hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Maccabi Európai Játékok Budapesten
Sport és zsidó öntudat

2019. 09. 02.
Budapest először ad otthont a Maccabi Európai Játékoknak ezekben a napokban. A zsidó sport gyökerei az emancipációig és a cionizmus eszméjének megszületéséig nyúlnak vissza Magyarországon.

Négyévente, az aktuális olimpiát követően rendezik meg Izraelben a „zsidó olimpiaként” is emlegetett Maccabi Világjátékokat. Ehhez képest két év eltolással, de szintén négyévente kerül sor a Maccabi Európai Játékokra, amelynek ezúttal Budapest ad otthont. A tizenötödik alkalommal megrendezett, bő egy héten keresztül tartó seregszemlén 22 sportágban találkoznak a világ zsidó sportolói. 42 országból több mint 3000 résztvevő érkezett a magyar fővárosba, ahol ez lesz minden idők legnagyobb multisportrendezvénye. A magyar csapat 208 fővel képviselteti magát, a legidősebb versenyzőnk 81, míg a legfiatalabb 14 éves.

A Maccabi Világjátékok – amely ma már jóval több, mint sportrendezvény – először 1929-ben Prágában került megrendezésre. A „zsidó olimpia” létrejötte nem választható el az európai zsidóság emancipációjától, illetve a cionizmus eszméjének megszületésétől, amelyek Magyarországon is kiváló táptalajt jelentettek a zsidó sport számára. Báró Eötvös József kulturális miniszter emancipációs törvénye előtt (1867. december 17.) ugyanis a zsidók másodrangú állampolgárok voltak. A törvény elfogadása azonban lehetővé tette, hogy felgyorsuljon az integráció, az emancipáció, a polgárosodás. A folyamat felgyorsulásához járult hozzá Schuschny Henrik orvos, tanár írása az Izraelita Magyar Irodalmi Évkönyvben. Ebben arról értekezett, hogy a zsidók testi nevelése segítséget nyújt az önbizalom és az önérzet erősödésében, amely fontos feltétele a „nemzetbe való beolvadásnak”. Ezt követően a Nemzeti Torna Egyletből kivált a zsidó származásúak egy csoportja, és megalakította a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK – 1888. október 16.) elnevezésű klubot. Gyakorlatilag ez a klub lett a zsidó sportolók bázisa.

Herzl Tivadar a II. Cionista Világkongresszuson megalkotta az új zsidóság eszméjét, amely alapot szolgáltatott a zsidó sportmozgalmak terjedéséhez, klubok megalakulásához: „A középkor gyámoltalan, szegény, sovány zsidó jelképéből a sport, az edzettség által széles mellkassal, izmos végtagokkal kiegyenesedve egy új, erős, fiatal ge­neráció születhessen, szaporodjanak a sportklubok, éljen, virágozzon a sport.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!