hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar siker
Európa legjobb piaca Budapesten

2013. 04. 25.
A Központi Vásárcsarnok (Fővám téri Vásárcsarnok) a legjobb piac Európában – állítja a CNN. A főváros e nevezetessége olyan piacokat utasított maga mögé, mint a barcelonai Mercat de San Josep de la Boqueira, az isztambuli Nagy Bazár, a londoni Portobello Road vagy a párizsi Les Puces. De vajon mitől olyan kiemelkedő e létesítmény, hogy Amerika egyik vezető hírcsatornája is jó hírünket kelti?

A háromszintes épület szombati forgalma elsöprő. Egész pontosan az emeleten, ahol a büfék is sorakoznak, a zsúfoltság miatt mozdulni is alig lehet. Az ételek nevét hiába is keresnék anyanyelvünkön kiírva, s halljuk, hogy az egyik büfében csupán két árkategória létezik – „one thousand” és „one thousand four hundred”. Az is lehet persze, hogy csupán eddig terjedt az eladó alkalmazott nyelvtudása. Odébb a „Sweet LÁNGOS” (például nutellás-banános) és a „Traditional LÁNGOS” kategóriákkal ismerkedhet az érdeklődő, de az elénk táruló látvány alapján bevezethetnénk a „megpakolt lángos” angol megfelelőjét is, amelyen olyan művészi magasságokat érnek el az ízes rávalók, hogy szinte lehetetlenség az emberi száj méretei­hez igazítani. Főleg, ha a déli zsúfoltság alatt még ülőhelyet sem kap az ember, hanem – mint körbefordulva láttuk – szabad kézből próbál megbirkózni vele.

A lángossütő közelében található Fakanál étteremben is hatalmas sorban állnak az éhes külföldek, hogy választhassanak a felkínált „Goose leg/Ganse Keule”, „Knuckle of Pork Chop/Schweine Haxe” vagy éppen a „Goulasch Soup/Gulasch Suppe” között. A többség ez utóbbit választja 1250 forintért, nagy pohár sörrel – 500 Ft körüli áron. Az emeleti áru standok kínálata sok esetben egy kínai piac giccskínálatával vetekszik, s ami rögtön feltűnik, az a matrjoska babák sokasága, amely talán a rendszerváltás előtti időkre emlékeztető „magyaros” szuvenírnek számít.

Aki kevésbé éhezik, az választhatja például a földszinti házi rétesek kínálatát. Jim és Dennis az egyesült államokbeli Atlantából „ruccantak át” Budapestre, s ők is erre szavaznak. Pedig a Nagycsarnokba nagyon is prózai okok miatt látogattak el: „szeretünk enni” – mondják nemes egyszerűséggel. Arra a kérdésre, hogy tetszik a látvány, szintén egyszerű választ adnak: „We like it”. Miközben beszélgetünk, egy lenyalt hajú fiatal férfi settenkedik a közelünkbe, és empatikusan mindenre bólogat. Nem tudjuk, ki ő, de a hazai rutin ösztönösen ellenőrzi a cipzárral csukható zsebek állapotát.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!