hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Piszkos” élelmiszerek
A rabszolgáktól az asztalunkig

2017. 04. 21.
Nem sokan gondolnánk, hogy például egy tenger gyümölcseit tartalmazó pizzával esetleg olyan élelmiszeripari terméket fogyasztunk el, amelyet rabszolgaként dolgoztatott, kizsákmányolt, sokszor szexuálisan is bántalmazott emberek állítanak elő. Pedig lehet, hogy a konyhánkban többször találkozunk ilyen ételekkel, mint gondolnánk.

A román kormány éppen az elmúlt héten küldött egy delegációt a szicíliai Raguza tartományba, hogy kivizsgálják az ott dolgozó román állampolgárok munkakörülményeit. A brit Guardian nevű újság március eleji cikke szerint ugyanis több ezerre tehető azoknak a többségében román vendégmunkásoknak a száma, akik rabszolgaként élnek és dolgoznak az olasz farmokon. Melegházakban vagy kint a földeken napi 12 órát robotolnak víz nélkül, és harmadát keresik annak, amit az olasz hatóságok 8 órás mezőgazdasági munka után előírnak. Már abban az esetben, ha egyáltalán megkapják a fizetésüket, mert ez sem történik meg mindenkor.

Az éjszakákat összetákolt, koszos viskókban, megfelelő higiénés körülmények hiányában töltik, és nem ritka a  fizikai bántalmazásuk vagy fegyverrel történő megfélemlítésük sem. A lap által megkérdezett romániai nők közül szinte valamennyi szexuális zaklatásról és kizsákmányolásról számolt be. Amint azt az egyik ilyen hölgy, Nicholeta férje elmondta: mindent meg kell tenniük, amit a munkaadójuk akar, különben nem lesz munkájuk. A főnök szinte napi rendszerességgel erőszakolja meg Nicholetát, mialatt a férje merev részegre issza magát.

A rendőrség szerint mintegy 7500 nő dolgozhat a régióban, amely Európa harmadik legnagyobb zöldség- és gyümölcstermesztő vidéke. Többségük valóban román állampolgár, akik otthonukat, sokszor kiskorú gyermekeiket hagyják hátra a jobb munka és kereseti lehetőség, valamint annak reményében, hogy otthon maradt szeretteiket anyagilag támogatni tudják. Feljelentést elvétve – csak a bátrabbak – tesznek, mert a fizikai és nemi erőszaknál egy dologtól félnek jobban: attól, hogy elveszítik a munkájukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!