hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 06. 13. (XII/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Amerika a válság felé tart

Miután egyedül maradt a demokrata térfélen, Barack Obama kéthetes országjáró körútra indult. Ennek során a gazdasági problémákat állítja beszédei középpontjába és élesen bírálja ellenfele, a republikánus John McCain gazdasági elképzeléseit. Az Egyesült Államokban is gyorsan növekvő árak és a fenyegetően emelkedő munkanélküliségi ráta közepette a romló gazdasági helyzetnek, illetve az elnökjelöltek ígéreteinek megítélése döntő tényező lesz abban, kit választanak a polgárok novemberben az Egyesült Államok 44. elnökévé.

Búcsú Európától

Drámai bejelentések nélkül zajlik Bush utolsó európai körútja. Az amerikai elnök először Szlovéniába érkezett, ahol az Európai Unió és az Egyesült Államok csúcstalálkozójára került sor. Ezt követően Németországba, Olaszországba, és Nagy-Britanniába is ellátogat, majd a tervek szerint Észak-Írországban zárja útját, ahol az új kormányfővel találkozik. Az európai vezetőkkel folytatott egyeztetések központi témája az iráni atomprogram, mivel Bush távozása előtt szeretne újabb szankciókat hozni az iszlám köztársasággal szemben.

Európa harcban áll

A brit parlament olyan terrorizmus­­ellenes törvényről szavazott, amelynek az egyik, sokak által vitatott rendelkezése lehetővé tenné a hatóságok számára, hogy a gyanúsítottakat akár hat hétig is fogva tarthassák vádemelés nélkül.

Belföld

Új vezető az SZDSZ élén

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Fodor Gábor megválasztásával konzer­vá­lódik a jelenlegi helyzet az MSZP és az SZDSZ között: nem kötik újra a koalíciót, és miniszterelnök-cserére sem lehet számítani. Ennek többek között az az oka, hogy Fodor a vártnál kisebb arányban, mindössze két szavazattal győzött az SZDSZ elnök­választásán.

Baloldali rettegés a kétharmadtól

A Fidesz-kormány kibővíti a köztársasági elnök jogköreit, mandátumát nyolc évre meghosszabbítja, majd Orbán Viktor elfoglalja az elnöki széket, a kormányt pedig valamelyik párttársa vezeti tovább. A Fidesz kétharmados választási győzelme esetén ez a forgatókönyv sem elképzelhetetlen. Bár a pártban jelenleg a gazdasági témák vannak előtérben, Stumpf István ex-kancelláriaminiszter egy interjúban egyértelművé tette, hogy erőteljes közjogi reformokat is szükségesnek lát.

Csökkentenék az anyasági támogatás mértékét

Két év alatt újra beindíthatók a gazdasági növekedés motorjai? Növekvő foglalkoztatottság, húsz százalékkal magasabb bérek, csökkenő adók, egyidejűleg az állami költségvetési kiadások ezermilliárd forintos csökkentése mellett. Az eddig szép álomnak tűnő ígéretek valósággá válhatnak – állítják annak az új javaslatnak a kidolgozói, amelyből alternatív kormányprogram lett. A javaslatot a kormány a dobogókői ülésén is tárgyalta.

Kádár János gonoszsága

A történészek szerint a vérben és gyilkosságban fogant Kádár-rezsim történetének megkerülhetetlen forrása az a hanganyag, amelyet a héten játszottak le a Nyílt Társadalom Intézet galériájában. A hatás egyébként drámai, a tankönyvízű feldolgozások helyett a hallgató átéli, hogy intelligens, hús-vér embereket gyilkoltattak meg Kádár János és társai.

Hit és értékek

Blair és a hit

Tony Blair nem tétlenkedik, mióta búcsút mondott a brit miniszterelnöki bársonyszéknek. Amellett, hogy a világ egyik legjobban fizetett és legkeresettebb tanács­adója, valamint közel-keleti követ lett, létrehozott egy saját alapítványt is. Célja ezzel nem kevesebb, mint a vallások közötti megértés elősegí­tése.

Tokiói ámokfutás

Egy huszonöt éves japán férfi kegyetlen mészárlást végzett Tokió fiatalok által kedvelt bevásárlónegyedében. A helyszínen tartózkodó ifjakat sokkolta az esemény: az Akihabara negyedbe, amely eddig hírhedten a videójátékok, animék és mangák fantáziavilága volt, hirtelen beköszöntött a való világ.

HÁTTÉR

Futballkultusz

A futball Európa legjelentősebb tömegeket megmozgató ereje. Azosztrák-svájci közös rendezésű kontinensviadal idején csak Bécsbe 600 ezer vendéget várnak, a mérkőzéseket pedig – persze összesítve – 8 milliárdnál több néző fogja a televízión keresztül megtekinteni. A futballőrület már vallási jegyeket ölt: istenként imádott kedvencek, harci díszek, kegytárgyként vásárolt szuvenírek – és nem kevés anyagi áldozat. Az eddigiek alapján úgy tűnik, gólokban, meglepetésekben és egyéniségekben ezúttal sem lesz hiány – a futballhívők a helyszínen és a televíziókészülékek előtt is azt kapják, amire számítottak.

Nincs visszaút

Dore Gold az 1991-es madridi békekonferencia óta részese, hol tárgyalóként, hol tanácsadóként a közel-keleti BÉKETÁRGYALÁSOKNAK. A volt izraeli ENSZ-nagykövettel Jeruzsálemben beszélgettünk a térség és a világ legsúlyosabb kihívásairól és vitáiról.

Nyilatkozatháború a Vöröskeresztben

Vitát követően március 27-én a Magyar Vöröskereszt (MVK) Országos Vezetősége azonnali hatállyal felmentette a szervezet főigazgatóját, Czimbalmos Ágnest. A döntést a Vöröskereszt részéről vezetői alkalmatlansággal magyarázták, míg a volt főigazgató szerint inkább az általa tisztázni kívánt gazdasági ügyek miatt került sor a szakításra. Az ügy azóta is napirenden van, a szervezet jövőjéért aggódók abban bíznak, hogy az eset hozzájárulhat a MVK megtisztulásához és jövőbeli felemelkedéséhez.

"Taxisblokád" Brüsszelben

Magas infláció fenyegeti az EU gazdaságát az emelkedő üzemanyagárak miatt. A feszültség egyre nő, amit jelez, hogy a drága olajár miatt feldühödött halászok Brüsszelben megrongálták a bizottság Mezőgazdasági Igazgatóságának épületét, a spanyol–francia határnál pedig fuvarozók torlaszolták el az autópályákat.

Időzített bomba

Forrong a Fejér megyei Pátka. Az ezerhatszáz fős település életét hosszú évek óta megkeseríti nyolc-tíz cigány származású személy, akik „lopnak, csalnak, verekednek”. A többség mindeddig tűrt. A cérna a hét­­­­­­­végén szakadt el, mikor is a rendőrök letartóztattak három pátkai polgárőrt, mert a gyanú szerint Molotov-koktélt dobtak az egyik roma házára. A helyiek azóta szimpátiatüntetéseket tartanak a polgárőrök mellett, és azt állítják: valójában önmerénylet történhetett, hogy így vonják ki a forgalomból a cigányok megfékezésében eredményes polgárőröket. Szerda délután az egyik polgárőr beismerte a támadást.

Kártyaparti

Második, javított kiadás – így is aposztrofálhatnánk a napokban útjára induló 2. Széchenyi kártyát, amely számos könnyítést tartalmaz az előzőhöz képest.

Kizárt kisvállalkozók

Noha folyamatosan nyílik lehetőség uniós és állami, önkormányzati pályázatokra, az eddigi tapasztalatok szerint a hazai kis- és középvállalkozások fokozatosan kiszorulnak ezen lehetőségekből. Lapunknak nyilatkozó szakember szerint azonban van megoldás a problémára.

KÁVÉSZÜNET

GERA: a Fulham jelentős előrelépés

London legrégebbi, nagy múltú és patináns csapatához, a Fulhamhez igazol Gera Zoltán. A magyar válogatott csapatkapitánya többek között azért is döntött a csapat ajánlata mellett, mert az amúgy világhírű edzője többször kifejezte: nagyon számít Zoltán játékára.

Egy férfias politikus

Az amerikai elnökválasztás egyik versenyzője, Hillary Rodham Clinton a múlt héten formálisan kiszállt a „nemzeti vágtából”. Azonban aki ismeri Hillaryt, az tudja jól, hogy a hatvanéves volt first lady nem adja fel a hatalomért való küz­delmet. Külügyi elem­zők szerint Obama vereségére játszik, s készül 2012-re…

Drágán védd az életed

Elfogyott a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő­gyulladás elleni vakcina, különösképp a felnőttváltozata. Ha kapni egyáltalán oltószert, akkor egy kétgyermekes család beoltása jelenleg ötvenezer forintra rúg. Az illetékesek szerint a gyógyszertárak gyermekvakcinákból nemsokára újból rendesen el lesznek látva, de a felnőt­teknek való ol­csóbb oltóanyagok év vége előtt nem lesznek elérhetők.

Rodosz

A rodosziak büszkék arra, hogy szigetük Apollón kedvence volt, aki annyira szerette ezt a helyet, hogy minden földi bájjal megáldotta. Legfőként rengeteg napsütéssel, hiszen itt az év 300 napján ragyog az ég. A nagy hódítók pedig kultúrájuk gazdag hagyatékával adóztak az utókornak. Én azonban arra hajlok, hogy Rodosz a ren­­geteg rózsáról kapta a nevét, amely már janu­árban elkezdi a bimbózást, és egészen őszig betölti illatával a szigetet.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!