hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Támadás a kereszténység ellen
Alattomos terrortámadás Srí Lankán

2019. 04. 25.
A vallási és etnikai feszültségekkel terhelt Srí Lankán a muszlimok keresztények elleni támadása volt a legkevésbé valószínű. A vahabita muzulmán tanítások importja azonban mindent megváltoztatott.

A keresztények ellen elkövetett Sri Lanka-i terrortámadások lapzártánk idején már 359 halálos áldozatot követeltek, és több mint ötszáz volt a sebesültek száma. A hivatalos Sri Lanka-i közlések szerint a merényleteket a christchurchi támadások megtorlásaként egy szélsőséges iszlamista csoport követte el, amely kapcsolatban állt a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű helyi iszlamista szervezettel. Az Iszlám Állam által is felvállalt akciósorozatban 9 öngyilkos merénylő három templomnál és négy luxusszállodánál robbantott egy időben. Bár a híradásokban leginkább a katolikus áldozatokról esett szó, támadás érte az országban jelentős növekedésnek indult evangéliumi keresztény közösséget is. A Zion Church gyülekezetben is robbantás történt, amelyben többek között 22 gyermek halt meg a helyszínen, sokan elvesztették szemüket, végtagjaikat. (A tanár, aki szintén meghalt a robbantásban, az óra elején megkérdezte a diákoktól, hogy készek akár az életüket is adni Jézusért? Mind felemelték a kezüket.)

Bár az elkövetés módja kapcsán a szakértők szinte azonnal az Iszlám Államot vagy az al-Kaidát sejtették a háttérben, napokig tartotta magát a teória, miszerint buddhista szélsőségesek lehettek az elkövetők. Az is hallható volt a hírmagyarázatokban, hogy a nyomor és a nyugati „provokáció” (értsd: a dollárokat „szóró” turisták) is ott áll a történtek hátterében. Ennek ellentmond ugyanakkor, hogy a Sri Lanka-i védelmi miniszter-helyettes szerint a legtöbb öngyilkos robbantó „jól képzett, középosztálybeli vagy felső-középosztályhoz tartozó volt”, anyagilag „meglehetősen függetlenek” és „néhányan jogi diplomával rendelkeztek”. Az egyik terrorista Nagy-Britanniában szerzett diplomát, majd Ausztráliában tanult tovább.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!