hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Versenyfutás Irán kegyeiért
Teheránban sorban állnak az üzletet remélő nyugati partnerek

2015. 11. 14.
Ahogy a nyáron elfogadott atommegállapodásnak köszönhetően lassan körvonalazódni látszik az Iránnal szembeni szankciók eltörlése, a perzsa állam mindent megtesz azért, hogy visszacsábítsa régi üzleti partnereit. Bár az ország külpolitikája, de még csak retorikája sem utal arra, hogy a szankciók bevezetését indokló politika változott volna, ez – úgy tűnik – nem zavarja az üzleti lehetőségekben reménykedő országokat és cégeket. Az egyik leginkább érintett régi-új partner Németország.

Azt, hogy Iránnak miért éri meg az ellene irányuló szankciók eltörlése, senkinek sem kell magyarázni. Szakértők úgy vélik, hogy Irán 2005 óta stagnáló gazdasága ma 15-20 százalékkal kisebb, mint amekkora megszorítások nélkül lehetett volna. Az elmúlt évek során a perzsák 160 milliárd dollár olajbevételtől estek el, és mintegy 100 milliárd dollár iráni vagyon van zárolva külföldi bankszámlákon. 2012 és 2014 között az iráni valuta értéke 56 százalékkal esett, az infláció pedig 40 százalékos volt, miközben a munkanélküliség 20 százalékos, a fiatalok körében pedig másfélszer ekkora.

A német multinacionális vállalatok számára is kecsegtető a szankcióktól mentes Irán, hiszen olyan cégek vannak jelen helyi infrastruktúra-projektekben, mint például a Siemens, a Mercedes vagy a Volkswagen, és körülbelül félszáz német nagyvállalatnak fiókirodája, több mint 12 ezer cégnek pedig kihelyezett képviselete van az országban. Az iráni szankciók bevezetésekor a Német Nagy- és Külkereskedelmi Szövetség elnöke, Anton F. Börner arra figyelmeztetett, hogy a megszorítások legnagyobb vesztesei között ott lesz Németország is. És valóban, 2005 óta 50 százalékkal esett a németek iráni exportja, amely ma „csupán“ 2,4 milliárd euró. A pénzügyi szankciók 2008-as szigorításakor német vállalatok erősen kritizálták a kormányt, amiért együttműködött az ENSZ-szel, mivel ez sértette üzleti érdekeiket, és hátrányba kerültek az ázsiai konkurenciához képest. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara akkori állítása szerint az iráni üzleti kapcsolatok megszakítása 10 ezer német munkahelyet veszélyeztetett, míg más források szerint 40 ezer állást érintett közvetlenül vagy közvetetten. A német kormány azonban Irán nukleáris programjának biztonsági és morális problémáit fontosabbnak ítélte a gazdasági szempontoknál.

A szankciók feloldásának legelső lépése 2016 első negyedére várható, de üzletemberek tömegei már most szinte zarándoklatjelleggel indultak meg Iránba, hogy szemügyre vegyék az évek óta érintetlenül hagyott „portékát“. A perzsák tárt karokkal várják az érdeklődőket: extra programokkal tűzdelt szervezett túrákon igyekeznek informálni a befektetőket. Sokan most először járnak az országban, többen viszont régi kapcsolatokat elevenítenek fel a mostani látogatásokkal. Nemrégiben spanyol és osztrák csoportok érkeztek Iránba, a Der Spiegel újságírója pedig egy német csoportot kísért el egy ilyen útra. Németországból elsőként – még júliusban – a gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel érkezett meg, őt Baden-Württemberg üzletemberei követték, majd egy csapat politikus. Az utóbbi időben annyi német jár Iránban, hogy a helyi német nagykövetségen lépni is alig lehet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!