hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 11. 07. (XII/45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hontalanok országa

Humanitárius katasztrófa árnya vetült ismét a közép-afrikai Kongóra. Az Afrika zöld szíveként emlegetett óriási, 905 négyzetmérföld területű államban kiújult etnikai háború megfékezésére az angol és a francia külügyminiszter is azonnal a térségbe utazott. A közvetítés első számú célja, hogy a tárgyalóasztalhoz tereljék vissza a jelenleg harcoló feleket, és ezzel megakadályozzák a konfliktus eszkalálódását a kongói hadsereg és a tuszi gerillatábornok, Laurent Nkunda milíciái között.

Harc az adatgyűjtés ellen

Miután egy sor különleges autó jelent meg az utóbbi hónapokban német városok utcáin tizenegy lencsés, 360 fokban fotózni képes kamerákkal a tetejükön, oldalukon pedig Google felirattal, egy alig ötezer lakosú észak-német kisváros, Molfsee szembeszállt az amerikai „adatóriással”, és közlekedési rendeletekre hivatkozva egyelőre sikeresen kitiltotta utcáiról a Google legújabb projektjét, a Street View-t.

Belföld

Csak időt nyert az ország, a krízis nincs megoldva

Az államcsődközeli helyzetért mindössze 15 százaléknyi „felelősség” terheli a Fideszt, a maradék 85 százalék a szocialistáké – vélekedett a Heteknek adott interjújában Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke. Az egyetemi tanár szerint a nemzetközi hitelekkel mindössze annyi történt, hogy az ország égető problémáinak a megoldásához újabb 17 hónapnyi időt nyertünk. Ha azonban nem élünk a lehetőséggel, nem ússzuk meg ennyivel a krízist.

Puskaporos helyzet

Egyelőre nem tudni, hogy cigányellenesség vagy uzsorakölcsön miatti nézeteltérés – esetleg valami egészen más ok – áll-e a nagycsécsi Molotov-koktélos rajtaütés hátterében, amelyben két roma – egy férfi és egy nő – életét vesztette. Annyi bizonyos, hogy az elmúlt időszakban több hasonló eset is történt az országban. Lakatos Attila Borsod megyei cigányvajda szerint polgárháború réme fenyeget.

A hét eseményei

Szeretettek és utáltak A Fidesz a legszimpatikusabb magyar párt – derült ki a Századvég és a Forsense október 8. és 21. között végzett közvélemény-kutatásából. A legelutasítottabb pártok sorrendje a következő: Munkáspárt, MIÉP, FKGP, Jobbik, SZDSZ, KDNP, MDF.

Szlovák brutál

Nincs racionális magyarázat a szombati dunaszerdahelyi magyarverésre, amely a hírekkel ellentétben nem az anyaországi szélsőjobbosok ellen, hanem szlovákiai magyarok ellen irányult. A brutális rendőrtámadástól néhány méterre tartózkodó forrásunk szerint a hatalom üzenete egyértelmű volt: tudatták, ki az úr a háznál. Csak az nem világos, mi lehetett a céljuk.

Nyelvében élne a nemzet

Nyelvében él a nemzet – a klasszikusnak számító mondat mai, kárpát-medencei megvalósítása nehéz feladat elé állítja a határainkon túli, magyarságukat nyíltan vállaló polgárokat. Hiába az unió kisebbségi chartája, a szomszédos kormányok engedelmes bólogatása ellenére sem lehet érvényt szerezni a magyar nyelv használatának a mindennapokban.

Hit és értékek

Billy Graham

„Életem egyetlen célja, hogy segítsek az embereknek személyes kapcsolatot találni Istennel, amely hitem szerint Krisztus megismerésén keresztül jön létre” – vallja Billy Graham. Az amerikai evangélista, aki mindenki másnál több embernek hirdette az evangéliumot, a napokban tölti be kilencvenedik évét. Az „elnökök barátja”, „Amerika pásztora”, a „különleges megbízatású nagykövet” egész életét az evangélium, Isten szeretete hirdetésének szentelte. Kilencvenedik születésnapjára fiai és munkatársai különleges ajándékkal kedveskednek neki: tisztelői és a szolgálata során megtért személyek interneten érkezett üdvözletét, vele kapcsolatos bizonyságait gyűjtötték össze a számára, hogy bátorításként átnyújthassák a testben már törékeny, de szellemben friss prédikátornak ezt a valódi „szeretetcsomagot”.

HÁTTÉR

Obama és az amerikai álom

Barack Obama győzelmével ért véget az Egyesült Államok történetének eddigileghosszabb és legdrágább elnökválasztási kampánya. A washingtoni Fehér Ház előtt már készítik az emelvényeket, amelyeken január 20-án Obamát beiktatják Amerika 44. elnökének.

Az új elnök hátat fordít Izraelnek?

Terroristabarát, muszlim, Izrael ellensége. Ilyen és hasonló vádakkal illették Barack Obamát a választási kampány során. Talán a vádak súlyossága miatt érezte fontosnak a politikus, hogy interjút adjon a Jerusalem Postnak.

A szenvedély teszi a játékost

Magyar edzők közül senki sem ült annyit NB I-es mérkőzésen a kis­pa­don, mint Garami József. Az MTK 69 éves mestere a legendás Lakat Károly rekordját döntötte meg, amikor nemrégiben 626. alkalom­mal vezényelt az első osztályban. Számos tehetség került ki kezei közül, és csapataival három bajnoki címet és öt kupagyőzelmet gyűjtött be. Szerinte nem a szak­mai színvonallal van a gond Magyar­or­szágon, hanem az utánpótlással.

Kicsi tengerpart nyerni Amerika választás

Miközben tízezrek ünnepelték Barack Obama győzelmét a demokrata jelölt chicagói főhadiszállásánál, a nemzetközi politikai porondról is sorra érkeztek a gratulációk és a jókívánságok az Egyesült Államok leendő elnökéhez. Bár egyes vélemények szerint Franklin D. Roosevelt 1933-as hivatalba lépése óta egyetlen amerikai elnöknek sem kellett akkora kihívásokkal szembenézve megkezdenie fehér házi munkáját, mint amilyenekkel Barack Obamának kell majd, most még az ünneplésé a főszerep.

Hamburgeres szittya magyar

Idehaza az Amerikai Kereskedelmi Kamara szervezett nagyszabású választási partit a budapesti Corinthia Grand Hotel Royalban.A detektoros kapu után nyomban mártogatós chips fogadja az embert, majd a lépcsőfordulóban Obama–Biden- vagy Mc­Cain–Palin-csomagot lehet választani, amely a jelöltekről szóló ismertető mellett nemcsak jelvényt tartalmaz álláspontunk felvállalására ösztönözve, hanem a Függetlenségi Nyilatkozatot és az Egyesült Államok Alkotmányát is. Bárhogy is erőlködik az ember szeme, a későbbiekben sem igen lehet republikánus kitűzőt felfedezni a hajtókákon.

Hátramenetben

Az elmúlt években több autógyártó cég is rekordot rekordra halmozott, folya­ma­tosan nőtt az eladott gépjárművek száma, köszönhetően elsősorban a hiteleknek, melyek megkönnyítették a piac kiter­jesztését azokra, akik nem tudtak vagy nem akartak készpénzért gépkocsit vásárolni. A szakmabeliek már jó előre látták, hogy nagyjából ugyanaz lesz a helyzet, mint az amerikai ingatlanpiaccal: egyszer ez a léggömb is kidurran.

Bankdiktatúra

„Magyarországon az ügyfeleket krízis idején sem védi semmi a bankokkal szemben, miközben a bankok még inkább bebiztosítják magukat a hitelkihelyezések során” – mondja Lénárt Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének elnöke.

A hét eseményei

Fellendülés jöhet az USA-banLondoni elemzők szerint – történelmi tapasztalatokra alapozva legalábbis – fellendülés következhet az amerikai elnökválasztást követően. Jim Paulesen, a Wells Capital Management alapkezelő elemzője a Financial Timesnak elmondta: ez szinte független az új elnök személyétől.

A legrosszabb még csak most jön

Talán hóbortos professzornak tartották azokat a közgazdászokat, akik évekkel ezelőtt egy pénzügyi válság kitöréséről szóltak. Nouriel Roubinire, a New York Egyetem közgazdász professzorára, vagy Paul Krugmanra – aki megkapta a szakmájában az idei Nobel-díjat – ma már nem legyintenek. Politikusok, üzletemberek lesik a szavaikat, hátha megmondják, mi következik ezek után.

KÁVÉSZÜNET

Tömegek karmestere

November 12-én a Papp László Budapest Sportaréna falai közt újra felcsendülnek az Oxygene című legendás zenemű tételei a francia szintetizátormester Jean Michel Jarre előadásában, aki világ körüli turnéján Budapestet is útba ejti. A hatvanéves világsztár ma is fiatal lázadó rocker benyomását keltő külsővel lép a publikum elé, hogy megünnepelje minden idők legnagyobb példányszámban elkelt lemeze megjelenésének 30. évfordulóját.

Haj-jaj

Kevesen elégedettek a hajukkal: akinek göndör, egyenes hajat szeretne, akinek fekete, szőkét, és fordítva… Az mindenesetre tudható, hogy hajunk fénye, csillogása egészségünk tükrözője: helytelen kezelés, hiányos táplálkozás vagy stressz hatására megfakulhat, töredezetté válhat, korpásodhat, súlyosabb esetben pedig kóros hajhullási folyamat is elindulhat.

Brazil dráma

A Forma–1 évzáró futamát Brazíliában rendezték, és a versenyt a brazil Felipe Massa nyerte, ám mégis csalódottan szállt ki a vezetőfülkéből.

Dunántúl, a gyógyfürdő-paradicsom

Év végéig bőséges kínálatból válogathatnak azok, akik a dél-dunántúli régió valamely gyógy- vagy termálfürdőjét meglátogatják a Magyar Turizmus Zrt. „A vizek éve” kampánya keretében. Az Európában unikális gyógyvíz-összetételű Harkányfürdőn kívül megújult a kaposvári Virágfürdő, ahogy a háromgenerációs sikondai termálfürdő is. A saját gyógyvizes hőgyészi Apponyi Kastélyszálló vagy az ötcsillagos ékszerdoboz kutas-kozmapusztai Hertelendy Kastély pedig a vendéglátás csúcsát jelentik. Az utazni vágyók mintegy 40 szálláshelyen tölthetnek el három éjszaka áráért négyet, miközben Európa legtisztább égboltjában is gyönyörködhetnek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!