hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kábítószer-„nagyhatalom” lett Egyiptom
Forradalmi drogelosztók

Az arab tavasz lényegesen átrajzolta a Közel-Keletet. A rendőrség és a biztonsági erők felszámolásával hosszú határszakaszok maradtak őrizetlenül, elhozva a csempészet új aranykorát a térségben. Szakértők szerint 2011-ben a kábítószer-kereskedelem meghaladta Egyiptom turizmusból és földgázból származó bevételét. Az üzletág pedig növekedőben van.

„Nincs hadsereg, a beduinoké a föld" - mondja Mohamed a kocsiban. Úton vagyunk, valahol a Sínai-sivatag közepén. A homok néha betemeti az utat. Egy úttorlasznál beduinok rángatnak ki az autóból. Megmotoznak, ellenőrzik a kamerán a képeket, az útlevelemet. Közben rám fogják a Kalasnyikovot. Pár percig tanácstalanul méregetnek minket, majd továbbengednek El Úását felé.

Ehhez persze nagyban hozzájárul az is, hogy Mohamed Fádel, az ismert emberjogi aktivistával és újságíróval ülök a kocsiban. Őt nem bántják a törzsek, mivel többek között ő képviseli őket Kairóban a bíróságokon.

„Láttad, hogy mindegyiknek líbiai puskája volt?" - kérdezi. Hümmögök. Nyílt titok, hogy az egyiptomi és a líbiai forradalom óta gyakorlatilag nincs határellenőrzés. Az jön be az országba, amit a beduinok behoznak. Fegyver, drog vagy emberek, teljesen mindegy.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!