hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hal helyett hálót
Gazdálkodásra tanít a magvetés

2014. 04. 18.
Idén is elkezdődött a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány akciója, melynek során 20 ezer család kap vetőmagcsomagot, 1700 pedig haszonállatot: malacot, csirkét és kacsát. Az alapítvány egyik fő partnere a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ), ennek aktivistái négy év óta rendszeresen segítenek a magánadományokból származó segélyek kiosztásában.

„A szegénység problémája nem romakérdés. Ugyanolyan gondban vannak a szegény magyarok is, mint a cigányság nagy része” – mondta lapunknak Poór József, Beszterec polgármestere. A Nyíregyháza közeli településen tavaly a családoknak több mint az egyharmada (280 családból 96) részesedett a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány által kiosztott vetőmagvakból és naposcsibékből. Idén is mindnyájan kapnak vetőmagcsomagot, amely 15-20 féle magvat tartalmaz, vetési táblázattal és tájékoztatóval ellátva. Nincs tehát kifogás, ha valaki véletlenül nem tudná, hogyan kell gondozni a kiültetett paprikát, paradicsomot, borsót, babot, spenótot, céklát meg a többi zöldséget, hiszen ott van mellette a „kezelési útmutató”. Az alapítvány azt a már ismert koncepciót szeretné megvalósítani, hogy hal helyett hálót adjanak az embereknek, „halászati ismeretekkel” ellátva – mondta lapunknak Agyaki Mónika, aki maga is agrármérnöki képzettséggel rendelkezik, és a HISZ pécsi szervezetének vezetőjeként kezdetektől segíti a program megvalósítását.

Csirkekoncepció

Hegedüs Zsuzsa mint szociológus szembesült azzal a ténnyel, hogy vannak éhező gyermekek az országban, s négy évvel ezelőtt, még a választások előtt létrehozta a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványt. Maurer Zoltán, a HISZ országos programkoordinátora úgy emlékszik vissza, hogy az alapító több cég támogatását megnyerve az iskolákon keresztül osztott fehérjedús ételeket 1990 elején. „Amikor Hegedüs Zsuzsával a környéket meglátogattuk, mindenkinek feltűnt, hogy mekkora gaz veri fel a szegények házainak portáját, és az is, hogy nincs egyetlen háziállat sem” – emlékszik vissza. Ebből fakadt az az ötlet, hogy az embereknek ne készételt adjanak, hanem olyan haszonállatokhoz juttassák őket, amelyek hosszabb távon is képesek ellátni őket. Mint például a kapirgálós csirke, „amely a gazon is jól eléldegél, s csak minimális mennyiségű kukoricával kell kiegészíteni a táplálékát. Karbantartják a portát, s ha megnőnek, tojással is ellátják a gazdát, sőt szaporíthatóak” – egészítette ki Mau-rer. A koncepció szerint 40 darab csirkével már a siker reményében el lehet kezdeni a munkát, mert ha naposcsibével kezdik, akkor a nyár végére kifejlődött példányokból akár minden héten levághatnak egyet, így is marad néhány a következő évre. Ezt pedig lehet szaporítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!