hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 05. 30. (XII/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nukleáris dzsihádot hirdetett az al-Kaida

Nukleáris dzsihádot hirdetett meg az al-Kaida terrorszervezet a hétenközzétett legújabb videoüzenetében – közölte az FBI. A Nukleáris dzsihád: a végső terror című közlemény az al-Ehlaasz című internetes portálon jelent meg. Ebben a következő hallható: „Számunkra elfogadható az a gondolat, hogy sok embert öljünk meg. Az emberi áldozatok nagy száma tömegpusztító fegyverek alkalmazásából származhat.” Bin Laden és követői abban hisznek, hogy a nukleáris kataklizma sietteti az „Iszlám napjának” a bekövetkeztét, amikor az egész világ meghajtja térdét Allah trónja előtt.

Terjeszkedés délre

Az EU bővítése Horvátország jövőbeni csatlakozásával jó ideig lezárulhat. Némelyek sokkal grandiózusabb terveket szövögetnek, és az úgynevezett barcelonai folyamat keretében az unió déli szomszédait szeretnék egy szövetségbe terelni. A Bizottság most konkrét javaslatokkal állt elő.

Obama nyerésre áll

Végjátékhoz érkezett a demokrata versenyfutás az elnökjelöltségért. Bár Hillary Clinton makacsul elutasítja a vereség elismerését, aligha állíthatja meg már Barack Obamát. Az illinoisi szenátor a múlt heti oregoni győzelmével biztosította az előválasztásokon megnyerhető delegáltak többségének támogatását, és a szuperdelegáltak közül is egyre többen sorakoznak fel Obama mögött. A republikánus oldalon zajló események is a színes bőrű szenátor esélyét növelhetik.

Barak: Olmertnek mennie kell

„A jelenlegi helyzet fényében, és tekintettel azokra a kihívásokra, amelyekkel Izraelnek szembe kell nézni, többek között a Hamasz és a Hezbollah, Szíria és Irán, a fogságban lévő izraeli katonák ügye és a békefolyamat jelentette kihívásokkal, a miniszterelnök nem irányíthatja egyszerre a kormányt és a személyes ügyeit is” – jelentette be Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a knesszetben tartott sajtótájékoztatón.

Blair: Keletre kerül a hatalom

Kína és India hatalma gyorsan növekszik, és az ebből adódó konfliktusok elkerüléséhez partnerség kialakítására lesz szükség – mondta az amerikai Yale Egyetem végzős hallgatóinak Tony Blair volt brit kormányfő.

Belföld

Kemény reformokhoz erős kormány kell

Ön a Fidesz elnökének megbízásából azt próbálja felmérni, milyen elvárásaik vannak a külföldi befektetőknek a magyar kormány felé. Mit tapasztalt?

Az amerikaiak szivárogtattak Őszödről?

Az amerikai titkosszolgálat szivárogtatta ki a két évvel ezelőtt elhangzott őszödi Gyurcsány-beszédet, hogy ezzel buktassa meg az Oroszország felé orientálódó magyar kormányt. A hír megalapozottságával kapcsolatban merülnek ugyan fel kételyek – viszont jól hangzik. Mint ahogy általában az összeesküvés-elméletek és a városi legendák.

Tizenkét év uralkodásra készül Orbán

Az MSZP-ben talált pénznek tartják Orbán Viktor egy zárt körben elhangzott, de nyilvánosságra került beszédét, sőt kampányt próbálnak rá építeni. A Fideszben vállrándítással fogadták a kiszivárogtatást, mivel Orbán Viktor ugyanezt a beszédet több helyütt, még a Népszabadság szerkesztőségében is elmondta.

A hét eseményei

Sólyom-fiaskóSúlyos közjogi kudarcot szenvedett el az államfő hétfőn, amikor leszavazták a főbírónak jelölt Baka Andrást, illetve az adatvédelmi biztosnak jelölt Péterfalvi Attilát. Sólyom László számára talán szépségtapasz, hogy Fülöp Sándor zöld ombudsman megválasztása sikerrel járt.Már a múlté a pénztártörvényAlig három hónapig volt érvényben az egészségbiztosítási rendszer reformjáról szóló úgynevezett pénztártörvény, amelyet hétfőn – az MSZP, az MDF és a Fidesz szavazatival – hatályon kívül helyezett az Országgyűlés. Egyedül az SZDSZ szavazott nemmel.

Hit és értékek

A hosszú hallgatás

Évek óta folyik XII. Pius boldoggá avatásának előkészítése, az eljárást bíráló egyházi és világi személyek érveit a Vatikánhoz közel állók megvetően félre szokták söpörni. Többek között azt állítva, hogy a pápa legalább 800000 zsidó életét mentette meg a holokauszt idején. Ez nyilvánvaló képtelenség, cáfolatra sem méltó propaganda. Ahhoz, hogy megértsük, kik és miért vitatják XII. Pius boldoggá avatásának jogosságát, célszerű áttekinteni életútja főbb állomásait.

HÁTTÉR

Hosszú kések városa

Az utóbbi időben több tinédzsergyilkosság sokkolta a brit közvéleményt. A helyi és külföldi lapok már nemcsak a brit fiatalok körében népszerű tivornyákról és ivászatról cikkeznek, hanem a terjedőben lévő modern bandakultúráról is, ami – úgy tűnik – egyre több áldozatot szed a brit nagyvárosokban. A legutóbbi áldozat az ősszel a mozikba kerülő legújabb Harry Potter-film egyik szereplője, Robert Knox. A 18 éves fiút egy éjszakai klub előtt szúrta le egy 21 éves férfi, amikor megpróbálta szóváltásba keveredett 17 éves öccsét megvédeni. Az új konzervatív londoni polgármester szerint értelmetlen tovább bővíteni a gyerekjogokat, mivel a tinédzserek viselkedése már ma is társadalmi veszélyforrás.

Munkaterápiát a magyaroknak

A magyar modell kifulladt, ha a jelenlegi pályán maradunk, a következő években nem közeledünk az EU átlagához, sőt, leszakadunk a minket már most megelőző visegrádi országoktól is – hívták fel a figyelmet az Oriens pénzügyi tanácsadó cég ve­zetői, akik szerint mintegy ezermilliárd forintos kiadáscsökkentésre lenne szükség. A Kilábalás című gazdasági program egyik írójával, Holtzer Péter közgazdásszal beszélgettünk.

Az ember megy az élelem után

A Combino villamosok „árnyékában”, Budapest egyik legforgalmasabb terén, a Blahán naponta mintegy háromszáz ember áll sorba azért, hogy néhány szelet kenyeret és egy tál levest kapjon. A két világháború közötti világválság fotókról ismert hangulatát idézi a látvány.

Terroristák házasodnak be magyar családokba

Afrikai származású, terroristagyanús személyek házasságkötés révén próbáltak magyar állampolgársághoz jutni, Ázsiából pedig olyan diákok érkeztek magyar egyetemekre tanulni, akikről később kiderült, hogy még érettségijük sincs. Megjelent a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyve.

Mi lesz a roncspárt jövője?

„Csinálj a leharcolt, már működésképtelen ózdi kohó-művekből két év alatt Microsoftot” – így jellemzik az SZDSZ új elnökére váró fe­la­dat súlyát a liberális pártban, miközben egyre keményebb küzdelem kezd kibontakozni Fodor és Kóka, de különösen a két politikus stábja között. Sokan már a párt végzetes kettészakadásától tartanak.

Barbarizmus az elitgimnáziumban

Szabó József élt 17 évet. Halálának oka: a város legjobb gimnáziumába járó barátai előre megfontolt szándékkal, hideg­vérrel, brutális kegyetlenséggel meggyilkolták. A fiú szerdán még ott volt az iskolában a kihívás napi sport­rendezvényen, majd nyoma veszett; pénteken pedig már egy tóban találták meg a holttestét.

Bevállalták

A dm, azaz a drogerie markt ritka utat választott: felvállalja a család és a munkahely közötti, gyakran feszültséggel terhes kapcsolat enyhítését. Mivel dolgozóinak többsége hölgy, átálltak a részmunkaidős foglalkoztatásra, vállalva az ezzel járó többletfeladatokat is. Az elismerés gyorsan jött: a cég tavaly elsőként nyerte el a Legjobb Női Munkahely címet. A vállalkozás ezzel párhuzamosan növelni tudta forgalmát, miközben szű­kült a piac.

Gázra várva

Makó csodára vár. Ha gáz van, minden van – legalábbis erre számít a térség lakossága. Bár még mindig nem lehet biztosan tudni, megéri-e a hatalmas földgázkészlet felszínre hozása, biztató jelnek vehető, hogy a közelmúltban a világ egyik legnagyobb olajcége is beszállt a makói gázkincs kutatásába.

KÁVÉSZÜNET

Miért nyert a Manchester United?

Ha a döntőben nem is nyújtott felejthetetlent, de minden idők egyik legjobb mutatójával nyerte meg a Manchester United a Bajnokok Ligáját és az angol pontvadászatot. Az okokat kerestük, amiért a vörösök Európa trónján ülnek.

A vasember

Megérkezett a legújabb képregény-adaptáció, a Vasember formájában filmszalagra rögzítve. A mű minden igazi szuperhősfilm kritériumainak megfelel, csak furcsa módon a főhős itt nem természetfeletti képességekkel rendelkezik, csupán zseniális feltaláló.

A szolárium veszélyesebb a napnál

A meleg idő beköszöntével nagyon erős – és a lehető legkárosabb - UVB-sugárzást jelzett a héten országszerte a meteorológiai szolgálat: a 10-es skálán közel 8-as fokozatot. Magyarország és Csehország felett található a föld második legnagyobb ózonlyuka, ajánlott tehát az óvatosság: bőrtípustól függően 13 perc is elég lehet a leégéshez egy átlagos nyári napon.

Nemzeti Vágta

A hét végén kerül sor a Nemzeti Vágta fesztiválra és lóversenyre a budapesti Hősök terén. A kulturális rendezvény az országimázs részeként funkcionál, és látogatása ingyenes.

Golfozni jó

Ha eddig csak tévében láttunk golfot, de már kellően birizgálja a fantáziánkat, akkor vasárnap mindenképpen el kell mennünk valamelyik hazai golfpályára kipróbálni ezt a sportot… mert golfozni nagyon jó!

Csók a családnak, elmentem jazzsztárnak

Botos Robi 1998 decemberében Kanadába érkezett. Azóta számos versenyt megnyert, és a világ legkiemelkedőbb jazzmuzsikusaival játszott együtt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!