hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 04. 27. (XVI/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Még a rendőröket is megdöbbentette a kegyetlenség

Az emberölések száma ugyan érdemben nem változott az elmúlt években, az elkövetők azonban egyre kegyetlenebbek - mondja az elmúlt hetek brutális gyilkosságai kapcsán  Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Jobbik bizalmasa - Egy mélymagyar mintapolgármester arcképe

Ellenlábasai rasszista, náci, őrült, a polgármesterségre alkalmatlan embernek ismerik. Hívei szerint kimagaslóan okos és sikeres politikus. A napokban az is kiderült, mit gondol a szélsőjobb esélyeiről egy megfelelő időben kirobbanó polgárháborúban. Az ember, akiben töretlen a Jobbik bizalma.

Zöld lámpa Brüsszelből

Míg a magyar kormánypárti politikusok áttörésként és sikerként értékelik Orbán Viktor keddi találkozóját José Manuel Barrosóval, majd az Európai Bizottság szerdai engedélyét az IMF–EU-tárgyalások megkezdésére, addig brüsszeli forrásaink visszafogottan nyilatkoztak az eseményekrôl.

Szappanopera Vas megyei radikálosok között

Miközben az ország keleti részén polgárháborúval fenyeget a Jobbik, nyugaton már-már tragikomikus szappanoperával is felér hírek szivárognak ki a radikális párt háza tájáról. Szervezetfeloszlatás, Wass Albertet nem ismer focista-képvisel, akit legutóbb egy bundaüggyel is összefüggésbe hoztak.

A BM megoldása az iskolai agresszióra

Iskolaröket alkalmazhatnának az iskolák a Belügyminisztérium jogszabálytervezete szerint, amit az oktatásügyi tárca is támogat. Az iskolarök tettlegesen is felléphetnének a gyerekekkel szemben, az agresszív szülket is távol tarthatnák az iskolától. Az ötlet ellenzi szerint a lopások, lógások, rendbontások elleni fellépés, illetleg a házirend betartatása pedagógiai, és nem rendészeti feladat.

Új adókat talált ki a kormány

A legtöbb elemz nyíltan vagy burkoltan Gyurcsány Ferenc 2006-os megszorító csomagjához hasonlítja az Orbán-kabinet új gazdasági programját, mert a döntéshozók – miként hat éve az MSZP–SZDSZ-koalíció – most is leginkább a biztosan beszedhet, gyors bevételekre koncentrálnak. A széles társadalmi rétegekre kivetett telefonadó és a tranzakciós illeték ugyanis könnyen, gyorsan és biztosan beszedhet.

Hit és értékek

Ki adta a pápák hatalmát?

Nem érezte magát illetékesnek a Vatikáni Titkos Levéltár válogatott dokumentumait bemutató római kiállítás civil kurátora, hogy a Hetek minden kérdésére válaszoljon. A Lux in arcana című tárlattal kapcsolatban több témában szeretnénk választ kapni az illetékesektől, ezért segítséget kértünk a budapesti vatikáni nunciustól is. Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius jelezte, hogy elfoglaltságai miatt várhatóan május folyamán tud lapunk rendelkezésére állni, így a vele készült interjút egy későbbi lapszámunkban közöljük. Addig is folytatjuk tudósításunkat a rendkívüli dokumentumokat bemutató kiállításról.

HÁTTÉR

Kábítószer-„nagyhatalom” lett Egyiptom

Az arab tavasz lényegesen átrajzolta a Közel-Keletet. A rendőrség és a biztonsági erők felszámolásával hosszú határszakaszok maradtak őrizetlenül, elhozva a csempészet új aranykorát a térségben. Szakértők szerint 2011-ben a kábítószer-kereskedelem meghaladta Egyiptom turizmusból és földgázból származó bevételét. Az üzletág pedig növekedőben van.

Hanyatlik a Nabucco?

Orbán Viktor nemrég a Gazprom vezérével tárgyalt az energetikai együttmŐködési lehetségekrl. Habár öt évvel ezeltt a Fidesz vezetje még bírálta az akkori kormány hasonló lépéseit, mondván: „nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni”.

Túlteljesítő magyarok

A Szovjetunió belső és külső okok miatt omlott össze, ezért a kelet-európai rendszerváltások főszereplőinek heroizálása leányregényekbe illő túlzás. A kádárista elit például Moszkva bátorítására vezényelte le az átalakulást, így a bürokrácia egy része átmenthet­te privilégiumait – állítja Krausz Tamás, aki könyvet írt a Szovjetunióval kapcsolatos vitás kérdésekről.

Fojtogatták és alázták a bliccelő utast

Sajátos ügyet fog tárgyalni a Pesti Központi Kerületi Bíróság május elején. H. László festőművész közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt került a vádlottak padjára, miután tavaly márciusban több BKV-ellenőrt is bántalmazott. Ez azonban a történetnek csak a hivatalos verziója, egy szemtanú arról is beszámolt a Heteknek, amivel az ellen­őrök nem dicsekedtek a nyomozás során.

71 évesen talált újra egymásra a szerelmespár

Még ma is ott áll az eredeti helyén az a debreceni fotóműterem, ahol dr. Straub Sándor orvos anno tizenhét évesen megpillantotta Emike portré­ját. „Hatalmas vágyat éreztem arra, hogy megtaláljam a kép „eredetijét" - emlékszik vissza, s amikor rátalált a gyönyörű mosolyú lányra, a találkozást két év ártatlan szerelem követte. Az élet azonban váratlanul szétsodorta őket. Miután mindketten megözvegyültek, több mint ötven évvel később találkoztak ismét, hogy örökké tartó frigyet kössenek egymással.

Díjazzák a poénokat a „fegyencjáraton”

A 26 éves Bócsa Viktor gyerekkori álma volt, hogy buszsofr legyen. Egy éve dolgozik a BKV-nál, ahol az utazóközönséget saját poén­jaival szórakoztatja menet közben. Megtudhatjuk például, hogy itt a nyár, hiszen a buszokon beindították a fŐtést; az Operánál egy ária csendül fel; a József Attila térnél a Mama címŐ vers; a Lehel térnél pedig Viktor lehel a mikrofonba. A vicces busz­sofrt elárasztja az utasok hálája, megtapsolják, a gyerekek rajzol­­nak és verset írnak neki, st sokszor reggelire, ebédre, vacsorára sincs gondja. A cégnél nem mindenki örül, Viktort kis híján kirúgták.

Merre konvergálunk?

Rákényszerültünk erre a gazdasági pályára – mentegette egyetemisták előtt a kormány bizonyítványát Kövér László –, mert ha az Európai Unió a Fidesz hatalomra kerülése után megengedte volna, hogy a jobboldali kurzus eltérjen az előző kabinet által vállalt, de – úgymond – hamis adatokra épített hiánycéltól, akkor nem kellett volna unortodox módszerekhez nyúlni. Amire finoman azt mondhatjuk: a házelnök több mint aggályos helyzetelemzése meglehetősen eltávolodott a valóságtól.

KÁVÉSZÜNET

Keresztény sportolók a legbefolyásosabbak között

Jeremy Lin 2012-ben nemcsak az NBA-ben szereplő New York Knicks csapatát vezeti, hanem azt a listát is, melyet a Time magazin állított össze a 2012-es évre vonatkozóan.

Groteszk helyzetek egy groteszk korból

Az idei évet Örkény István-emlékévvé nyilvánították: felolvasóestek, ünnepi előadások a színházakban, egy kisregény kiadása, kiállítás a róla készült különleges fotókból... Csak néhány a személyéhez és munkáihoz kapcsolódó programokból, de mivel tud Örkény ma is ilyen nagy hatást gyakorolni a nézőkre és az olvasókra?

Kikeresztelkedők - Közel-keleti lobbi az európai topligákban

Egy héttel azt követően, hogy a Real Madrid aláírta a szerződést az 1 milliárd dolláros tengeri sportparadicsom (nagy képünkön) létrehozásáról Ras al-Khaimah Emirátus vezetőjével, a spanyol klub bejelentette, hogy eltávolítja címeréből a királyi koronát díszítő keresztet (kis képünkön). A Barcelona és az Inter Milan is eltüntette már a klubemblémából a keresztre emlékeztető elemeket.

Nógrádi vártúrák

A hosszú, szokásosnál is hidegebb tél után úgy tŐnik, lassan megérkezik a régen várt jó id. A napnak már érezzük az erejét, és mikor az idnként megélénkü­l szél megsimogatja az arcunkat, mintha a tavasz langyos leheletét éreznénk a brünkön. Csípsek ugyan a reggelek és az esték, de nappalra már elég lehet egy vékonyabb kabát. Különben is – ahogy mondani szokták –, nincs rossz id a túrázásra, csak nem megfelel az öltözet. Öltözzünk ezért rétegesen, és engedjünk az ébredez természet hívásának: töltsünk egy nagyszerŐ napot friss levegn, távol a fváros zajától!

Tapsold el angolul!

Minden nyelvnek megvan a maga dallama, st ritmusa, ami komoly nehézséget jelent a szorgalmas nyelvtanulók számára, akik legszívesebben az anyanyelvük ritmusára hangolnák az idegen szavakat. Nem véletlen, hogy néha olyan idegenül tud csengeni a leghelyesebben megfogalmazott mondat is. Ezt ismerte fel egy merészen találékony New York-i hölgy zongorázás közben. „Hogy vagy, drágám? – Jól vagyok. És te?” Négy­negyedes ritmus! Akárcsak a dzsessz!

Nagymama karrierje csúcsán

Bár a divatipar mindent megtesz azért, hogy az örökké fiatal, babaarcú, csontsovány szépségideál mellett kampányoljon, korunk egyik legnépszerŐbb modellje mégis egy nyolcvanhárom éves angol hölgy. Daphne Selfe természetességével, belülrl is ragyogó szemé­lyiségével számos divatmagazinban és kifutón arat sikereket, háttérbe szorítva tinikorú kolléganit.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!