján, és a diplomáciai módszerek mindezidáig hatástalannak bizonyultak. George W. Bush legutóbbi beszédében elmondta, hogy Irán atombombához jutása „nukleáris holokausztot” eredményezne a Közel-Keleten, és ígéretet tett arra, hogy szembe fognak szállni Iránnal, még mielőtt túl késő lenne.

Bocsánat, hogy élünk

A hathetes túszdráma lezárulása után egy mélyen megosztott koreai társadalomba térhetett vissza a tálibok által elengedett tizenkilenc dél-koreai túsz. Örömüket nemcsak két társuk elvesztése árnyékolja be, hanem az időnként meglehetősen ellenséges közvélemény is, ami miatt bizarr módon az áldozatok kényszerülnek bocsánatkérésre. Ugyanakkor az eset vizsgálatakor jogosan merül fel néhány kérdés arra vonatkozóan, mennyire volt felelősségteljes a bevállalt misszió.

Frontvonal a Balkánon

Az Egyesült Államok, az EU és Oroszország képviselői nem jártak sikerrel Bécsben, hogy megegyezésre bírják az albán és a szerb küldöttséget Koszovó ügyében. A két küldöttség személyesen nem is találkozott egymással, csupán egy ígéret született, hogy egyik fél sem tesz olyan lépést, amivel a jelenlegi tárgyalásokat meghiúsítaná. Folytatás feltehetően New Yorkban lesz szeptember végén, ahol a felek már szemtől szembe ülnek tárgyalóasztalhoz. Koszovóban közben fogy a türelem, karácsonyra már a függetlenséget kívánják az albánok, ha kell, egyoldalúan. A szerb külügyminiszter erre az esetre megtorlást ígért, ami egy újabb balkáni háború rémét vetíti előre.

Az igazi Ryan közlegény

Az amerikai Jason Hubbard lett „Ryan közlegény”: sorsa kísértetiesen hasonlít Steven Spielberg háborús filmjének főhőséhez. A tengerészgyalogost a napokban azért engedte haza az amerikai hadsereg, mert két testvére is elesett az iraki háborúban.

Meghiúsított terrorakció Frankfurtban

Potenciálisan nagyszabású terrorakciót hiúsítottak meg a német biztonsági erők. Egy huszonkét és egy huszonkilenc éves német, valamint egy huszonkilenc éves török állampolgárt tartóztattak le egy közép-németországi üdülőhelyen, akik – a jelentések szerint – a közeljövőben masszív bombatámadásokat terveztek egy amerikai légibázis és a frankfurti nemzetközi repülőtér ellen.

Belföld

Élni és visszaélni

Ha Németországban valaki úgy lendíti a karját, hogy közben két ujját behajlítja, ami nem azonos az eredeti náci köszöntéssel, akkor is eljárás alá vonják. Ezzel szemben Magyarországon nem látok ilyen eljárásokat – mondja a Magyar Gárda kapcsán reflektorfénybe került szélsőséges csoportok jogi megítélésével kapcsolatban Halmai Gábor alkotmányjogász, egyetemi tanár, az Országos Választási Bizottság elnökhelyettese, aki a múlt héten nyílt levélben szólította fel Sólyom László köztársasági elnököt a neonáci jelenségekkel kapcsolatos megszólalásra.

Előkészületek a kulisszák mögött

Daru, ecset, betonkeverő. A kormány „fegyverei” az elkövetkező hetek politikai csatározásaiban. A politikai szezon hivatalosan Gyurcsány Ferenc parlamenti beszédével veszi kezdetét, melyben információink szerint nagy léptékű fejlesztési programokat jelent be, illetve erős, rendteremtő államot ígér. A miniszterelnök környezetében nem kalkulálnak a tavaly őszi zavargások megismétlődésével, azt remélik, hogy a Gárda-ügy miatt kényelmetlen helyzetbe került Fidesz az utcai politizálásban visszafogottabb lesz. Igaz, még a MSZP-n belül is fogalmaznak meg kritikákat, miszerint a miniszterelnök nem volt képes változtatni politikai karakterén, így ősszel a régi mederben, a tavalyi szimbolikában folyik majd a politika: kommunisták és fasiszták, haladók és maradiak, reformerek és állagőrzők lesznek továbbra is a kulcsszavak.

A hét eseményei

Havasnak mennie kell„Igazán rosszul érint a dolog, mert a TV2 vezérigazgatójának döntése döbbentett rá arra, hogy harminc éve rossz úton járok. Még a nyolcvanas évek közepén Berecz János figyelmeztetett arra, hogy lekerülhetek a képernyőről, illetve kikerülhetek a rádióból, ha nem változtatok a magatartásomon. Ő ezt elmulasztotta, de húsz év múltán Várdy Zoltán személyében megjött az, akinek volt ereje megálljt parancsolni nekem” – nyilatkozta Havas Henrik, miután a TV2 szerdán közölte: letiltja a képernyőről Havas Henriket, a Mokka műsorvezetőjét. „Havas elmúlt időkben tanúsított viselkedése és megnyilvánulásai nem illeszkednek a csatorna szellemiségéhez, műsorpolitikájához és hosszú távú terveihez” – fogalmaztak közleményükben. Lapértesülések szerint Havas élő műsorban élcelődött az adó vezérigazgatójával.

Hit és értékek

Barbár pusztítás Jeruzsálemben

Alig egy héttel azt követően, hogy a világsajtót bejárta a hír, miszerint a jeruzsálemi Templom-hegyen felszínre került egy eddig ismeretlen, több méter széles, monumentális falszakasz, a területet ellenőrző muszlim hatóság buldózerekkel lerombolta és betemette a példátlan régészeti leletet. Gabriel Barkay izraeli régész, aki a helyszínen volt tanúja a pusztításnak, a Heteknek nyilatkozva elmondta: Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt is felelősség terheli a zsidó történelem legértékesebb emlékeinek rombolásáért. Barkay szerint egyébként a felfedezés a Második Templom eredeti fala lehetett, és a felszín alatt nem túl mélyen további kincsek rejtőznek még, a Templom-hegyen zajló „barbár munkálatok” következtében azonban ezeket is veszély fenyegeti. Chaim Richman rabbi, a befolyásos Templom Intézet vezetője a keresztény világ segítségét kérte a leletek megmentéséhez.

HÁTTÉR

Szabadulás vágya a közhelyektől

„Élni és túlélni Magyarországon” jelmondattal indították be a pályázók fantáziáját az idei ARC plakátkiállítás szervezői. A nyertes pályamunkák összességében érdekes képet adnak Magyarországról. „Mi úgy gondoltuk, hogy ez egy nagyon szélesre nyitott gondolatkör, de legtöbben politikai síkon értelmezték, aminek nem örültünk. Mi nem erre gondoltunk. De amilyen az ország, olyan a hangulat az ARC kiállításon is” – vélekedik Geszti Péter, az ARC főszervezője.

Teréz anya titkos élete

Életének utolsó évtizedeit Istenben kételkedve élte le Kalkuttai Teréz anya, akit halála után tíz évvel szentté avatni készül a katolikus egyház. A Nobel-békedíjjal is kitüntetett, albán születésű apáca több mint negyven levélben számolt be arról, hogy szellemileg sötétségben él, mivel nem érzi Jézus jelenlétét a szívében. Bár életében levelei megsemmisítését kérte, azok a szentté avatási eljárás során napvilágra kerültek. Ennek ellenére a Vatikán azt nyilatkozta: Teréz anya szentté avatását ez nem fogja megakadályozni.

Gárdák Európa-szerte

Európa számos országában működnek illegális félkatonai szervezetek. Közös jellemzőjük a nacionalizmus, az idegengyűlölet, az öntörvényűség és az erőszakhoz való vonzódás. A különböző gárdáknak a mindennapokra gyakorolt hatása viszont meglehetősen eltérő: míg például a Magyar Gárda jelenleg „operettfázisban” van, egyes szerb szabadcsapatok merényletekkel és tömeggyilkosságokkal állnak összefüggésben. Gárdakörkép.Gárdák Romániája

A leleplezés mítosza

A szélsőjobbos „szamizdatok”, internetes újságok, online rádióadások, nyomtatott hírlevelek anyagai amiatt tűnnek sokak számára izgalmas szókimondásnak, mert provokatív módon megkérdőjelezik a „hivatalos” források információs monopóliumát. „Mi azt mondjuk ki, amit a hatalom a legkevésbé akar hallani. Ezért akarnak bennünket elhallgattatni” – sugallják az aktuálisan legfelkapottabb radikális hírportál cikkei, amelyek gyalázatos, uszító megjegyzéseikkel, kommentárjaikkal félreérthetetlenné teszik, hogy kik azok, akiket szerintük legjobban zavar a tevékenységük.

Vállalati lelkészek

Az Egyesült Államokban egyre keresettebbek a vállalati lelkészek, mivel az élet gondjait sok munkavállaló cipeli magával a munkahelyére is, ami viszont a munkateljesítmények romlásában jelentkezik. Ezért egyre több cégvezető érzi úgy, a legjobb befektetés számára, ha figyelembe veszi alkalmazottai személyiségének teljes valóját, és segít gondjaik megoldásában.

Olimpia az orosz Riviérán

Szocsit, a csaknem szubtropikus éghajlatú Fekete-tenger parti üdülőhelyet, ahol annak idején sok magyar is üdült, eddig Oroszország nyári fővárosaként emlegették. Amióta azonban a NOB úgy döntött, hogy ott, illetve a közeli kaukázusi hegyekben rendezik meg a 2014. évi téli olimpiát, a sajtó immár Oroszország téli fővárosának becézi. Míg nemzetközi sportkörökben alapvetően sporteseményként kezelik a hat és fél év múlva sorra kerülő rendezvénysorozatot, Moszkva elsősorban politikai és gazdasági szempontból tartja fontosnak.

Kik voltak Lenin ősei?

Jómódú kereskedő, földbirtokos, orvos – de egy német szerző szerint még máglyán elégetett boszorkány is akad Lenin felmenői között. A szocialista mítoszgyártók által kreált kép (színorosz, szegény sorsú ősök) mára szertefoszlani látszik: a családfában nemcsak más nemzetiségek mutathatók ki, de „burzsoá” is akad bőven. Leninnek anyai ágon zsidó, német és svéd, míg apai részről kalmük és csuvas felmenői voltak – állítja Akim Artjunov orosz kutató.

A kábítószer fogságában

Az egységes, határok nélküli Európa létrejötte ma már jelentősen megkönnyíti a fiatalok nyugat-európai utazásait. Bár a legtöbben még mindig a családjukkal fedezik fel a távoli vidékek csodálatos városait, egyre emelkedik azoknak a baráti társaságoknak a száma, amelyek tagjai – a szülők jelentős anyagi segítségével ugyan –, mégis egyedül hagyják el otthonukat. Daniella tavalyi útja azonban ezek közül egyikhez sem volt hasonlítható. Sem engedélyt, sem segítséget nem kért senkitől. Talán nem is kapott volna. A tizenhat éves lány életében igazi barátokról és szerető családról is túlzás beszélni. Habár jól tudta, hogy mire vállalkozik, néhány hónapos hollandiai távollétét ma mégis legszívesebben kitörölné életéből.

Újra szabad a Turul

Erdei Zsolt profi ökölvívónak gyermekkora óta a természetjárás, a madarak megfigyelése az egyik hobbija. „Madár” egy korábban megsérült, de felépült sólymot engedett szabadon egy madármentő program keretében.

KÁVÉSZÜNET

Nincs botfülű gyerek

Reform alatt áll a hazai zeneoktatás, azaz leépítés és pénzkivonás várható, miközben az iskolai ének-zene oktatás mára teljesen háttérbe szorult. Idén 817 hazai zeneiskolából 94 iskolának utasították el a minőségbiztosítási programját, ezek az intézmények szeptembertől nem folytathatják működésüket. További iskolákra is bezárás vár, ha 2008. januárig nem pótolják a hiányosságokat. Mit veszítünk azzal, ha megszűnik a gyerekek életében a zenetanulás lehetősége? A kérdésre Laczó Zoltán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense válaszol.

Fürdők és lovardák látogatása ingyen

A torkos csütörtök után szeptember 21-től 23-ig jön a spórolós hétvége. Az Európában példa nélküli program egyik fő célja, hogy a falusi turizmus eddig ismeretlen értékeit bemutassák a nagyérdeműnek, másrészt rábírják a szolgáltatókat a helyi összefogásra. A spórolós hétvége országszerte tart majd.

VIDOR Fesztivál Nyíregyházán

Vasárnapig tart a nyíregyházi VIDOR Fesztivál (Vidámság és Derű Országos Fesztiválja) avagy a Happy Art, melyet Európa legnagyobb ingyenes világzenei eseményeként tartanak számon.

Jirí Menzel, a kicsi hősök krónikása

Jirí Menzel régi ismerősünk. Figurái, az ott látott kacagtató és megindító élethelyzetek a közép-európai kisember kifelé is érthető rajzolatai. Bár Menzel szerzői filmesnek tekinthető, filmjei cseppet sem elvontan láttatják a hatalmasságok árnyékában boldogulni vágyó kisembereket. A világhírű cseh rendező sokadszorra járt nálunk, most éppen az idei Moziünnep és új filmje, az Őfelsége pincére voltam bemutatója alkalmából. (2007. 09. 07.)

RECEPT: Szilvás pite

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 5 tojás, 1 kk sütőpor, 75 dkg szilva (kevés fahéjas cukor, rumaroma).
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!