hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Tinédzserek lázadása: berobbant a migráció körüli feszültség Franciaországban

Égő autók, iskolák, rendőrörsök, könyvtárak tömegei, brutálisan kifosztott boltok, Molotov-koktélokkal dobálozó, gépfegyverekkel lövöldöző tinédzserek, több száz sebesült. Ami Franciaországban folyik, arra utal, hogy az európai migránsválság égetőbb kérdéssé vált, mint valaha.

Szívszorító történetek: a törökországi földrengés helyszínén segített a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata

Hónapokkal a pusztító török földrengés után a túlélők még mindig széthullott életük darabjait igyekeznek összerakni. A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatá­nak júniusi missziója a magyar hívők adományainak átadásával együtt reményt, szeretetet és egy kis örömöt csempészett a menedéktábor lakóinak életébe.

Nem feledve - E heti köszöntőnk

Órák óta hajtunk, keresztül a szellemvároson… a házak hiányzó oldalai nyílt sebként tárják fel családok kisiklott sorsainak mementóit: ágyneműk, plüssmacik, gyűrött ruhakupacok, könyvek, szobák törmelékeit.

Belföld

Tényleg bajban van a magyar gazdaság?

Az elmúlt hetekben napi szinten jelennek meg cikkek a magyar gazdaság helyzetéről. A hazai infláció még mindig Európa-rekorder, az államkassza hiánya jelenleg óriási, a kormány pedig kénytelen népszerűtlen intézkedéseket hozni. Közben beindult az egymásra mutogatás: a kabinet Brüsszelt, az ellenzék pedig a magyar vezetést hibáztatja a nehézségek miatt.

Hit és értékek

Jogfosztottá tennék a külföldön élő oroszokat?

Nagy vihar kavart Petr Pavel cseh elnök nyilatkozata, amelyben azt mondta, hogy az ukrajnai háború alatt a Nyugaton élő orosz állampolgárokkal szemben hasonló módon kellene fellépni, mint a második világháború idején az Egyesült Államokban internált japánokkal.

Így lett kultikus tisztelet tárgya a pénz

„Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak” – figyelmeztetett Jézus, amit később időnként az aszkétizmusra való  felhívásként értelmeztek. Grüll Tibor ókortörténésszel arról beszélgettünk, hogyan alakult ki a pénz és milyen szellemi valóságot sejtettek mögötte a múltban. Merthogy volt ilyen: az első ismert vert pénzérméket az efezoszi Artemisz-templomban találták, és ismerünk olyan római oltárkövet, amelyen ez állt: a „Profitnak”.

HÁTTÉR

Miért lett népszerű a szocializmus a fiatalok körében?

A Covid-19-járvány kitörése óta eltelt három év nem szűkölködött gazdasági kihívásokban. Előbb a lezárások, majd a háború és az azt követő szankciók rengették meg a nyugati gazdaságot, amely eredményeként egyre nagyobbá vált a kapitalizmussal szemben kritikát megfogalmazók tábora.

Mi vezethetett az ősi Jerikó pusztulásához?

Az ősi Jerikó a hanyatló jóléti társadalom örök szimbóluma. A virágzó kereskedelmi központ az emberiséggel lehetett egyidős, amikor Izrael honfoglaló népe a földdel tette egyenlővé. Társszerzőnk, Pálfy Gyula regénye nagyívû társadalmi tablón mutatja be, mi vezethetett a város elkerülhetetlen pusztulásához.

Tippek, hogy ne menjünk egymás idegeire a vakáció ideje alatt

Néhány hete már elkezdődött a nyári szünet, egy időre búcsút inthetünk a stresszes reggeleknek. Ugyanakkor nem kis kihívást jelent a gyermekes családoknak a vakáció tíz hetének megtervezése, ami a sok öröm mellett komoly terhet ró a családi kasszára – no és a szülők idegeire.

Újra „Magic Magyar”-ért szurkolhatunk az angol élvonalban

A világ legmagasabb polcára került fel a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik, amikor a Premier League egyik topcsapata, a Liverpool 70 millió euróért szerződtette a Red Bull Leipzigtől.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!