hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 10. 04. (XI/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bizonytalan helyzet Ukrajnában a választások után

A 2004-es „narancsos forradalom” fő erői – Juscsenko elnök a Mi Ukrajnánk pártszövetsége és Julija Timosenko Tömbje – együttesen ismét hajszálnyi többségbe kerültek az ukrán parlamentben, az új kormány megalakulása azonban még várat magára. A tavalyi választások után négy hónap is kevés volt ehhez. Azt, hogy a decemberben esedékes orosz parlamenti választás után ki lesz az Oroszországi Föderáció miniszterelnöke (a jelek szerint Vlagyimir Putyin), nagyobb biztonsággal lehet megjósolni, mint azt, ki áll Kijevben a kabinet élére.

Putyin úgy megy, hogy marad

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyinnak sikerült megtalálnia a módot arra, hogy hatalmon maradjon. A jelenlegi elnök világossá tette, hogy eleget téve az alkotmányos előírásoknak, távozni fog posztjáról márciusban, ugyanakkor az orosz parlament legnagyobb pártjának legbefolyásosabb tagjaként, később pedig akár miniszterelnökként is a politikai porondon kíván maradni.

Burma: a félelem hatalma

Újra vérbe fojtotta a katonai rezsim a burmai felkelést, de a korábbi állapotokat aligha lehet már visszaállítani. A lakosság elkeseredésében a néma tüntetést választotta harcának folytatásául, és a külvilág számára is egyre sürgetőbb a helyzet rendezése. Ez viszont csak egységes fellépéssel érhető el, ám az ENSZ minden erőfeszítése ellenére is elsősorban Kínán múlik, hogy sikerül-e változást elérni a brit gyarmati nevet 1988-ban Mianmarra cserélő országban.

A szabadság közös érték

„Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy Magyarország mielőbb felkerülhessen a vízummentességet élvező országok listájára” – mondta Karen P. Hughes amerikai külügyi államtitkár Budapesten a Közép-Európai Egyetemen (CEU) tartott előadásában. Beszédével Hughes – aki az első elnöki ciklusa idején George W. Bush beszédeinek fő szövegírója is volt – egy előadássorozatot nyitott meg, amelyet a CEU és a budapesti amerikai nagykövetség közösen szervez, és amelyen vezető washingtoni diplomaták fognak előadásokat tartani.

Belföld

Összeomlik-e az MSZP?

Nem történhet meg az a katasztrófa az MSZP-vel, ami a lengyel baloldallal, hogy a kormányzásba és a korrupciós ügyekbe belerokkant – állította lapunknak Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. A politikus optimizmusát azzal támasztotta alá, hogy szerinte a szocialista párt időben ébredt, a köztisztasági csomaggal a kormánykoalíció kezelni tudja a helyzetet.

Képzeletbeli pokoljárás

Új stratégiával próbálják megdönteni a kormányt a Kossuth téri forradalmárok. Népi színművet adnak elő. Kritikánk.

Így kell lebuktatni a korrupt elitet

Új Péter, az Index.hu főszerkesztője

Visszaosztás

Egyre több helyi szocialista politikus keveredik bele a Zuschlag-ügyként elhíresült botrányba. A Hetek annak járt utána, hogy miként készült a magyar közéletet alapjaiban megrázó titkos videofelvétel, melyen egy ifjú baloldali titán elmondta az „okosságot” egy vállalkozónak a rendszer működéséről.

Hit és értékek

Mennyben és Pokolban

„Azonnal meghaltam, amikor a hídon szembejövő tizennyolc kerekű monstrum kisodródott, és valósággal széttaposta a Ford Escortot, amelyet vezettem” – így kezdődik az idei év egyik nagy amerikai könyvsikere. Nem is lenne ebben semmi különös, ha Don Piper műve a regények és nem a tényirodalom listáján szerepelne. Piper ugyanis – állítása szerint – visszatért a halálból, és 90 perc a mennyben címmel megírta túlvilági élményeit. A könyv tíz hónapja dobogós helyen áll a New York Times bestsellerlistáján, nem sokkal megelőzve Bill Weise 23 perc a pokolban című, szintén saját élményeken alapuló művét. A dantei utazásokról szóló könyvek sikeréhez hozzájárult, hogy az Egyesült Államokban a felmérések szerint tíz emberből nyolc hisz a menny, hét pedig a pokol létezésében.

HÁTTÉR

A Fal adta a másikat

A manapság Berlinben járó látogató könnyen úgy érezheti: a helyiek nemigen tudnak mit kezdeni a falomlás tizennyolcadik és a német egység tizenhetedik évfordulójával. Alaposan meghökkenhetett, aki szeptember közepén beütötte valamelyik német nyelvű hírkeresőbe az „újraegyesítés”, „újraegyesülés” kifejezéseket. A találatokat végigböngészve ugyanis sokkal többet tudhatott meg a ciprusi görög–török vitákról és a Police együttes másodvirágzásáról, mint arról, miként készül keleti és nyugati részének egymásra találására Németország.

Fehérítő program

A Zuschlag-ügyre adott hétpontos miniszterelnöki „tisztasági csomag” terve akár össznépi szinten is üdvözölhető lenne, ám kérdéses, hogy a politikai elit megtisztításáért érdemi lépésekre képes politikai elit mennyire lesz motivált a konkrét törvények meghozatalában. Az intézkedések rögtönzött jellegére utal, hogy a kormány által a közelmúltban létrehozott Antikorrupciós Koordinációs Testületet még csak össze sem hívták a mostani ügyek kapcsán.

Clinton, a legdrágább előadó

Kevesebb, mint egy hónap leforgása alatt az összes jegy elkelt Bill Clinton budapesti előadására

Szalámikémek

Komoly választás elé kerül, aki az egykori NDK titkosszolgálatáról forgatna filmet: vagy elfogadja, hogy engednie kell a teljes valósághűségből, vagy jobb, ha neki sem lát a munkának – állítja Uwe Hillmer, az egykori Stasi-központban berendezett múzeum és kutatóközpont második embere, aki szerint még seregnyi feldolgozatlan téma vár az alkotókra.

A hét eseményei

Szilvássy kontra TopolánszkyTopolánszky Ákossal, az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium volt helyettes államtitkárával múlt héten készített interjút a hvg.hu, melyben a drogprevenciós szakember kritikus állításokat fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc és Szilvássy György, a minisztérium korábbi vezetőinek tevékenységével kapcsolatban. A cikk megjelenése után Topolánszky bejelentette, hogy Szilvássy, aki ma titkosszolgálati miniszter, felhívta, és arra kérte, cáfolja meg az interjúja hazugságait. Amikor ezt megtagadta, a miniszter kilátásba helyezte, hogy ha nem tartja a száját, három éve őrzött kompromittáló dokumentumokat hoz nyilvánosságra róla. Szilvássy György rágalomnak minősítette Topolánszky állításait. Időközben a hvg.hu főszerkesztője is azt állította, hogy a miniszter munkatársai fenyegetően őt is felhívták. A Fidesz lemondásra szólította fel a minisztert. Kezdődik a „nagy magyarázat”Aktivizálja magát az MSZP az őszi hónapokra: megkezdődik a pártvezetők reformmagyarázó országjárása, vasárnap megjelenik a párt kétheti lapjának első száma, és a hétvégétől konferenciasorozatot is kezdenek Érték és felelősség szlogennel. A szocialista pártban azt remélik ettől az akciótól, hogy javítani tudnak népszerűségükön. Céljuk továbbá, hogy a párt úgynevezett baloldali–szocdem arculatán javítsanak.Népi ranglista: Friderikusz az élen A borsonline olvasói Friderikusz Sándort tartják a legjobb televíziós műsorvezetőnek. Az újság arra kereste a választ, hogy ki a legnépszerűbb magyar műsorvezető. A szavazás eredménye százalékban: Friderikusz Sándor (ATV – Friderikusz most) 22 százalék, Kálmán Olga (ATV - Egyenes beszéd) 17,5 százalék, Havas Henrik (ex TV2 - Mokka) 13 százalék, Bárdos András (TV2 - Tények) 12,5 százalék, Baló György (m1 - A szólás szabadsága) 10,2 százalék, Krizsó Szilvia (m1 - Az este) 8,7 százalék, Betlen János (m1 - Nap-kelte) 5,6 százalék, Winkler Nóra (m1 - Kultúrház) 4,4 százalék, Till Attila (TV2 - Okosabb vagy, mint egy 5-es?).Kitiltják Sólyom Lászlót Szlovákiából? Vihart kavart Sólyom László Szlovákiában, mikor Révkomáromban egy sajtótájékoztatón súlyos és megalázó lépésnek nevezte a szlovák parlament Benes-dekrétumokat megerősítő, a magyarok kollektív bűnösségét megfogalmazó határozatát. A szlovák miniszterelnök legszívesebben kitiltaná Sólyom Lászlót az országból.

Az űrverseny Ötven éve

1957. október 4-én Nyikita Hruscsov Ukrajnában járt. Este a tiszteletére adott ünnepségen türelmetlenül várt egy telefonhívásra, amely végül nem sokkal éjfél előtt meg is érkezett. A hívást követően Hruscsov széles mosollyal bejelentette: „fantasztikus dolog történt”.

Ízléstelen blöff

Tania Head egyike annak a 19 embernek, aki a repülőgépek becsapódási pontja feletti emeleten tartózkodott, és mégis túlélte a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni merényletet. Bár súlyos égési sérüléseket szenvedett, a terrortámadást követően sikerült kimenekülnie a 78. emeletről. Azóta látogatókat vezet körbe a ground zerón, a leomlott toronyépületek helyén, és más túlélőknek segít a lelki sérülések feldolgozásában. Legalábbis így volt ez a közelmúltig, amikor kiderült: sztorijának egyetlen részlete sem bizonyítható. Tania Head elképesztő történetéről a The New York Times számolt be.

Mikor a joint körbemegy

Magyarországon negyedmillióan szívnak marihuánát. Másfél éves mindennapi szívás után megjelennek a függővé válás tünetei. Ha este nem szív, nem tud már aludni, ha reggel nem szív, bizonytalanul és feszülten lép az utcára. Egy füvező leépülését Zacher Gábor főorvos mutatta be.

Élet a dobozban

A hazai GDP fél százalékát kitevő beruházási összeg, a milliárdos iparűzési adó és az 1500 munkahely ellenére a Hankook Tire az utóbbi idők legtöbbet támadott külföldi cége Magyarországon. Vajon miért lett ügy a dél-korei gumiabroncsgyár letelepedéséből? A helyszínen jártunk.

KÁVÉSZÜNET

A futó siker

Szomorú véget ért Marion Jones világhírű atlétanő pályafutása, miután beismerte, hogy a 2000-es sydney-i olimpiát megelőzően két éven keresztül doppingszereket használt. Mint mondta: a szereket korábbi edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta, aki azt állította az anyagról, hogy táplálékkiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

Két dudás, egy csárda

A Japán Nagydíjon aratott győzelmével Lewis Hamilton karnyújtásnyira van a Forma-1 világbajnoki címétől. Csapattársával, a világbajnoki címvédő Fernando Alonsóval azonban olyan rossz a viszonya, hogy év végén feltehetőleg valamelyikük távozni kényszerül a McLarentől. Alonso az esélyesebb.

Pénzügyi ismeretek Magyarországon

„Tízből hatan még mindig a párnacihába dugják a pénzüket” – hallhatta tavaly az ország Kóka János gazdasági miniszter lesújtó felismerését. Kóka szerint a magyar lakosság nagy része pénzügyi analfabéta. Ennek leküzdésére 2006-ban hatvan középiskolában kísérleti jelleggel elkezdődött a pénzügyi ismeretek oktatása, idén pedig a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálata során nagyobb hangsúlyt kapott a pénzügyi kultúra. Az iskoláknak 2007. december 31-ig kell felülvizsgálniuk helyi tanterveiket.

A családon múlik

A pénzügyi szakemberek többsége egyetért Kóka Jánossal abban, hogy honfitársaink befektetési szemlélete katasztrofális szinten van. Magyarországon a családok kevesebb, mint 2 százalékának van komolyabb pénzügyi tartaléka. Dr. Tóth András pénzügyi tanácsadó szerint a magyaroknak történelmi okokból nem volt módjuk megtanulni a hosszú távú befektetéseket. A középkori magyar művészet súlypontja az ötvösművészet volt. Ennek termékeit ugyanis bármikor fel lehetett kapni és elmenekülni velük, ha jött a „tatár”…

PROGRAMAJÁNLÓ

Tokaj-Hegyaljai szüreti napok – 2007. október 5–7. Folklórprogramok, szüreti felvonulás, szőlő-, must- és borkóstolás, népi iparművészeti kirakodóvásár, mesterség-bemutató. Tel.: 06(1)212-1030.

World Press Photo 2007

A hírfotók kategóriájában győztes Szigetváry Zsolt Majdnem forradalom című, a Magyar Televízió budapesti székházának tavalyi ostromáról, illetve az október 23-ai zavargásokról készített sorozatával nyert a versenyen

RECEPT: Padlizsánkrém

Hozzávalói: 2 közepes padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, citromlé, 1 dl majonéz

Kezdődik a nagy per

Kedden kezdődött el a Diana-per, melyet minden idők egyik legszenzációsabb tárgyalásaként harangozott be a brit sajtó. A fél évig tartó, 10 millió font költségű tárgyalás Diana walesi hercegnő tíz évvel ezelőtti halálos balesetének okait vizsgálja, s várhatóan életének minden mozzanata terítékre kerül majd. Mint emlékezetes, a 36 éves Diana és a 42 éves Dodi-Fayed 1997 augusztusában egy párizsi alagútban autójával falnak csapódott, és a sofőrrel együtt meghalt. A rendőrségi vizsgálatok alapján a vezető ittassága okozta a tragédiát, míg az apa, Mohammed-Fayed azt állítja, hogy a párt a brit titkosszolgálat gyilkolta meg.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!