hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harc a vallásszabadságért
Bibliai idézet miatt rúgták ki a sztársportolót

2019. 07. 04.
Hol van a határvonal az egyén szabad vallásgyakorláshoz való joga és a „másság” munkaszerződésekben megkövetelt tolerálása között – erről szól Ausztrália egyik legnépszerűbb rögbijátékosa és a sportolót alkalmazó szövetség munkaügyi pere.

 

„Részegek, homoszexuálisok, házasságtörők, hazugok, paráznák, tolvajok, ateisták és bálványimádók” a pokolra jutnak, ha meg nem térnek – intette követőit húsvéti Instagram-posztjában Israel Folau, a Bibliát idézve. Az ausztrál rögbisztár üzenete valóságos bombaként robbant: a liberális sajtó homofóbnak bélyegezte a sportolót, akit munkaadója, a klubok felett álló, 270 000 játékost tömörítő Rugby Australia megfenyegetett, hogy amennyiben nem vonja vissza állítását, felbontják vele többmilliós szerződését, és soha többé nem játszhat rögbit Ausztráliában. Erre Folau nem volt hajlandó, így kirúgták, az eset pedig az ausztrál választási kampányban is téma lett: egyházi vezetők levélben kérték a miniszterelnök-jelölteket, hogy biztosítsák a vallásszabadság törvény előtti védelmét. (Lásd: Az ausztrál csoda – Scott Morrison újraválasztása és a csendes többség. Hetek, 2019. május 24.)

A sportoló jogi útra terelte az ügyet, és miután a felek ügyvédei múlt héten nem tudtak peren kívüli megegyezésre jutni, várhatóan a bíróság tesz majd ítéletet a munkaügyi vitában. Ahogy Alan Jones, a Sydney-beli 2GB rádió népszerű konzervatív kommentátora megjegyezte, ez a per korunk egyik legmeghatározóbb kérdésére irányítja rá a figyelmet. Ugyanis jogilag tisztázatlan, hogy hol van a határvonal az egyén korlátozás nélküli, szabad vallásgyakorláshoz való joga (ami jelen esetben a bibliai idézetek közösségi médiában való megosztásában nyilvánult meg), illetve a „másság” cégek által munkaszerződésekben megkövetelt tolerálása között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!