hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 11. 14. (XII/46) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Új irány, friss levegő

Barack Obama megválasztása után az amerikaiakat nemcsak a győzelemhez vezető út, hanem az új elnökre váró legfontosabb kihívások is foglalkoztatják. Összeállításunkban politikai elemzőket kértünk meg arra, hogy segítsenek értelmezni a világszerte nagy figyelemmel kísért választást.

Odaígérték Jeruzsálemet

Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök Jitzak Rabin meggyilkolásának 13. évfordulóját választotta arra, hogy az izraeli miniszterelnökök között elsőként nyíltan arra szólítson fel, hogy a béke érdekében Izrael vonuljon vissza az 1967-es hatnapos háború előtti határok mögé.

Belföld

Veszélyes játék a nemzeti érzelmekkel

Szélsőség és szél­sőség között akkora a különbség, mint Makó és Jeruzsálemközött – érvelt Gyurcsány Ferenc a parlamentben, arra utalva, hogy a magyarországi szélsőségesek marginális pozícióban vannak, míg szlovák megfelelőik tagjai az ottani kormánynak.

A hét eseményei

Veszélyes munkaLetartóztatták az RTL Klub munkatársát a mozgássérülteknek kiállított uniós parkolóigazolványok hamisításáról készített riportjával összefüggésben. A rendőrség szerint az ügyészség utasítására gyanúsították meg az újságírót, az ügyészség szerint viszont a BRFK saját hatáskörében döntött így.

Zuschlag nem akart jobbágy lenni

Újabb megdöbbentő részletek hangoztak el a továbbgördülő Zuschlag-perben. A bukott politikus Terror Háza előtti viccelődése, illetve a pályázati pénzekkel kapcsolatos ügye után is súlyos bánatpénzeket követelt az MSZP-től.

Arrogancia és mohóság

Az Erdő Péter bíboros üzenetével induló, egész napos rendezvény egyik elsődleges célja a gazdasági válság nyomán zajló államosításokkal, illetve mindennemű állami beavatkozással szembeni tiltakozás volt – különös tekintettel a visszatérő szocializmus veszélyére, valamint az egyház és az állam szétválasztására, amely immár az USA-ban is napirenden van.

Leverte a postást a pap

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének alapos gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség a Vas megyei Győrvár plébánosa ellen, aki súlyosan bántalmazta a helyi postást.

Földre küldve

Uniós csatlakozásunk óta folyamatosan növekszik az import élelmiszertermékek aránya bevásárlókosarunkban. Becslések szerint emiatt mintegy 600-700 milliárd forinttól esik el a nemzetgazdaság. Még nagyobb baj, hogy nem használjuk ki adottságainkat, amelyeknél fogva a honi mezőgazdaság „tejjel és mézzel folyó Kánaán” lehetne, és minőségi termékei nemcsak a hazai boltok polcait tölthetnék meg, hanem az európai és világpiacokon is sikeresek lehetnének. Ehelyett az uniós tagállamok közül nálunk lehet a legkevesebb haszonállatot látni az utak mentén, szabolcsi almából pedig 100 ezer tonna rohad el idén a fák alatt.

Hit és értékek

Pofozkodás a Szent Sírnál

Az izraeli rendőrök bilincsbe verve vitték el a vörös stólát viselő örmény és a fekete reverendát hordó görög ortodox egyház képviselőjét, akik – számos hívő rész­vé­telével – Jeru­zsá­lemben éppen a Jézus sírjának tartott sziklaüreg előtt estek egymásnak. A westenfilmekbe illő tömegverekedés képei bejárták a világot. A konfliktus nem előzmények nélküli: a Szent Sír körül évszázadok óta izzanak az indulatok.

HÁTTÉR

Magyarország csodálatos megmenekülése

Napokra volt az ország az államcsődtől és attól, hogy négyszáz forintba kerüljön egy euró. Ez azt jelentette volna, hogy minden magyar embernek a vagyona, fizetése vagy nyugdíja 30–40 százalékkal kevesebbet ért volna. A törékeny helyzetet az okozta, hogy pár hétig nem volt Magyarországon olyan erő, se politikai, se pénzügyi, amely képes lett volna megakadályozni az összeomlást. Végül az erő „felülről” jött: gigantikus, 5 ezer milliárd forintnyi nemzetközi hitel formájában, és az európai politikai elit védelmével. Az alábbiakban azt próbáljuk meg vázolni, hogy mi is történt Magyarországgal.

Harcban az éterért és a szívekért

Hogyan látja Amerika, valamint a keresztényég helyzetét és jövőjét egy volt republikánus elnökjelölt-aspiráns? A CBN televízió alapítója és frontembere 1988-ban George W. Bush ellenfele volt a republikánus jelöltségért folytatott versenyben. Pat Robertsonnal néhány nappal az amerikai elnökválasztás után a CBN virginiai központjában beszélgettünk.

Vasszigor

A fémtolvajok ideje lejárt, vége a szabadrablásnak – állítja a nagypolitika, miután az Országgyűlés még idén ősszel tárgyalja a kormány színesfémek kereskedelmével összefüggő visszaélések visszaszorítására irányuló törvénymódosítási javaslatát. A kereskedők azonban mást látnak: szerintük a szegénység táplálta gyűjtögető életmódnak nem lehet törvényekkel gátat szabni. A törvénytervezet az ő olvasatukban leginkább a fémpiac újraelosztásáról szól.

Magyarország ütközőzóna

Hazánknak kulcsszerepe lehet az Európában dúló energetikai hidegháborúban – állítja Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnöke. A tengerentúli magyar közösség legbefolyásosabb érdekképviseleti csoportjának vezetője a múlt heti elnökválasztás értékelése mellett a november közepétől esedékes vízum- mentesség érdekében kifejtett lobbi-tevékenységükről is beszélt lapunknak.

Három a magyar igazság

Szeptember vége óta sorozatgyártásban készítették a Pénzügyminisztériumban a jövő évi költségvetési tervezeteket. Végül az IMF szava döntött, hiszen a 25 milliárd dolláros hitel fejében gyakorlatilag előírta a főbb keretszámokat: az egy százalékos GDP-visszaesést, a bérek befagyasztását, a deficit mértékét. Gazdasági elemzők – bár nem kérdőjelezik meg a hitel szükségességét – vitatják a költségvetés számait.

Történelmi fordulat előtt áll a világ

Nicolas Sarkozy francia elnök a globális pénzügyi reform mellett tört lándzsát Brüsszelben. A pénzügyi krízis gazdasági hatásai egyelőre felmérhetetlenek, még senki nem tudja, hogy a világgazdaságban milyen mértékű válságról lehet beszélni, de a növekedési prognózisok borúlátóak. Washingtonban történelmi lehet a „G20” csúcs.

A hét eseményei

Romániát is elérte a válság A héten leállt a Dacia és a nagyobb kohók, a kis- és középvállalkozások közül pedig egyre több kerül a csőd szélére. Egyre nagyobb az infláció, emelkedik a külkereskedelmi hiány, és a munkanélküliség. A Fitch a befektetői kategória alá minősítette az országot.

KÁVÉSZÜNET

Spóroljunk okosan

Hazánk pazarló ország, sokkal több energiát fo-gyaszt el, mint amennyire szüksége lenne. Tudatos fogyasztóként évente akár több tízezer forintot is megtakaríthatunk, pusztán rossz szokásaink megváltoz-tatásával.

Jeges sikerek

Folytatódik a magyar jégkorong-válogatott sikertörténete. Pat Cortina együttese a hétvégi előselejtező megnyerésével megtette az első nagy lépést a 2010-es téli olimpia felé. A válogatott nagyszerűen teljesít, a feladat azonban egyre nehezebb lesz.

Állatmese felnőtteknek

„Riszálom úgyis, úgyis” – ezzel röviden összegeztük is a Madagaszkár című rajzfilm második részének lényegét. A továbbiakban jöhet a kiegészítés.

Beszédes válás

Madonna másodszor is válik. A kétarcúság neki sem sikerült: nem lehet erőteljesen szétrúgni minden erkölcsi hagyományt a színpadon, és ugyanazzal a hévvel odaadó anyát és feleséget alakítani otthon. Férje, a brit filmrendező Guy Ritchie nyolc év kínlódással teli házasság után a gyerekeket is menekítené a kapcsolatból.

Hó-Show 2008

A téli sportok szerelmesei múlt héten gazdag ízelítőt kaptak a közelgő szezonra várva.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!