hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Guberálóturizmus

2016. 04. 28.
Évente kétszer van lomtalanítás Békéscsabán – örömünnep ez a szemétből élőknek. A szombat hajnali dermedtség lassan enged, melegszik az idő és a hajnali párából lassan kibontakoznak az utcákon elhelyezett szemét- és lomszigetek. A lomisok már dolgoznak, a kukásautó is gyűjti a szemétkupacokat, de előttük gyors reagálású szabadcsapatok járnak és minden hasznosnak ítélt holmit begyűjtenek.

Mindezt meglehetősen gyorsan, szakavatottan teszik, csak a lényegre koncentrálnak. A porszívókból csak a motor kell, a hűtőből a csövek, a papír az utánfutóra kerül, a fémhulladék pedig a szakadt Lada tetőcsomagtartójára. Négyen vannak, az autót le se állítják, egy kupacra két-három perc jut, majd távoznak, valódi felfordulást hagyva maguk mögött: a maradékot szedjék csak össze a hulladékkezelő cég emberei. Hiába jelentik fel őket a hatóságnál, nincs paragrafus, ami alapján megbüntethetnék őket, mert – elvileg – nem rendszeresen végzik a hulladékosztályozást és válogatást, nem is anyagi haszonszerzés a céljuk, hanem saját maguk hasznosítják a szerzeményeiket: a papírral fűtenek, az alkatrészek meg majd jók lesznek valamire…

A kertvárosi részen szinte már minden lom át van túrva, a frissen vágott előkertekben a tv-alkatrésztől a szétszórt ruhákig minden megtalálható. Kísérőm, az egyik köztisztasági cég régiós vezetője azt állítja, a lakótelepeken még nagyobb gond van, ott szabályosan szétszórják a kukák tartalmát: kenyérhéjat és üveget keresnek. Előbbi cserealap: a sertés­tenyésztők pénzt adnak érte, utóbbi pedig a nagyáruházakban mindig leadható. A határon túlról érkező kukások kerékpárral közlekednek, amelyre rengeteg szatyrot aggatnak, azokba szelektálják a kikukázott holmikat. Ahogy a Lencsési lakótelepre érünk, kísérőm az elegáns fém kukatárolók felé veszi az irányt. Ezek fedettek és zárhatóak, így azt gondolná az ember, hogy csak kulccsal lehet hozzáférni a tartalmukhoz. A második szakasz elé érve azonban rozsdás kerékpárt látunk az egyik villanyoszlophoz támasztva, mellette a tároló ajtaja tárva-nyitva, a kukákban pedig egy koszlott öltönyös ember turkál cigarettázva. Béla tanár úr, a határon túlról, Kisjenőből, mondja kísérőm, a szóban forgó úr pedig nagyot köszön és illedelmesen bemutatkozik. Szabódik a kézfogás elmaradása miatt – ő már bekoszolta a kezét, mondja. A beszélgetés szinte élvezetes is lenne, ha nem egy kuka mellett folyna – a tanár úr ugyanis nagyon művelt és kifinomult, de sajnos kissé lecsúszott az élete, ahogy ő fogalmaz. Tegnap egy használt tv-vel egyensúlyozott el a határig, onnan pedig az első román faluig, Varsándig, ahol hamar pénzzé is tette a nagy fogást.

„A guberálás nem tiltott, viszont, ha valaki a szemetet földre önti, az már köztisztasági szabálysértés lehet. Szabálysértési eljárást lehet indítani, vagy helyszíni bírságot kiszabni, ha tetten érik” – mondja kísérőmnek célozva, akiben felismerte a hivatalos embert. Ilyen vele még nem történt, teszi hozzá, bár a felügyelők a hajnali órákban gyakran ellenőriznek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!