hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 10. 31. (XII/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A döntés napja

Végéhez érkezett az Egyesült Államok elnöki posztjáért közel két éve tartó heves küzdelem. Kevesebb, mint egy héttel a választások előtt valamennyi közvélemény-kutatás Barack Obama demokrata elnökjelöltet hozza ki végső befutónak, a legfrissebb eredmények szerint azonban szoros küzdelem várható.

Mi történik döntetlen esetén?

Az amerikai választási rendszerben az a jelölt kerül az elnöki székbe, aki elegendő államban győz ahhoz, hogy az így elnyert elektori szavazatok alapján többséget szerezzen. Mivel jelenleg 538 elektort lehet elnyerni, ezért az nyer, aki legalább 270 elektort tudhat maga mögött.

Neonácik végeztek volna Obamával

„Ámokfutásos gyilkolás” kitervelésével vádol az amerikai szövetségi ügyészség két férfit, akik több tucat afroamerikaival akartak végezni, mielőtt Barack Obama szenátor meggyilkolására is kísérletet tettek volna.

A botlás városa

Nem ad más képviselőnek kor­mányalakítási megbízatást és az általános választások előrehozatala mellett foglal állást – jelentette be Simon Peresz köztársasági elnök, miután Cipi Livni miniszterelnök-jelölt közölte, hogy kormányalakítási tárgyalásai kudarcot vallottak. Az előrehozott választásokra 2010 helyett már jövő februárban sor kerül.

Belföld

Elmaradt az infarktus

Botrányos, hogy Magyarország egyetlen európai uniós tagállamként kénytelen visszamenekülni a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank hiteler­nyője alá. Ezt Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke nyilatkozta lapunknak. Szerinte a 25,1 milliárd dolláros hitelkeretről szóló megállapodás azt jelenti, hogy enélkül bármikor bedőlhet az államkassza. Információink szerint a hitelért cserébe vállalt megszorító intézkedések sokkal keményebbek is lehettek volna.

Veszélyeztetett munkahelyek

Kopogtat az ajtónkon a gazdasági válság következő fázisa. Milyen mértékben emelkedhet a munkanélküliek száma a követ­kező évben?

A hét eseményei

Pert nyertek Veres János fiai

Bombatörténet

Október 23-án az esti órákban az autójában talált robbanóeszközök miatt a rendőrség őrizetbe vette Tölgyessy Krisztiánt.

Menekülés a családba

Abnormálisan rettegnek a magyarok az elszegényedéstől, mivel a többség szerint tervezhetetlen a jövő, mindenki szabálysértő, nem lehet bízni senkiben. Az emberek az egyéni túlélésre játszanak, de ebbe a taktikába csak mindinkább belekeseredni, belebetegedni és belehalni lehet. Ez a hozzáállás különösen veszélyes gazdasági krízis idején, megsokszorozhatja annak erejét. Az egyetlen meglévő ellenszer a magyar társadalom család- és házasságközpontú értékrendje. A jó házasság és család ugyanis kimutathatóan a legerősebb egészségvédő tényező a világon.

Vakcinavita

„Ingyen akarja dolgoztatni a háziorvosokat az állam” – állította a Heteknek az országos hírnévre szert tevő háziorvos, aki a napokban megtagadta az egyébként ingyenes influenza elleni védőoltás beadását. Minden érintett jogszabályokkal magyarázza az igazát, a kérdés pedig egyre aktuálisabb: egy ENSZ-jelentés szerint világszerte 70 millió áldozatot is követelhet a következő influenzajárvány.

Hit és értékek

Hitek és választások

Az amerikaiak hetvenöt százaléka azt állítja magáról, hogy a vallás fontos szerepet játszik az életében. Minden negyedik választó protestáns evangéliumi kereszténynek vallja magát. Nem véletlen, hogy az elnökválasztás során a jelöltek üzenetükben, programjukban, életrajzuk megismertetése során figyelembe veszik ennek a meghatározó társadalmi csoportnak a szempontjait. Corwin Smidt professzor (kis képünkön), aki a budapesti előadása után nyilatkozott lapunknak, munkatársaival együtt az elmúlt három választás során országos felmérést készített a hit és a választás összefüggéseiről.

HÁTTÉR

Veszélyzónában Magyarország

Magyarország a 13. helyen áll a veszélyesnek minősített országok rangsorában. Szégyenszemre olyan országokkal kerültünk egy „társaságba”, mint a gyakorlatilag a polgárháború szélén táncoló Pakisztán vagy a kommunizmusból éledező, évszázadok óta fejletlen Vietnam.

Most bűnhődik az ország

„Óriási presztízsveszteséggel jár, hogy uniós tagországként újra könyörögni kellett az IMF-nek hitelért, ráadásul olyan általunk korábban fejletlennek tartott országokkal kerültünk egy sorba, mint Pakisztán és Ukrajna. Ez következménye az évek óta tartó felelőtlen politizálásnak” – nyilatkozta lapunknak Holtzer Péter közgazdász, Ðaz Oriens pénzügyi tanácsadó cég egyik tulajdonosa. A Nyug­díj és Időskor Kerekasztal elnöke szerint a jelenlegi válság esélyt teremt a tabudöntögetésre, többek között a nyugdíjrendszer ügyében is.

Egyenlő esélyek válsága

Számos elemző arra figyelmeztet, hogy a gazdasági növekedés lelassulásával a munkanélküliség megugrására kell számítani. Az USA-ban eddig már több tízezer ember veszítette el a munkáját.

Vége a kapitalizmusnak?

Richard W. Fisher, a Texasi Szövetségi Tartalékbank elnöke a Nemzetközi Valutaalap részvételével tartott rendkívüli találkozóján Teng Hsziao-ping kínai kommunista vezető egy mondatával illusztrálta az állami beavatkozás okát:

Boszorkány- generáció

Az október 31-én ünnepelt halloween szokásaiban és rítusaiban központi szerepet játszanak a mágikus elemek. A boszorkányünnepként is emlegetett nap hatása azonban amerikai szociológusok szerint ma már túllép az évi egyszeri szórakozáson. Egyes közelmúltban készült felmérések szerint a varázslás, igézés és horoszkópolvasás mind nagyobb tért hódít a tinédzserek körében.

Cinizmus és hit

Kétszer annyi somogyi gyermek vallja vallásosnak magát, mint tíz évvel ezelőtt. Így ma már minden második nebuló hisz Istenben. A 8–15 éves korúak többsége minden este imádkozik, fejből fújja a Tízparancsolatot, miközben homlokegyenest másként él a gyakorlatban – többek között ez is kiderült abból a felmérésből, melyet nemrég készített a Kaposvári Egyetem.

Az Arany Horda titka

A magyar identitástudat történelmileg változó helyzetének egyik meghatározó tényezője a magyarok eredete. Hóman Bálint egykoron azt mondta: csak egy a biztos, hogy keletről jöttünk. Ma már ezt sem mondhatná, mert van olyan elmélet, amely szerint a magyarság mindig is a Kárpát-medencében élt.

A Kelet népe

1908 – korszakhatár a magyar irodalomban, még akkor is, ha általában egyéb korszakhatárokhoz hasonlóan ez sem igazán pontos. A Nyugat megalapításával létrejött a 20. század legnagyobb hatású magyar irodalmi orgánuma, ám ha a modern irodalmi törekvések kezdetét keressük, akkor az előzményekhez kell visszanyúlnunk. Magyar Géniusz, Holnap antológia, inkább övék a kezdet érdeme, de az életképesség erénye mindenképpen a Nyugaté.

KÁVÉSZÜNET

Warren Buffett

Ki az, aki még a globális recesszió idején is változatlan lendülettel vásárolja fel a környező cégeket? Ki az, akit mind a két amerikai elnökjelölt örömmel választana kormánya pénzügyminiszterének? Ki az, aki vagyona kétharmadát eladományozza, ha úgy hozza úri jókedve? Ő Warren Buffett, aki méltán nyerte el idén a „világ leggazdagabb embere” címet.

Mi történt, Ági?

Szávay Ágnes tavaly az év női sportolója volt, miután egyetlen idény alatt a 210. helyről a 19.-re ugrott előre a világranglistán. 19 évesen valóságos sztár lett, aki már a világelső Henin legyőzéséről beszélt többek között lapunknak is. Ehhez képest idén a tornák csaknem feléről már az első forduló után távozni kényszerült.

A nyuszi mindent visz

A nyuszis cuccok garantált kasszasikert jelentenek a gyerekek között. Nyuszik díszítik a füzeteket, tolltartókat, öveket, ruhadarabokat, és a kislányok kikönyörgik őket a szüleiktől. A szülők nem szeretik, ha nyaggatják őket, ezért oda se nézve nyúlnak a pénztárcájuk után.

Néhány óra hendikep

Érdekli önt, hogyan kommunikál egy süket meg egy vak egymással? Találkozott már olyan mozgássérült sráccal, aki állva marad a villa­moson, mondván: „üljenek le inkább az idősek, én még csak huszonhárom éves vagyok”? Az Ability Parkban ráadásul technikailag is kipróbálható, milyen érzés süketnek, vaknak, mozgássérültnek lenni, a kiállítás végén pedig azzal a felismeréssel távozhatunk, hogy az épek a „bénábbak”.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!