hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 10. 17. (XII/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A vezér halála és a politikai higiénia

Minden ember halála családja és barátai számára szomorú esemény. Az is természetes, hogy egy pártvezér hirtelen halála megrendíti híveit. De ebből a gyászból máris politikai hasznot akarnak húzni Haider elvtársai, és ehhez nemcsak a katolikus egyház, de az ország politikai elitje is hozzájárul.

Zavargások Akkóban

Akkó észak-izraeli város neve már egy hete előkelő helyen szerepel a nemzetközi hírekben, mióta zavargások törtek ki zsidók és arabok között a vegyes lakosságú városban. A baj akkor kezdődött, amikor egy izraeli arab állampolgár, egy vallásos zsidók lakta negyeden gépkocsijával áthajtva megsértette a jom kippur napján érvényes autóhasználati tilalmat. A szakértők most attól tartanak, hogy az incidens alapja lehet egy nagyobb, már régóta kirobbanni látszó konfliktusnak.

Válságcsúcs

Zsúfolt program elé néztek a hét elején a brüsszeli EU-csúcs résztvevői. Bár előzőleg az eurózóna tagállamainak vezetői párizsi tanácskozásuk során már kidolgozták akciótervüket a pénzügyi válságra, bőven maradt még feladata a brüsszeli csúcsnak is.

Megfigyelték

Rendszeres megfigyelés alatt tartotta a francia titkosszolgálat Nicolas Sarkozy francia elnök korábbi feleségeit és szeretőit. Az akkor már szárnyaló politikus szexuális kicsapongásai után az előző francia elnök, Jacques Chirac megbízására kutakodtak beépített ügynökök 1992 és 2004 között.

Fordulat

Jesse Jackson baptista tiszteletes a New York Postnak adott interjújában kijelentette, hogy „bár a »cionisták, akik évtizedek óta irányításuk alatt tartják az amerikai politikai életet« továbbra is erő­sek, súlyos hátrányba fognak kerülni, amikor Barack Obama beköltözik a Fehér Házba”.

Belföld

Az elit és az állambiztonság

„Ha elkezdenénk bolygatni a há­ló­zati személyek kilétét, akkor azokat az embereket ismernék meg a másik oldalukról, akik vezetik az országot, az egyházakat vagy a dip­lomáciai kart” – vélekedett a Hetek­nek adott interjújában Kenedi János. A tudományos kutató által vezetett, az állambiztonsági doku­mentumokat vizsgáló bizottság jelentése szerint új, úgynevezett „dossziétörvényre” van szükség az iratnyilvánosság, a megfigyeltek kárpótlása és a tudományos megismerés biztosítása érdekében.

Halállisták az MDF-ben

Az MDF-frakció megmentése újabb epizódként szolgált a párt körül zajló, egyre regényesebbé váló események sorában. Úgy tűnik, Dávid Ibolyának végleg sikerült összerúgnia a port Csányi Sándorral, miközben a belső frontvonalakon sem csitul a feszültség. A budapesti almássysta vezetőket állítólag egy „halállista” alapján igyekeznek eltávolítani a pártból.

Családellenes jogalkotás

Az új polgári jogi kódex (Ptk.) körül kialakult társadalmi vita egyik legviharosabb frontja a homoszexuális együttélésnek is kedvező élettársi kapcsolat szabályozása. A parlamentben folyó csörték mellett egyre több egyház és civil szervezet is állást foglal a témában, elsősorban a konzervatív családmodell védelmében.

Hit és értékek

A szukkót és a Messiás

A szukkót („sátrak”) az Úr ünnepeinek sorában az utolsó nagy ünnep, melynek történelmi, természeti vonatkozásai a jelenlegi világkorszakot lezáró prófétai eseményekre utalnak. Történelmi, nemzeti jelentése az Egyiptomból történt kivonulással függ össze: „Sátorban lakattam Izrael fiait, amikor kihoztam őket Egyiptom földéről” (3Móz 23:43); tehát arra a történelmi időszakra emlékezteti közel 3500 év óta a zsidóságot, amikor is az Úr dicsősége éjjel tűzlánggal, nappal pedig felhőben volt jelen a pusztában Isten népe között.

HÁTTÉR

Krach és baj

„Életem krízise. Nem láttam ehhez foghatót, és valószínűleg nem is látok” –fogalmazott a sokat tapasztalt, tőzsdei spekulációból meggazdagodott Soros György. Nem Soros György az egyetlen, aki értetlenül szemléli a hetekben zajló eseményeket. Bokros Lajostól kezdve számos nagy nevű gazdasági szakember beismerte, nem gondolták volna, hogy ekkora ereje van az USA-ban keletkezett válságnak. De nagyobb gond az, hogy nem látható a dolgok kimenetele.

Az is baj, ha gazdag, az is, ha szegény

„Két órán keresztül panaszolták, hogy cigányok fosztották ki őket. És a tizenhét, fiatalkorúak által elkövetett rablásból tizenhét cigány tettes volt. Ezért kérdeztem azt, hogy a cigány vezetők szerint mi ez, ha nem cigánybűnözés. Talán arab?”

Optimista szomszédok

Tíz évvel ezelőtt komoly pénzügyi krízis előtt állt Szlovákia, a csőd szélére került a legnagyobb bank, jövőre pedig másodikként csatlakozhatnak az eurózónához a poszt­kommunista országok közül. A siker titka egyértelműen a reform – fogalmazott Iván Miklós, a szlovák reformok atyja.

Tanácsok válság idejére

Egy hét alatt nagy és – egyelőre úgy tűnik – negatív fordulat történt Magyarországon: gyakorlatilag megszűnt az utóbbi időben a lakossági és vállalati beruházások növekedésében döntő szerepet játszó devizahitelezés, és megingott az ország gazdasága iránti külföldi bizalom is.

Az összeomlás szele

Felére csökkent olajárak, a grúz válság nyomán kialakult hidegháborús hangulat miatti tőkekivonás, bank- és tőzsdecsőd: néhány hét alatt összeomlott az orosz gazdasági csodáról az elmúlt években kialakult kép. Elemzők szerint a mostani válság idején Moszkva nem számíthat a nyugati segítségre, ezért inkább az ázsiai és közel-keleti térségben erősítheti kapcsolatait.

Tudományos hadviselés

Amikor 1978-ban napvilágot látott Edward Said palesztin irodalomtudós azóta magyarul is olvasható munkája, az Orientalizmus, Said nemcsak az 1968 óta tartó tudományos paradigmaváltásnak adott nagy lendületet, hanem képletesen szólva, súlyos követ adott az intifáda harcosainak kezébe is. A Columbia Egyetem azóta elhunyt keresztény professzora később – ha szimbolikusan is – valóban követ ragadott a 2000-ben kezdődött második intifáda idején, mégis az 1978-ban feldobott kő sokkal veszélyesebbnek bizonyult, mint a két intifáda összes eldobott köve.

Feketevágás

Nem elég szigorú a törvényi szabályozás, ezért ölthet lassan balkáni méreteket a falopás Magyarországon – vélik az erdőtulajdonosok. Az esetek nagy része felderítetlen marad, pedig néhol egészen komoly erdőrészeket csupaszítanak le egyik napról a másikra. A lopott fára vevő mindig van, hiszen a tolvajok a hivatalos árnál jóval olcsóbban kínálják a kitermelt rönköket.

Nem nevetünk a bohócon

Bohócok tüntettek a Fővárosi Nagycirkusz előtt. Azt kifogásolták, hogy Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában az új műsor bohócok nélkül fog zajlani. Az új műsorban egyébként állatok sincsenek, de szerencsére az oroszlánok nem vonultak az utcára.

Nyomorultak

Úgy tűnik, a több mint egy hónapja futó hajléktalan-show nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A magyarok ugyanis nem kíváncsiak a „nagy lehetőségre”, a műsor nem szerepel a nézettségi toplistán. A szociális munkás szerint az emberi jóérzést sértő műsor nem a szereplőkre, sokkal inkább a készítőkre nézve szégyenletes.

KÁVÉSZÜNET

Az utolsó ítélet

Úgy tűnik, hogy a kilencvenes évek egyik legellentmondásosabb médiahőse, O. J. Simpson élete hátralévő részét börtönben fogja tölteni. Egy Las Vegas-i bíróság december 5-én mondja ki rá a végső ítéletet, miután az esküdtek 3 hónapnyi tárgyalás és egy 13 órás belső vita után bűnösnek találták őt egy tucat vádpontban – köztük emberrablásban és fegyveres rablásban is. Az ítélet 5-től 30 évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Terror a munkahelyen

A munkahelyi zaklatás, „szekálás” (vagy más néven mobbing, bossing, lelki terror) egyre gyakoribb jelenség hazánkban is. Ennek során a kolléga minden apró hibáját felnagyítják, módszeresen kipellengérezik és megalázzák, hogy lehetőleg magától felmondjon. A háttérben szinte kivétel nélkül a munkatársak vagy akár a főnök részéről megnyilvánuló irigység, féltékenység, rosszindulat áll.

Teniszparádé Budapesten

A tenisz egy történelmi pillanatának lehettünk tanúi: Björn Borg és John McEnroe utoljára egymás ellen a Papp László Arénában. A magyar teniszrajongók régi álma vált valóra annak köszönhetően, hogy a kétszeres Grand Slam páros bajnok, Taróczy Balázs Budapestre hozta a Black Rock Tour of Champions ATP-sorozat versenyét.

kísérleti fasizmus

A totális eszmék a gyomhoz hasonlóak. Hiába irtják és tiltják – idővel felütik a fejüket. A Hullám című filmben egy hét alatt szélsőséges mozgalom jön létre egy tanórai kísérletből, amely igazolja, hogy a mai Nyugat szórakozó ifjaiban éppúgy ott lakozik a szörny, mint a weimari Németország reményvesztett tömegeiben, akik Hitlert hatalomba segítették. A valós esetre épülő alkotás szerint némi tömeglélektannal a lelkekben bújó fenevad bármikor előhívható.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!