hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Óriási problémákat örököl az újonc ukrán államfő
Elnököt játszott, elnök lett

2019. 05. 27.
Valóságos protest­szava­zás lett az ukrán elnök­válasz­tásból. A be nem tartott ígéreteket megelégelve a nép most volodimir zelenszkijt ültette a hatalomba, egy humoristát, aki korábban pont elnököt játszott egy TV-műsorban.

Az „ifjú titán” az 1991-es függetlensége óta Ukrajnát uraló politikai elit berkein kívülről érkezett, és hatalmas győzelme igazán meghökkentő jelenség nemzetközi porondon is. Bár Amerikában volt már példa, hogy államférfiak korábban a szórakoztatóiparban keresték kenyerüket (pl. Ronald Reagan és részben Donald Trump is), Európában ez nem szokványos. A helyzetet még pikánsabbá teszi, hogy Volodimir Zelenszkij három évadon át egy olyan népszerű ukrán televíziós műsorban szerepelt (A nép szolgája), amelynek ő maga játszotta a tanár foglalkozású főszereplőjét, aki a semmiből kerül az elnöki székbe. A sorozat utolsó epizódját idén márciusban sugározták; pár napra rá az internetes kommentek özönétől felbuzdulva a színész a való életben is hasonló utat járt be.

Míg ma az ukrán szavazók többsége még a 41 éves Zelenszkij győzelmi mámorán osztozik, hamarosan muszáj lesz szembenézni a kiábrándító realitással. Ukrajna nemcsak Európa egyik legszegényebb országa, de egyúttal állandó viszályban áll Oroszországgal is. Az ország öt évvel ezelőtt a megbuktatott Janukovics-kormányzat és a Kreml agresszív beavatkozása nyomán még politikai, katonai és gazdasági összeomlás szélén állt. A most leköszönő Petro Porosenko minden komoly reformtörekvése ellenére sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az elmúlt években, hisz Ukrajna továbbra is távol áll az EU-tagságtól, és a korrupció burjánzását sem sikerült megfékezni. Sokak szerint erre Zelenszkij sem lesz képes. Az örökség, amibe lép, mindenesetre csöppet sem egyszerű.

Az ukrán fiatalok kiábrándultságának egyik oka, felmérések szerint, a mindent átszövő korrupció. E tekintetben rögtön ellentmondással indul az új elnök, hisz neki magának is tisztázatlan kötődése van például a pénzügyi botrányairól híres Ihor Kolomoyskyi oligarchához, aki Zelenszkij kampányának egyik fő támogatója volt. Ennek fényében igen kérdéses, hogy pártatlanul és igazságosan lát-e neki a „kijevi mocsár lecsapolásához”, vagy megmarad a politikai opponensek eltávolításának csúf tradíciója?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!