hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Donáth György szobrának meghiúsult avatásához
Történelmi lecke példaképkeresőknek

2016. 03. 03.
Boross Péter volt miniszterelnök és Gulyás Gergely Fidesz-alelnök február 24-én avatta volna fel Donáth György mellszobrát a Páva utcában, a Holokauszt Emlékközponttól alig száz méterre. A kormánypárt prominens képviselőit tüntetők akadályozták meg ebben, amire Gulyás Gergely úgy reagált, hogy méltatlan helyzet a kiabáló tüntetők között felavatni a szobrot. Sajátos történelem-értelmezésként még azt is hozzátette, hogy Nagy Imrét is hibái ellenére ünnepeljük. Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban pedig egyenesen Petőfi, Móricz és más magyar klasszikusok sorába emelte Donáthot, mint a „zsidó szenvedéstörténet”-re épülő hivatalos történelmi emlékezet áldozatát. A magyar közvélemény előtt teljesen isme­retlen egykori politikus szobra körüli köztéri affér közéletünk emlékezetpolitikai háborújának egyik ütközete lett a Kossuth téri, a Szabadság téri és a székesfehérvári szoborcsaták sorában.

„A magyar történelem jobboldali alakjai között számos tiszteletre méltó személy található. Igencsak sajátos, hogy a kormány közülük mindig csak azokat kanonizálja, akik a fajelméletek felé is mutattak nyitottságot. Giesswein Sándor, Slachta Margit vagy Márai Sándor helyett rendre beteges antiszemitákat, kisszerű írókat és notórius fajvédőket preferálnak” – nyilatkozta találóan a szoborállítási szándékról Ungváry Krisztián történész.

Donáth György 1904-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, ahol jogi doktorátust szerzett. 1932–1938 között a Központi Statisztikai Hivatal tisztviselőjeként dolgozott. Ez a jogász végzettséggel és állami szolgálattal ékes pályafutás egy, a két háború közötti keresztény-nemzetinek nevezett középosztályhoz tartozó fiatalember számára biztos egzisztenciát ígért. Későbbi politikai példaképe, Imrédy Béla kitűnő angol kapcsolatokkal is rendel­kező bankszakember volt egészen addig, amíg politikai pályára nem lépett, s hazatért Németországban tett „tanulmányútjáról”.

Donáth György szintén politikus lett. 1938-tól az Imrédy Béla volt miniszterelnök által szervezett Magyar Élet Mozgalom egyik vezetőjeként debütált, majd 1939-ben országgyűlési képviselőként, 1943–1944 között a szintén Imrédy vezette Magyar Élet Pártjának alelnökeként tevékenykedett. Törvény­hozói munkája mellett vállalta egy szélsőjobboldali sajtóorgánum, az Egyedül Vagyunk felelős szerkesz­tőjének feladatait is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!